Αθώος και για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» ο Γρηγόρης Τσιρώνης

Κανένα σχόλιο

Aθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο άλλοτε επικηρυγμένος με ποσό 600.000 ευρώ, ως ένας από τους αποκαλούμενους «ληστές του Διστόμου», Γρηγόρης Τσιρώνης, από το σύνολο των κακουργηματικών κατηγοριών που αντιμετώπιζε, για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Μετά από δύο χρόνια διαδικασίας, το δικαστήριο προχώρησε στην απαλλαγή τόσο του Τσιρώνη, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και τελικά αθωωθεί αμετάκλητα για την υπόθεση των «ληστών με τα μαύρα», όσο και άλλων 10 συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του Γρηγόρη Τσιρώνη, Κώστα Παπαδάκη, «το δικαστήριο, κρίνοντας πως δεν προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία, τον απάλλαξε από 72 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και τον καταδίκασε μόνο για δύο πλημμελήματα, σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Με την απόφασή τους, οι δικαστές απάλλαξαν όμως και τους υπόλοιπους 10 συγκατηγορουμένους του από τα αδικήματα ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (ΕΑ)».

"Sponsored links"

Ο κ. Παπαδάκης, αφού τονίζει ότι «το δικαστήριο μετά από μία μακρόχρονη υποδειγματική διαδικασία, στην οποία πράγματι ο σεβασμός στο δικαίωμα του υπερασπιστικού λόγου και την άσκηση των δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων υπήρξε πλήρης και αδιαπραγμάτευτος» επισημαίνει ότι η υπόθεση σε βάρος του εντολέα του, αφορά «μία από τις μεγαλύτερες σκευωρίες της αντιτρομοκρατικής και των ασφαλίτικων υπηρεσιών» και υποστηρίζει πως είναι έκθετοι οι μηχανισμοί, μετά την «βαρύγδουπη κατάρρευση μίας από τις μεγαλύτερες σκευωρίες τους» και καλούνται «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν εξηγήσεις για τη σπίλωση, το κυνηγητό, την άδικη προφυλάκιση και τα χαμένα χρόνια της ζωής του Γρηγόρη Τσιρώνη και όχι μόνο, αλλά και τη διαχρονική μονομανία να κατασκευάζουν τρομοκράτες στα αριστερά, αφήνοντας ανενόχλητη την πραγματική τρομοκρατία της άκρας δεξιάς».

Τέλος, ο συνήγορος τονίζει πως η υπεράσπιση του Γρηγόρη Τσιρώνη, ο οποίος παρέμεινε επί 18 μήνες προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση, «συνεχίζει πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση του κινήματος αλληλεγγύης για την πλήρη αποζημίωση και δικαίωσή του».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Παπαδάκη έχει ως εξής:

Έληξε στις 29/6/2020 στον Κορυδαλλό η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που είχε αρχίσει στις 25/5/2018 με 11 κατηγορούμενους, για την λεγόμενη υπόθεση των «ληστών του Διστόμου». Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες σκευωρίες της αντιτρομοκρατικής και των ασφαλίτικων υπηρεσιών των τελευταίων ετών, η οποία προσπάθησε να συνδυάσει την απόδοση δεκάδων ανεξιχνίαστων ληστειών τραπεζών, αρπαγών, κατοχής οπλισμού, διακεκριμένων κλοπών Ι.Χ. και άλλων συναφών πράξεων σε ποινικούς δράστες μερικών από αυτές μαζί με συνήθεις υπόπτους από τον αναρχικό χώρο, καθώς και σε μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», να συνδέσει την δράση του τελευταίου με την διενέργεια όλων αυτών των αξιόποινων πράξεων και βέβαια να αποδώσει ενιαία σε όλους κατηγορίες ένταξης σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση.

Κεντρικός στόχος στον σχεδιασμό της σκευωρίας αυτής ήταν ο Γρηγόρης Τσιρώνης, ένας από τους πιο γνωστούς συνήθεις ύποπτους της μεταπολίτευσης, στιγματισμένος ήδη από το 2006 ως μέλος της ομάδας των «ληστών με τα μαύρα» και αργότερα (2009) επικηρυγμένος με 600.000 € από τον τότε και τώρα Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Τσιρώνης αθωώθηκε αμετάκλητα ήδη από το 2016 ομόφωνα και πανηγυρικά σε δύο δίκες για τις υποθέσεις των ληστών με τα μαύρα, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να απαλλαγεί από το κυνήγι των ασφαλίτικων υπηρεσιών. Αντί για τη συγνώμη του κράτους αντιμετώπισε την εκδικητικότητά του αφού με την αθώωσή του το εξέθεσε. Ετσι, παρότι έμεινε προφυλακισμένος έναν χρόνο άδικα, στην διάρκεια του χρόνου αυτού (Ιούνιος 2015 – Ιούνιος 2016) φιλοτεχνήθηκε από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β. η καινούργια δικογραφία που έληξε χθες, η οποία του απέδωσε 72 (!!!) κακουργηματικές και συναφείς κατηγορίες και στάθηκε αιτία να συκοφαντηθεί ξανά, να μείνει 18 μήνες ακόμα (Ιούνιος 2016 – Δεκέμβριος 2017) προφυλακισμένος, ενώ και μετά τη λήξη του 18μηνου τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και αργότερα σε ασφυκτικούς περιοριστικούς όρους, όπως έξι φορές εμφάνιση τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον νομό Αττικής, απαγόρευση διανυκτέρευσης εκτός κατοικίας κ.λ.π.

Η Δ.Α.Ε.Ε.Β την περίοδο 2012 – 2013 παρακολουθούσε αδιάφορη και συνένοχη την όντως τρομοκρατική δράση των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, που καθημερινά εγκληματούσαν, τραμπούκιζαν και δολοφονούσαν στο κέντρο της Αθήνας με την ανοχή της αστυνομίας έχοντας σταθερά στραμμένη της κεφαλή της αριστερά, προσπαθούσε να στήνει σκευωρίες σε βάρος αντιεξουσιαστών κατασκευάζοντας υποθέσεις όπως Θεοφίλου, Ηριάννας κ.λ.π. Η τελευταία δικογραφία όμως είχε ξεπεράσει κάθε όριο τόσο σε επίπεδο πολλαπλότητας και πληθώρας αποδιδόμενων πράξεων, όσο και σε αριθμό συγκατηγορουμένων, ετερόκλητων μεταξύ τους, αφού όπως φαίνεται ήσαν πολλοί αυτοί, με τους οποίους οι κατασταλτικές υπηρεσίες ήθελαν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Το δικαστήριο μετά από μία μακρόχρονη υποδειγματική διαδικασία, στην οποία πράγματι ο σεβασμός στο δικαίωμα του υπερασπιστικού λόγου και την άσκηση των δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων υπήρξε πλήρης και αδιαπραγμάτευτος και αφού ήδη από τους πρώτους μήνες διεξαγωγής της δίκης έκανε δεκτά αιτήματα κατηγορουμένων, καθώς και του Τσιρώνη για μείωση περιοριστικών όρων, κατέληξε στην χθεσινή του απόφαση, με την οποία αθώωσε τον Γρηγόρη Τσιρώνη για όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες παρά την μερικά αντίθετη εισαγγελική πρόταση και δημιούργησε έναν ακόμα δικαστικό θρίαμβο για τον Γρηγόρη Τσιρώνη. Καταδικάστηκε μόνο για δύο ελαφριά πλημμελήματα (αβάσιμα και αυτά) σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, ενώ ήδη έχει ασκήσει έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (Ε.Α.), ο κατηγορούμενος μέλος του οποίου κρίθηκε επίσης αθώος από όλες τις αποδιδόμενες πράξεις. Από αυτό και μόνο χάθηκε κάθε αξιοπιστία στο εγχείρημα, το οποίο μάλιστα ο Δ/ντης της ΔΑΕΕΒ αρνήθηκε να στηρίξει, αποφεύγοντας να εμφανισθεί στη δίκη που είχε κληθεί ως μάρτυρας.

"Sponsored links"

Έκθετοι για άλλη μία φορά οι ασφαλίτικοι μηχανισμοί μπροστά στην μεγαλοπρεπή και βαρύγδουπη κατάρρευση μίας από τις μεγαλύτερες σκευωρίες τους καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν εξηγήσεις για τη σπίλωση, το κυνηγητό, την άδικη προφυλάκιση και τα χαμένα χρόνια της ζωής του Γρηγόρη Τσιρώνη και όχι μόνο αλλά και τη διαχρονική μονομανία να κατασκευάζουν τρομοκράτες στα αριστερά αφήνοντας ανενόχλητη την πραγματική τρομοκρατία της άκρας δεξιάς.

Η υπεράσπιση του Γρηγόρη Τσιρώνη ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στον υπερασπιστικό της αγώνα και συνεχίζει πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση του κινήματος αλληλεγγύης για την πλήρη αποζημίωση και δικαίωση του.

Αθήνα, 30/6/2020

Ο συνήγορος υπεράσπισης

Κώστας Παπαδάκης

tvxs.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις