19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Έρχεται τσουνάμι ακρίβειας

Ημερομηνία:

Από τα… παράθυρα αναμένεται να βγει ο οικογενειακός προϋπολογισμός για πέντε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, λόγω του διεθνούς ράλι τιμών στα καύσιμα αυτό τον χειμώνα. Το ντόμινο της ακρίβειας και των αυξήσεων ήδη περνάει στα βιομηχανικά προϊόντα, τις πρώτες ύλες, τους ναύλους των πλοίων και τα μεταφορικά και, τελικά, στα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες βρίσκονται επίσης στη «μέγγενη» των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά τους, αφού, εκτός από το αυξημένο κόστος των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πρέπει να υπολογίσουν πώς θα αντέξουν και τις αυξήσεις τιμών σε πρώτες ύλες και κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους.

Εν τω μεταξύ οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις αυξήσεις στην ενέργεια ψαλιδίστηκαν, αφού αφήνουν εκτός ένα μεγάλο κομμάτι των νοικοκυριών (με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 26.000 ευρώ), καθώς και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επιδότηση των 18 ευρώ τον μήνα που θα χορηγήσει η κυβέρνηση για τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες δεν αφορά πλέον όλα τα μέσα νοικοκυριά, που είναι και οι μεγάλοι χαμένοι της ενεργειακής κρίσης.

Κερδισμένα είναι μόνο όσα ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση ηλεκτρισμού σκοπεύει να προσφέρει πρόσθετη έκπτωση από 37% έως 42% για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις (από 300 έως 600 κιλοβατώρες τον μήνα).

Για τους υπόλοιπους καταναλωτές που ανήκουν στο πελατολόγιο των ιδιωτών προμηθευτών και υπολογίζονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο, το ύψος των εκπτώσεων θα αποφασίσουν οι ίδιες οι εταιρείες.

Σημειώνεται πως η επιδότηση των 18 ευρώ ανά λογαριασμό θα ισχύει από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο, ενώ για τον Σεπτέμβριο η έκπτωση θα φτάσει στα 9 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει στα 170 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης και να προσφέρει έκπτωση 15% στις τιμές μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μέτρα – ασπιρίνες

Ωστόσο η έκπτωση αφενός θα είναι μικρή (μόνο για οικιακή χρήση) και αφετέρου δεν αφορά το σύνολο των καταναλωτών, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν προμηθεύει φυσικό αέριο όλους τους παρόχους φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση δεν θα φτάσει στο σύνολο των καταναλωτών, παρά μόνο στο κομμάτι εκείνο της αγοράς που προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ.

Ειδικότερα:

· Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ.

· Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνεται 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και κατά 59% για νοικοκυριά με δύο τέκνα.

· Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος είναι 168 εκατ. ευρώ.

"google ad"

Ακόμη όμως και όσους «πιάνουν» τα μέτρα στήριξης των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο φέρνουν «πονοκέφαλο» σε όλους, αφού αν διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι τιμές, οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ρεύματος, που θα περιλαμβάνουν και τους φθινοπωρινούς ή τους χειμερινούς μήνες, αλλά και η προμήθεια των ορυκτών καυσίμων θα πλήξουν τους προϋπολογισμούς. Και αυτό διότι το κόστος μόνο από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια μπορεί να ξεπεράσει τα 2-2,5 δισ. ευρώ σε βάθος εξαμήνου.

Χρυσάφι τα καύσιμα

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η τιμή των συμβολαίων φυσικού αερίου στην Ολλανδία για παράδοση Νοεμβρίου, που αποτελούν και το σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, ενισχύεται κατά 1,1% στα 86,2 ευρώ. Σημειώνεται ότι στις 5 Οκτωβρίου είχε εκτιναχθεί στα 116 ευρώ. Σε υψηλό πολλών ετών, κοντά στα 84 δολ. το βαρέλι, βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου Brent και πάνω από τα 80 δολ. το αμερικανικό αργό. Οι τιμές χονδρικής για το ρεύμα στην Ευρώπη παραμένουν σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στο τεράστιο κόστος ενέργειας που βαραίνει τις πλάτες βιοτεχνών και επιχειρηματιών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

«Η μέση και υψηλή τάση ρεύματος εξαιρούνται από επιδοτήσεις. Επιπλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά κόστη που αυξάνονται, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» τόνισε.

Η Συνομοσπονδία, όπως ανέφερε, έχει προτείνει «τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ», προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο κόστος ενέργειας.

«Θα είναι δύσκολος χειμώνας. Σκεφτείτε ότι ένας λογαριασμός ρεύματος των 1.200 ευρώ γίνεται πλέον 1.900 ευρώ» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία μαζεύει χρήμα

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στους δικούς μας οικογενειακούς ή επιχειρησιακούς προϋπολογισμούς, κάποιες χώρες θησαυρίζουν λόγω αυτής ακριβώς της ενεργειακής κρίσης. Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενδέχεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 70% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2020 ή κατά 50 δισ. δολάρια το 2021, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch, ύστερα από αίτημα του ρωσικού πρακτορείου TASS.

Σύμφωνα με αναλυτή της Fitch, το 2021 τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου τα 9 τρισ. ρούβλια ή περίπου 125 δισ. δολάρια.

«Πρόκειται για 50 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2020 και περίπου 40 δισ. δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι θα μπορούσαν να ήταν εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας στην αρχή του έτους» ανέφερε αναλυτής του οίκου.

Τότε αναμενόταν ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα ήταν στα 45 δολ. το βαρέλι και η τιμή εξαγωγής του φυσικού αερίου στα 200 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2021 «πιθανότατα θα ξεπεράσουν ελαφρώς το επίπεδο του 2019», όταν είχαν ανέλθει σε περίπου 120 δισ. δολάρια.

Η εκτίμηση για το επίπεδο των ρωσικών εσόδων από την πώληση υδρογονανθράκων για το 2021 λαμβάνει υπόψη το μέσο ετήσιο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου Brent στα 70 δολάρια το βαρέλι (έναντι 43 δολαρίων το βαρέλι το 2020) και τη μέση ετήσια τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου της Gazprom στα 320 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα (σε σύγκριση με 143 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα το 2020).

Ο αναλυτής σημειώνει ότι η αύξηση των ρωσικών κρατικών εσόδων θα εξακολουθήσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από την εξόρυξη και εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαιοειδών – περίπου το 75-80% της συνολικής αύξησης των εσόδων.

«Η συνεισφορά του φυσικού αερίου, παρά την εκρηκτική αύξηση των τιμών, θα είναι πιο μέτρια – περίπου 20-25%. Στον συνολικό όγκο των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το μερίδιο του φυσικού αερίου θα παραμείνει περίπου στο 20%, δηλαδή τα έσοδα θα συνεχίσουν να εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις τιμές του πετρελαίου σε σχέση με τις τιμές του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που παράγεται στη Ρωσία καταναλώνεται εγχώρια.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...