15.8 C
Chania
Sunday, April 14, 2024

Έτοιμοι να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ενάντια στον παραλογισμό της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Ταμπακαριά

Ημερομηνία:

Τέσσερα χρόνια μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα Ταμπακαριά Χανίων, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται ακόμα σε αδιέξοδο. Η Κτηματική Υπηρεσία Χανίων δεν έχει προχωρήσει στον επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού, με αποτέλεσμα τα διατηρητέα κτίρια να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και οι ιδιοκτήτες να αδυνατούν να τα επισκευάσουν.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, οι ιδιοκτήτες επέδωσαν εξώδικη διαμαρτυρία στην Κτηματική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Όπως υποστηρίζουν, η χάραξη του αιγιαλού που έγινε το 1984-1985 ήταν εσφαλμένη, τοποθετώντας ιστορικά κτίρια και μνημεία εντός της θάλασσας.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις και την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί. Η καθυστέρηση αυτή εμποδίζει την αξιοποίηση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες, με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Επιπλέον, βλάπτει την ανάπτυξη της περιοχής των Ταμπακαριών, η οποία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ανάπλασης του Δήμου Χανίων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταμπαχανιά τονίζει ότι η ανακατασκευή των κτιρίων δε θα αλλοιώσει τη μορφή της περιοχής, καθώς είναι διατηρητέα. Οι ιδιοκτήτες ζητούν την άμεση κινητοποίηση της Κτηματικής Υπηρεσίας για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και την επαναχάραξη του αιγιαλού, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να αναπτυχθεί η ιστορική συνοικία.

Τι αναφέρει το κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας:

Εξώδικη διαμαρτυρία με παράσταση, των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων στην περιοχή «Ταμπακαριά» Χανίων προς  την Επιτροπή Καθορισμού των ορίων Αιγιαλού και Παραλίας ΠΕ Χανίων και την  Κτηματική Υπηρεσία Χανίων.

Κοινοποίηση:

 1. Πρωθυπουργό
 2. Υπουργό  οικονομικών
 3. Υπουργό πολιτισμού
 4. Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας
 5. Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
 6. Βουλευτές Χανίων
 7. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων
 8. Δήμαρχο Χανίων

Χανιά 22/3/2023

Η πόλη των Χανίων διαθέτει δύο γειτονικές παραθαλάσσιες περιοχές, όπου από τα μέσα του 18ου αιώνα αναπτύχθηκε η δραστηριότητα των βυρσοδεψείων, γνωστών ως «Ταμπακαριά» και σήμερα περιλαμβάνει 43 διατηρητέα κτίσματα.

Με δύο διαδοχικές  αποφάσεις του τότε Νομάρχη Χανίων το 1984 και 1985, επικυρώθηκε η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής και καθορίστηκαν αυθαίρετα και εσφαλμένα οι γραμμές παραλίας και παλαιού αιγιαλού, στις περιοχές  βυρσοδεψείων (Ταμπακαριά), Αγία Κυριακή και Βιβιλάκη.

Οι αποφάσεις αυτές χωρίς καμία τεκμηρίωση, όρισαν την γραμμή παλαιού αιγιαλού πίσω από τα κτήρια, θεωρώντας ότι αυτά τα κτήρια, που τεκμηριωμένα υπάρχουν στην περιοχή από τα μέσα του 18ου αιώνα, σκεπαζόταν από θάλασσα.

Η παράλογη και άδικη  αυτή απόφαση, ουσιαστικά δημεύει τις περιουσίες των πολιτών, που βρίσκονται εκεί για περισσότερο από ένα αιώνα, διότι αυθαίρετα όρισε ότι βρίσκονται μεταξύ νέου και παλαιού αιγιαλού, άρα ανήκουν στο κράτος σύμφωνα με τον νόμο, ωσάν να ασκούσε εκείνο επί αιώνες την δραστηριότητα του βυρσοδέψη.

Επί πλέον τα περισσότερα από αυτά τα κτήρια καταρρέουν, χωρίς να επιτρέπεται η αξιοποίησή τους από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, ενώ έχουν κηρυχτεί διατηρητέα, στερώντας παράλληλα από την πόλη την ανάπλαση μιας σημαντικής ιστορικής περιοχής.

Η αρμόδια  υπηρεσία  του κράτους για να επιληφθεί αυτού του προβλήματος  είναι η Κτηματική Υπηρεσία στα Χανιά, η οποία συμμετέχει και συντονίζει την αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης καθορισμού αιγιαλού και παραλίας. Η υπηρεσία αυτή από το 2018 που ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες ο επανακαθορισμός του αιγιαλού, ώστε αν αρθεί η αδικία, αρνήθηκε παρανόμως να το εξετάσει και ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική, αποφεύγοντας την ευθύνη που το κράτος της έχει ορίσει.

"google ad"

Οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο τους δικαίωσε, με τις αποφάσεις 43/2022 και 44/2022 και υποχρεώνει την διοίκηση να εξετάσει τα υποβληθέντα από 16.8.2018 αιτήματα επανακαθορισμού των οριογραμμών παλαιού αιγιαλού. Οι ιδιοκτήτες εκτός των άλλων στοιχείων που προσκόμισαν  υποβάλανε, την Ερευνητική Μελέτη η οποία συντάχθηκε από ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία τεκμηριώνεται βάσει αδιαμφισβήτητων επιστημονικών στοιχείων, ότι δεν υπήρξε ποτέ παλαιός αιγιαλός στις επίμαχες θέσεις.

Η παραπάνω μελέτη έχει γίνει πλήρως αποδεκτή από το Εφετείο Χανίων, όπου στην απόφαση 8/2021 που αφορά ακίνητο στην περιοχή Βιβιλάκη, έχουν μεταφερθεί αυτούσια τμήματα της παραπάνω μελέτης.

Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις  προς την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων,  η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε στις 17/2/2023, αλλά  μετά την πάροδο 13 μηνών ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιηθεί καμία απόφαση, αδιαφορώντας για το ότι η μη συμμόρφωση με τις επιταγές του ανώτατου δικαστηρίου αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Αντίθετα μάλιστα ζητάει διαρκώς νέα στοιχεία ενώ της έχουν προσκομιστεί από το 2018, στα πλαίσια μιας παρελκυστικής τακτικής αποφεύγοντας επίμονα να λάβει απόφαση επανακαθορισμού.

Είναι πρόδηλο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, αφού έχουν παρέλθει σχεδόν  δύο χρόνια  από την επίδοση των αποφάσεων του ΣΤΕ και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο ένδικο δικαίωμά μας για την ζημία που έχουμε υποστεί από τις παραλείψεις της διοίκησης και την άρνηση των υπευθύνων της κτηματικής υπηρεσίας Χανίων να συμμορφωθεί στις εντολές του ΣτΕ.

Διεκδικούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας και την άρση της δυσμενούς μεταχείρισης που μας επιφυλάσσει η Πολιτεία ως ιδιοκτητών ακινήτων στις δύο περιοχές (Ταμπακαριά Αγ. Κυριακής και Βιβιλάκη). Εάν το θέμα δεν επιλυθεί άμεσα με δίκαιο τρόπο, είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, για μια τόσο προδήλως άδικη συμπεριφορά του Ελληνικού κράτους προς τους πολίτες του.

Αναρωτιόμαστε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την τεράστια καθυστέρηση και αδιαφορία από την μεριά της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων και από τα μέλη της επιτροπής, για την οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί, για  το αυξημένο κόστος αναπαλαίωσης των διατηρητέων κτιρίων και τον κίνδυνο που απορρέει από τα υπό κατάρρευση κτήρια.

Και σας θέτουμε δημόσια τις εύλογες απορίες μας:

 • Πως είναι δυνατόν για κάτι αυτονόητο για το οποίο θα έπρεπε να είχε επιληφθεί η Κτηματική Υπηρεσία Χανίων από το 2018, εξετάζοντας το εύλογο αίτημα των ιδιοκτητών, και παρά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαίωσε, πέντε χρόνια μετά το αίτημά τους  να μην  έχει ακόμα ληφθεί καμία απόφαση.
 • Πως είναι δυνατόν η πολιτεία να συντηρεί ένα απόλυτο παραλογισμό από το 1985, που περιέχει δήμευση ιδιωτικών περιουσιών, οι περισσότερες εκ των οποίων στέκονται εκεί για περισσότερο από ένα αιώνα.
 • Πως είναι δυνατόν η διοίκηση να αγνοεί και να μην συμμορφώνεται με αποφάσεις ανώτερων και ανωτάτων δικαστηρίων.
 • Πως είναι δυνατόν να μην επιτρέπει στους νόμιμους ιδιοκτήτες να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν ιστορικά κτίσματα που η ίδια έχει κηρύξει ως διατηρητέα, απαγορεύοντας την ανάπλαση δύο ιστορικών περιοχών της πόλης.
 • Πώς είναι δυνατόν να έχουν ξεκινήσει έργα ανάπλασης της περιοχής από τον Δήμο Χανίων με Ευρωπαϊκούς πόρους και να απαγορεύεται στους νόμιμους ιδιοκτήτες να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν τα διατηρητέα κτίσματα που νομίμως κατέχουν, για τα οποία καταβάλλουν φόρους.
 • Πώς είναι δυνατόν να αδιαφορεί στις εκκλήσεις δημόσιων φορέων για την επίλυση του θέματος, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης.

Ζητάμε την άμεση λήψη απόφασης  από την  επιτροπή επανακαθορισμού και αναμένουμε από την ευνομούμενη πολιτεία να θεραπεύσει άμεσα τις παραλείψεις της διοίκησης, να   αποκαταστήσει  την αδικία που υφίστανται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και να γίνουν σεβαστές οι ανάγκες της πόλης, για την αποκατάσταση μιας ιστορικής περιοχής, χωρίς αδιαφορία και σκοπιμότητες.

Οι εξωδίκως διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων των περιοχών Βιβιλακη και Αγία Κυριακή (Ταμπακαριά), με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμως δικαιώματος μας προς γνώση και  για τις νόμιμες συνέπειες.

Εκ μέρους των ιδιοκτητών

Ο πρόεδρος του συλλόγου ΤΑΜΠΑΧΑΝΙΑ

Ανδρουλάκης Γιώργος

(Ακολουθούν οι υπογραφές των ιδιοκτητών)

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ