Κρήτη: Το 30% των παραλιών του νησιού έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση εξ αιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής

Κανένα σχόλιο

Την διάβρωση των ακτών στην θαλάσσια περιοχή στη βόρεια πλευρά του Δήμου Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα στις ανοικτές στο Κρητικό πέλαγος περιοχές από τον Αφορεσμένο μέχρι τον Σκινιά, εξετάζουν οι τοπικοί φορείς ως ένα φαινόμενο που προβληματίζει.

Πρόσφατη επίσκεψη για έρευνα σχετικά με τη διάβρωση των ακτών στην περιοχή Αφορεσμένου, Βρουχά, Σελλών καθώς και στην περιοχή του Αγ. Αντώνιου  και Σκινιά, Βλυχάδια, έγινε από την Περιφερειακή Σύμβουλο Μαρία Χανιωτάκη- Μυλωνάκη. Η επίσκεψη έγινε με τον Νίκο Καμπάνη, του ΙΥΜ- ΙΤΕ, και τους τοπικούς προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων  Βρουχά Εμμαν. Μπεμπελάκη, Λούμα Νικόλαο Ραπανακη, Σκινιά Γεώργιο Παπατζανάκη, σε μια πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Ανησυχητικά στοιχεία για τη διάβρωση των ακτών της Κρήτης εξάγονται από τις έρευνες των επιστημόνων του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Και Έρευνας (Ι.Τ.Ε) με επικεφαλής τον Νίκο Καμπάνη. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού σε 50 με 100 χρόνια οι παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ή να συρρικνωθούν σε μεγάλο ποσοστό, ανέφερε ο κ. Καμπάνης. Και στην περιοχή αυτή του Λασιθίου το πρόβλημα είναι ορατό.

"Sponsored links"

Οι έρευνες δείχνουν ότι από τα 1200 χιλιόμετρα των παραλιών του νησιού το 30% έχει υποστεί πολύ σοβαρή διάβρωση, το 15% μεσαία διάβρωση και ένα 20% περίπου σε λιγότερο βαθμό διακριτή διάβρωση. Να σημειωθεί ότι οι παραλίες στην Κρήτη έχουν μήκος από 100 έως και 1.000 μέτρα ορισμένες.

Εμφανές το πρόβλημα

Όπως επισημαίνει η κ. Χανιωτάκη, «ήταν μια επίσκεψη που έπρεπε να γίνει στην προσπάθειά μας να έχουμε την εικόνα που έχουν οι τεχνοκράτες και οι ερευνητές που αναζητούν να δουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει πρόβλημα και ασφαλώς δεν περνά απαρατήρητο από κανέναν».

Η διάβρωση που έχουν υποστεί οι παραλίες δεν τελειώνει, αφού το φαινόμενο επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο εξ αιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και από τις παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα, όπως λιμενικά έργα χωρίς επαρκείς μελέτες, αυθαιρεσίες στον αιγιαλό.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια επιστήμονες επισημαίνουν, ότι έχουμε αύξηση της συχνότητας διαφορετικών ανέμων, μεταβολές στις βροχοπτώσεις, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αιτίες δηλαδή που επιβαρύνουν το πρόβλημα. Ανθρώπινες παρεμβάσεις αποτελούν: η οικιστική ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές, η κατασκευή μαρίνων και τα άστοχα αντιδιαβρωτικά έργα.

Για να προστατεύσουμε τις παραλίες μας απαιτείται ολοκληρωμένη και ενιαία στρατηγική, με έργα και πόρους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η διάβρωση των ακτών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με επιπτώσεις στον τουρισμό, την οικονομία και το περιβάλλον. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί έχουν τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού, με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας, της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και των άλλων εμπλεκομένων φορέων, για την ουσιαστική και σε βάθος αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών, που συνεχώς εντείνεται.

ΑΝΑΤΟΛΗ

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live