20.8 C
Chania
Wednesday, October 2, 2024

Έφυγε από τη ζωή η Χανιώτισσα ιστορική γυναίκα της Γενετικής στην Ελλάδα, Αικατερίνη Μεταξωτού

Ημερομηνία:

Με ένα συγκινητικό μήνυμα ο καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής iGE3 στη Γενεύη της Ελβετίας Στυλιανός Αντωναράκης αποχαιρετά την Χανιώτισσα (καταγώμενη από τον Αποκόρωνα) γενετίστρια Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αικατερίνη Μεταξωτού, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, 5 Απριλίου. 

Γράφει ο καθηγητής:

Έφυγε η Καίτη !

Η ιστορική γυναίκα της γενετικής στην Ελλάδα. Αυτή που είδε τη σημασία του γονιδιώματος (που στην εποχή της λεγόταν χρωμοσώματα) για την αρρώστια και την υγεία. Είχαμε μια αμοιβαία εκτίμηση και θαυμασμό. Εγώ την θεωρούσα την ανθρώπινη αφετηρία της γενετικής στον Ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο.

Μια περήφανη Κρητικιά μα και γλυκιά συνομιλήτρια, με πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας. Με πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη ακρίβεια της διάγνωσης, μα και ισχυρή όσφρηση για το που πάει η έρευνα και το είναι σημαντικό.

Είχα την εξαιρετική τύχη να συνεργαστούμε στην δεκαετία του 80 (Proc Natl Acad Sci USA. 1985 PMID 2987923 και Science. 1987. PMID 2955519).

Χειροκροτώ το έργο και την προσφορά της.

Καίτη, ήσουν μεγάλη και σε θαυμάζω !

Τιμή στην Κατερίνα Μεταξωτού και από το ΕΚΠΑ

Το ΕΚΠΑ τιμά τη μνήμη της διακεκριμένης και πρωτοπόρου Ομότιμης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αικατερίνης Μεταξωτού, που απεβίωσε την Τετάρτη, 5 Απριλίου.

Ο Πρύτανης Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, προσωπικά και εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της διακεκριμένης Καθηγήτριας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στα παιδιά και τους οικείους της.

Ακολουθεί η αναγγελία του πένθους από τα παιδιά της Ομότιμης Καθηγήτριας Αικατερίνης Μεταξωτού:

«Αποχαιρετίσαμε με μεγάλη συγκίνηση την Αικατερίνη Μεταξωτού, Παιδίατρο, Γενετίστρια, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη μαμά και δική μας Καίτη, που απεβίωσε την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023.

Πολλά πράγματα μπορούμε να πούμε για την Καίτη.

Για την Παιδίατρο Ιατρό – Γενετίστρια, ότι ήταν πρωτοπόρος για την Ελλάδα φέρνοντας τη διάγνωση του προγενετικού ελέγχου το 1976 και ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση γεννήσεων παιδιών με χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Για την καθηγήτρια Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι συντέλεσε στη δημιουργία της έδρας Γενετικής του Ανθρώπου στο ΕΚΠΑ και διορίστηκε πρώτη καθηγήτρια το 1996.

Για τις διακρίσεις της στον Ιατρικό χώρο και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο υπήρξε η πρώτη γυναίκα Διευθύντρια της Α” Πανεπιστημιακής Κλινικής από το 1998 έως το 2000.

Για το ότι υπηρέτησε όλη της τη ζωή την Ιατρική βοηθώντας τα παιδιά, παρέχοντας χιλιάδες ιατρικές διαγνώσεις, συμβουλές και γνωματεύσεις, χαίροντας έτσι της εκτιμήσεως όλου του Ιατρικού κόσμου και της Ακαδημίας Αθηνών, από την οποία βραβεύτηκε.

Για τη συνολική προσφορά της στα νοσούντα παιδιά με καρκίνο, από τη θέση της Αντιπροέδρου των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων «Ελπίδα -Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» και «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας», ότι συνετέλεσε στη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη -ΕΛΠΙΔΑ» και προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τις γνώσεις της και τις επισκέψεις της σε διακεκριμένα αντίστοιχα νοσοκομεία και κέντρα στο εξωτερικό, προωθώντας συνεργασίες με αυτά. Για το ότι επίσης συνετέλεσε στη δημιουργία του «Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας» που θεωρείται το μέλλον για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Ξεκινώντας από τις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων, με εφόδιο την επιθυμία και την ευχή του ιατρού πατέρα της, τον οποίο είχε χάσει όταν ήταν μικρή, επέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ηλικία μόλις 15 ετών. Με πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό συνέχισε τις σπουδές της στο Τορόντο, στην Οξφόρδη, στη Γλασκόβη. Συμμετείχε σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με τη συνολική πορεία και τις διακρίσεις της κατέκτησε κυριολεκτικά ολόκληρο τον κόσμο.

Ευφυής, Αυστηρή, Ρεαλίστρια, Προσγειωμένη, Υπομονετική αλλά και Ανυπόμονη, Γενναιόδωρη, Ακούραστη, με δική της άποψη για όλα τα πράγματα και Ταξιδιώτης του κόσμου, είχε το ταλέντο να συναναστρέφεται με την ίδια ευκολία σημαντικά πρόσωπα και απλούς ανθρώπους. Αντιμετώπιζε τις καταστάσεις και «κολυμπούσε» στα δύσκολα, σαν τα ψάρια στη λατρεμένη της θάλασσα, που υπεραγαπούσε να παρατηρεί, προσπαθώντας παράλληλα να μην καταλαβαίνει κανείς τη δύναμη και τη λάμψη της προσωπικότητάς της.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Χανίων με την οδό Κυδωνίας

Συνεχίζονται εργασίες από τον Δήμο Χανίων, για την αποκατάσταση...