Η έρευνα «Μελέτη σε 7 χώρες» έδειξε ότι οι άνθρωποι στη Κρήτη ζουν 6 χρόνια παραπάνω από τους κατοίκους της Ολλανδικής πόλης Zutphen. Η μελέτη ξεκίνησε το 1960 και παρακολούθησε τη ζωή των ανθρώπων για 50 συνεχόμενα έτη. Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής οφείλετε στον διαφορετικό τρόπο ζωής και στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες των δύο ομάδων.
Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος όρος ζωής στην Κρήτη είναι τα 82 χρόνια ενώ στην πόλη Zutphen τα 76 χρόνια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης το 1960 αποτελούνταν κυρίως από φυτικές τροφές όπως είναι τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα φρούτα. Όσον αφορά τις ζωικές τροφές στο διαιτολόγιο τους οι κάτοικοι της Κρήτης είχαν ψάρι και μικρές ποσότητες από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Με άλλα λόγια, η διατροφή στην Κρήτη περιλάμβανε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και χαμηλές σε ακόρεστα λιπαρά. Τέλος, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Από την άλλη πλευρά, στην ολλανδική πόλη Zutphen οι διατροφικές συνήθειες διέφεραν πολύ. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα κάπνιζαν, κατανάλωναν πολύ χαμηλές ποσότητες από φρούτα και λαχανικά και κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και ακόρεστων λιπαρών. Άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η πρώην Γιουγκοσλαβία.