Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου συναντήθηκε με την υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου για την άρση του αποκλεισμού των μικρών εκδοτών από τον ΕΔΟΕΑΠ, παρά την υποχρεωτική εισφορά 2%
Καίριο ζήτημα για τη βιωσιμότητα και τη δίκαιη μεταχείριση των μικρών εκδοτικών επιχειρήσεων τέθηκε στη χθεσινή (Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025) συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.) με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου.
Η αντιπροσωπεία της ΕΙΕΤ αποτελούμενη από τον πρόεδρο Αντώνη Μουντάκη, τον ταμία Άγγελο Βασίλαινα και τον νομικό σύμβουλο Φώτη Πανταζή, ανέδειξε το πρόβλημα του αποκλεισμού των μικρών εκδοτών από τις ασφαλιστικές και υγειονομικές παροχές του ΕΔΟΕΑΠ, παρότι καταβάλλουν υποχρεωτικά εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών τους.
«Καταβάλλουμε, αλλά δεν καλυπτόμαστε»
Ο κ. Μουντάκης υπογράμμισε πως η εξαίρεση αφορά ουσιαστικά το σύνολο των μελών της ΕΙΕΤ, καθώς προβλέπεται ότι μόνο εκδότες που απασχολούν πέντε ή περισσότερους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης μπορούν να υπαχθούν στις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία, αλλά από εσωτερική πρόβλεψη του καταστατικού του Οργανισμού.
«Ζητάμε την αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας. Οι μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν, χωρίς να απολαμβάνουν καμία αντίστοιχη παροχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Νομικό κενό ή καταστατική αυθαιρεσία;
Αναλυτικά νομικά στοιχεία παρουσίασε ο νομικός σύμβουλος της ΕΙΕΤ κ. Πανταζής, ο οποίος παρέθεσε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο:
Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 περ. γ του ν. 248/1967, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 4498/2017, προβλέπεται ρητά η δυνατότητα υπαγωγής έως δύο φυσικών προσώπων ανά επιχείρηση στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ. Όμως, το καταστατικό του Οργανισμού προσθέτει προϋπόθεση απασχόλησης τουλάχιστον 5 ατόμων με κατώτατες αποδοχές, αποκλείοντας έτσι την πλειοψηφία των περιφερειακών εκδοτών.
«Η πρόβλεψη αυτή δεν έχει νομική βάση και έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία. Παρά τις εισφορές, η πλειονότητα των εκδοτών δεν έχει καμία πρόσβαση στις παροχές του Ταμείου», επεσήμανε ο κ. Πανταζής.
Δίκαιο αίτημα – Άμεση παρέμβαση ζητά η Υφυπουργός
Η Υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και δεσμεύθηκε να εξετάσει άμεσα το ζήτημα, με στόχο τη δίκαιη μεταχείριση όλων των ιδιοκτητών Τύπου, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης.
«Το Υπουργείο θα προχωρήσει σε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να επανεξεταστεί η επίμαχη καταστατική ρύθμιση και να αποδοθούν τα δέοντα», ανέφερε.
Πανελλαδικό ζήτημα με επίκεντρο την Περιφέρεια
Η ΕΙΕΤ σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εκδότες της Επαρχίας, αλλά και μικρά ΜΜΕ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που εξαιρούνται αδίκως από την κάλυψη του Ταμείου. Το θέμα έχει ήδη τεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, με το Διοικητικό Συμβούλιο να τάσσεται υπέρ της άρσης του περιορισμού.