19.9 C
Chania
Wednesday, March 26, 2025

Έχει πολύ δρόμο να διανύσει η Ευρώπη προτού μπορέσει να ασκήσει πραγματική επιρροή στο Ουκρανικό

Ημερομηνία:

Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζουν ότι βρίσκονται λίγο πριν τη δημιουργία ενός στρατιωτικού συνασπισμού που ο Ντόναλντ Τραμπ θα αρνηθεί να υποστηρίξει με κίνδυνο να εμφανιστεί ανοιχτά ως σύμμαχος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να φοβίζει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πάντως, όπως γράφει ο Guardian, το σχέδιο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα πραγματικότητα, καθώς απαιτεί αρκετές χώρες εντός του ΝΑΤΟ να προσφέρουν πρακτική υποστήριξη σε έναν τέτοιο συνασπισμό των πρόθυμων και χρειάζεται επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση-ταπείνωση στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή.

Απαιτεί επίσης από την Ευρώπη –μαζί με τον Ζελένσκι– να συντάξει τους όρους μιας εκεχειρίας που μπορεί να τεθεί στις ΗΠΑ, ώστε να επιχειρήσει να αποτρέψει την κυβέρνηση Τραμπ να υπογράψει μια συμφωνία με τη Ρωσία που αφήνει την Ευρώπη και την Ουκρανία στα «κρύα του λουτρού». Είναι ζήτημα ωστόσο αν η Ευρώπη και η Ουκρανία βρίσκονται σε… θέση να θέτουν όρους.

Προς το παρόν,δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούν ότι πλέον οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αξιόπιστος σύμμαχος, κάτι για το οποίο ωστόσο επέμεινε ο Κιρ Στάρμερ. Για τον Τραμπ αποτελεί πρόκληση να αφήσει εκτός οποιασδήποτε συμφωνίας την Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα οργανώνεται η συμμαχία που φιλοδοξεί να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι οι περισσότερες χώρες είναι θετικές μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο την Κυριακή, ενώ για πρώτη φορά ο Στάρμερ τόνισε ότι ο συνασπισμός που δημιουργείται θα επιβάλει την κατάπαυση του πυρός μέσω στρατευμάτων στο έδαφος και δυνάμεων από αέρος.

Ωστόσο, ήταν απρόθυμος να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη συνεισφορά της κάθε χώρας σε αυτό το σχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν έγινε σημαντική πρόοδος σε σχέση με τη συνάντηση του Παρισιού πριν από δύο εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του, σχετικά με τη μη παρουσία στρατού στην Ουκρανία, παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίζονται ότι δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται τον Πούτιν για την τήρηση της εκεχειρίας.

Ήταν αυτή η έκφραση δυσπιστίας προς τον Ρώσο πρόεδρο από τον Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Παρασκευή που προκάλεσε τη διαμάχη μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ, αφενός, και του αντιπροέδρου του, Τζ. Ν. Βανς, αφετέρου.

Ο Kιρ Στάρμερ και η υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ταχθεί στο πλευρό του Ζελένσκι, επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους μιας συμφωνίας για την ασφάλεια. Από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο πλάνο από την Ευρώπη, ο Τραμπ θα κληθεί να δείξει τις προθέσεις του. «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το δύσκολο φορτίο, αλλά χρειάζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ, ώστε αυτή η προσπάθεια να πετύχει», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Αλλά ο φόβος της Ευρώπης είναι ότι ο Τραμπ τους έχει παραμερίσει. Ερωτηθείς εάν ο Τραμπ ήθελε να παραιτηθεί ο Ζελένσκι, ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Μάικ Γουόλτς υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που να μπορεί να ασχοληθεί μαζί μας και τελικά να ασχοληθεί με τους Ρώσους, για να τερματιστεί ο πόλεμος», όταν του ζητήθηκε να απαντήσει για το αν ο Λευκός Οίκος θέλει την παραίτηση του Ζελένσκι. «Αν καταστεί σαφές ότι τα προσωπικά ή τα πολιτικά κίνητρα του προέδρου Ζελένσκι δυσχεραίνουν τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα του, τότε νομίζω ότι έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα στα χέρια μας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Στάρμερ έθεσε μια πρόκληση προς την Ευρώπη, για να κάνει ένα βήμα, αφήνοντας πίσω τις ατελείωτες υποσχέσεις για περισσότερες δαπάνες στον τομέα της άμυνας.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα θα είναι ένα τεστ για το αν το μπλοκ είναι πρόθυμο να θέσει τις αμυντικές επενδύσεις εκτός των κανόνων που περιορίζουν τα δημοσιονομικά χρέη, απελευθερώνοντας έτσι επιπλέον ποσά για αμυντικές δαπάνες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποσχέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, την ώρα που από τη Γερμανία φαίνεται ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στη συγκρότηση κυβέρνησης, με τη συνεργασία του CDU του Φρίντριχ Μερτς με το SPD του Όλαφ Σολτς.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν «ότι η Δύση δεν έχει καμία πρόθεση να συνθηκολογήσει μπροστά στους εκβιασμούς και την επιθετικότητά του».

Ο Στάρμερ πιστεύει ότι έχει πείσει τον Ζελένσκι ότι η προσφορά πρόσβασης των ΗΠΑ για τα σπάνια ορυκτά της Ουκρανίας, μια συμφωνία που κατέρρευσε στο Οβάλ Οίκο, πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά. Ο Πίτερ Μάντελσον, ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μοναδική ελπίδα για παροχή εγγυήσεων από τις ΗΠΑ στην τήρηση της εκεχειρίας.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτορεπορτάζ από τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στα Χανιά

Με κάθε επισημότητα και εθνική υπερηφάνεια τιμήθηκε στα Χανιά...

Γιατί έκανε τέτοιο πάταγο το Adolescence;

Του Θοδωρή Δημητρόπουλου Η σειρά-φαινόμενο του Netflix έγινε εν μια...