Αγία Σοφία-Πρόεδρος Μουσουλμάνων Ελλάδας: Η ισλαμική παράδοση απαγορεύει τη μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά

1 Σχόλιο

Τις θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις της δρομολογούμενης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναδεικνύει ο Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος.

Σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ο κ. Ελγαντούρ σημειώνει ότι η μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά απαγορεύεται από την ισλαμική παράδοση, ενώ εκτιμά ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τη θρησκεία για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Σημειώνει ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος της Τουρκίας να προχωρήσει στην αποκλειστική χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε τεράστια απώλεια εσόδων από τους αλλόθρησκους επισκέπτες του ναού. Τέλος, σημειώνει ότι, κατά αντίστοιχο τρόπο, η ελληνική πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει σεβασμό στα ισλαμικά τεμένη και μνημεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το τζαμί του Ναυπλίου που είχε μετατραπεί σε σινεμά.

Αναλυτικά η δήλωση του Ναϊμ Ελγαντούρ στα Νέα Σαββατοκύριακο:

"Sponsored links"

«Παρόλο που το ζήτημα δεν είναι μόνο θρησκευτικό, θα ήθελα να ξεκινήσω με τη θρησκευτική διάσταση. Κι αυτό επειδή ο προφήτης Μωάμεθ δίνει ξεκάθαρες οδηγίες για τη στάση των μουσουλμάνων όταν ύστερα από αυτόν φτάσουν σε χριστιανικές χώρες. Προστάζει, λοιπόν, να αφήσουν άθικτες τις εκκλησίες και τις συναγωγές, να μην πειράξουν μοναχούς, να μη σπάσουν τους σταυρούς. Οι οδηγίες αυτές δεν συμβαδίζουν με τη μετατροπή των εκκλησιών σε τζαμιά. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται μέσα στην παράδοση. Ενα άλλο παράδειγμα προέρχεται από τη διακυβέρνηση του Αμρ ιμπν Eλ Ας στην Αίγυπτο (σ.σ.: αναφέρεται στην περίοδο 658-664 μ.Χ.), ο οποίος επέτρεψε στον πατριάρχη των Κοπτών Βενιαμίν και στους χριστιανούς να επιστρέψουν στην Αλεξάνδρεια από την εξορία του Κύρου. Να επιστρέψουν, δηλαδή, στις εκκλησίες τους.

Οχι μόνο η Αγία Σοφία, λοιπόν, με την τεράστια σημασία, αλλά και οποιαδήποτε εκκλησία πάνω στη γη δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε τζαμί. Κανονικά δεν θα έπρεπε να βάζουμε τέτοια θέματα στο τραπέζι. Ο Ερντογάν παίζει αυτή τη στιγμή ένα πολιτικό παιχνίδι ακριβώς με τον τρόπο που δεν πρέπει. Δεν βγάζει τη θρησκεία από την πολιτική, ενώ αυτό θα πρέπει να γίνεται για να προχωράνε οι σχέσεις μεταξύ των λαών. Νομίζω ότι δεν θα φτάσει ως το τέλος για έναν ακόμη λόγο: τα έσοδα που κερδίζει το κρατικό ταμείο από τους επισκέπτες της Αγίας Σοφίας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αφήσει τον χώρο ελεύθερο να λειτουργεί μόνο σαν τζαμί, ώστε να χάσει τους αλλόθρησκους επισκέπτες.

Αν μου επιτρέπεται, ωστόσο, θέλω να εκφράσω και μια γνώμη απ’ την άλλη πλευρά. Θυμάμαι, όταν υπηρετούσα στον Ελληνικό Στρατό, μια έξοδό μου στην Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου. Τότε που το τζαμί είχε μετατραπεί σε σινεμά, όπως σε άλλες περιπτώσεις έγινε με μπαρ και αποθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ολοι οφείλουμε σεβασμό στην ιστορία των άλλων και στους χώρους λατρείας τους»

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Κοντη Μαρια

    Πολυ σωστα τα λετε ομως εμεις σεβομαστε τα παντα κ τους παντες περα αυτου μας κυνηγουν απο παντου κ σταυροι κατεβαινουν κ εκκλησιες μας βεβυλονωντε θα πρεπει να υπαρξει σεβασμος απο ολους κ γκρεμιζουν εκκλησιες μας καιγοντε εικονες μας πολυ χλεβασμος καταπατουντε πρεπει να μπει ενα τελος γιατι ξεφυγαμε πολυ κ αυτο μονο ο Κυριος μπορει να το κανει σας ευχαριστω

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις