14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Έρευνα: Απογοητευμένοι και εξουθενωμένοι είναι οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί ΕΣΥ – Το 70% έχουν πάθει burnout

Ημερομηνία:

Το 70% των ειδικευόμενων και νέων γιατρών έχουν πάθει burnout, το 59% νέων γιατρών θα
συνεχίσουν την ειδικότητα τους στο εξωτερικό ενώ το 69% των γιατρών δήλωσε απογοήτευση
από τις ερευνητικές ευκαιρίες.

Τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα φτάσουμε στη χώρα μας εμείς οι μεγαλύτεροι να μην έχουμε γιατρούς να μας περιθάλψουν», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Νέων γιατρών του Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λάλλα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Στην έρευνα της Γραμματείας Νέων Γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν
320 νέοι ειδικευόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί και πραγματοποιήθηκε έγινε ηλεκτρονικά, στη
διάρκεια του καλοκαιρού.

Πρόκειται για την πρώτη συστηματική καταγραφή των προβλημάτων των ειδικευόμενων και νέων γιατρών στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε ο κ. Λάλλας.

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στις 46 ερωτήσεις του σχετικού ερωτηματολογίου, αποκαλύπτονται τα ιδιαίτερα υψηλά που έχουν αναφορικά με την εκπαίδευσή τους στην έρευνα. ποσοστά του συνδρόμου burnout μεταξύ των νέων λειτουργών της υγείας, τους νομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της υπηρεσίας υπαίθρου (“αγροτικού”), τα κτηριακά προβλήματα στις υποδομές που δυσκολεύουν το έργο τους, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας με την υπερ εφημέρευση αλλά και τις ελάχιστες ευκαιρίες.

Τα κίνητρα

Μισθολογικές αυξήσεις και άλλης μορφής κίνητρα είναι αυτά που θα κρατήσουν τους νέους
γιατρούς στη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου:

«Η Ιατρική είναι μια επιστήμη η οποία μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε στην Ε.Ε. και οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι Έλληνες γιατροί είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένοι και περιζήτητοι σε όλη την Ευρώπη»,
επεσήμανε ο κ.Νίτσας, προσθέτοντας:

«Έχουμε δώσει την έρευνα στο υψηλότατο επίπεδο, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Περιμένουμε να αξιολογηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο και να ληφθούν αυτά τα μέτρα τα οποία θα σταματήσουν την έξοδο των γιατρών από τη χώρα και επίσης θα φέρουν και γιατρούς από έξω στην Ελλάδα. Έχουμε 20.000 γιατρούς Έλληνες εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια».

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας αναφορικά με τα προβλήματα που
αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νέοι γιατροί.

Αναλυτικά:

Το 70% των ειδικευόμενων και νέων γιατρών, που εργάζονται είτε στις χειρουργικές είτε
στις παθολογικές ειδικότητες δηλώνουν πως λειτουργούν στα «κόκκινα», γεγονός που όπως επισημάνθηκε γεννά προβληματισμό για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.

Πάνω από τους μισούς δήλωσαν απογοητευμένοι από την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και συγγράμματα, ενώ 6 στους 10 ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στις διάφορες ειδικότητες με βάση τον χρόνο.

Το 69% δήλωσε απογοήτευση από τις ερευνητικές ευκαιρίες και ειδικά στην Ελλάδα το 75%, ενώ 9 στους 10 παρατηρούν πως είναι πολύ περιορισμένα τα κέντρα που δίνουν εξειδίκευση στην Ελλάδα, σε μια εποχή που αυτή είναι αναγκαία.

Το 61% δηλώνει απογοητευμένο από τις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου όπου εργάζεται, με μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας να καταγράφονται στην 4ηΥΠΕ σε σχέση με την 3η.

Επίσης, σε ποσοστό 55% δηλώνουν απογοήτευση σχετικά με τα εφημερία, τα δωμάτια που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εφημερία στα νοσοκομεία, ενώ το 57% εκδηλώνει απογοήτευση σχετικά με τα παρεχόμενα γεύματα.

Από την έρευνα προκύπτει και ένα ισχυρό αίτημα των ειδικευόμενων που έχει ικανοποιηθεί: Την δημιουργία τράπεζας θεμάτων για τις ερωτήσεις των γραπτών εξετάσεων ειδικότητας, την οποία θεωρεί ως σημαντική το 70% των ερωτηθέντων.

Ο τρόμος του «Αγροτικού»

Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως ο νέος γιατρός μπορεί να βρεθεί σε νομικό κίνδυνο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό το «αγροτικό».

«Τα μικρά ιατρεία δεν έχουν πολλές δυνατότητες για να περιθάλψουν τα πολύ σοβαρά περιστατικά. Επίσης, οι γιατροί οι οποίοι αποφοιτούν και παίρνουν το πτυχίο, βγαίνοντας στο αγροτικό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν – κακά τα ψέματα – τα πολύ σοβαρά περιστατικά», παρατήρησε ο Ν. Νίτσας, κάνοντας αναφορά στο περιστατικό που απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα, με γυναίκα που έπαθε ανακοπή έξω από Αγροτικό Ιατρείο και απεβίωσε.

Ως προς τα δημογραφικά στοιχεία των 320 συμμετεχόντων στην έρευνα, όπως είπε ο κ. Λάλλας, υπήρξε παρόμοια αναλογία ανδρών και γυναικών, που εργάζονταν κατά βάση στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ και στο 50% των περιπτώσεων αφορούσαν παθολογικές ειδικότητες.

Σημειώνεται επίσης ότι ένας στους δύο ήταν κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών, το 30% έχει σπουδάσει στο εξωτερικό σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ το 20% έχει
αλλάξει την αρχική επιλογή ειδικότητας.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ