22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Έρχονται φαινόμενα «τύπου Lehman Brothers» στην αγορά ενέργειας – Η Γερμανία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές στους λιγνιτικούς σταθμούς

Ημερομηνία:

Ηχηρή προειδοποίηση για κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας αλά Lehman Brothers απηύθυνε η Γερμανία, με «φόντο» την κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Δύσης.

Με τους προμηθευτές ενέργειας να συσσωρεύουν ζημιές, αναγκαζόμενοι να αγοράζουν σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος ντόμινο για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού ανέβασε το επίπεδο κινδύνου φυσικού αερίου της χώρας στη δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού».

«Αν αυτές οι ζημιές γίνουν τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να τις σηκώσουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ μιλώντας στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ανέβασε το επίπεδο ενεργειακού συναγερμού ένα ακόμα σκαλοπάτι. «Έτσι θα έχουμε ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα», είπε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ξανά μπροστά οι μηχανές στους λιγνιτικούς σταθμούς

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ρεύμα. Για μήνες, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μειώνει σταδιακά τις προμήθειες ως προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι Ρώσοι μείωσαν τις ροές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα (λιγνίτης) θα επανενεργοποιηθούν.

«Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε μια κρίση αερίου»

Σε αυτό το στάδιο της ενεργειακής επιφυλακής, η κυβέρνηση έχει επίσης την επιλογή να θεσπίσει νόμο που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις του κόστους στους τελικούς πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο Χάμπερκ είπε ότι καθυστερεί τις προσαρμογές των τιμών προς το παρόν, για να δει πώς θα αντιδράσει η αγορά.

«Ο δρόμος τον οποίο έχουμε να διανύσουμε ως χώρα είναι γεμάτος σκαμπανεβάσματα», είπε. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε μια κρίση αερίου», πρόσθεσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως αποτυπώνονται στα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, αυξήθηκαν 7,7% στα 129,30 ευρώ. Τα συμβόλαια έχουν ενισχυθεί πάνω από 50% από τότε που η Gazprom μείωσε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.

Άλλωστε, η κρίση ξεπερνά τα σύνορα της Γερμανία, καθώς 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζονται και 10 έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου.

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του αερίου είναι τώρα πιο πραγματικός από ποτέ»

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του αερίου είναι τώρα πιο πραγματικός από ποτέ», είπε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όλα αυτά είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενότητά μας», συμπλήρωσε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...