15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αιχμές Ζελένσκι κατά Σολτς: Να αποφασίσει αν είναι με την Ουκρανία ή τη Ρωσία

Ημερομηνία:

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο για το αν ο Γερμανος καγκελάριος θα επισκεφτεί το Κίεβο. Μετά και το φιάσκο με τον Γερμανό πρόεδρο Σταινμάιερ, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες καθώς το Κίεβο θεωρεί πως η Γερμανία δεν έχει λάβει ξεκάθαρει θέση απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση στον πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το Βερολίνο δεν πρέπει να αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στη σχέση του με την Ουκρανία και αυτή με τη Ρωσία, έκρινε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό είναι γεγονός», είπε με καταγγελτικό τόνο ο κ. Ζελένσκι. Στην αρχή, η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά, στηλίτευσε.

Γερμανία: Θα στείλουμε τα όπλα που υποσχεθήκαμε

Νωρίτερα χθες, ο καγκελάριος Σολτς απέρριψε τις επικρίσεις πως η Γερμανία στέλνει με υπερβολική βραδύτητα βαριά όπλα στο Κίεβο. «Θα παραδώσουμε όλα τα όπλα που έχουμε εγκρίνει», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει προτού παραδοθούν να περάσουν από εκπαίδευση οι ουκρανοί μελλοντικοί χειριστές τους.

Πρόκειται «για βαρύ οπλισμό. Πρέπει να είσαι λοιπόν σε θέση να τον χρησιμοποιήσεις, πρέπει να εκπαιδευτείς γι’ αυτό», είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι ουκρανοί στρατιωτικοί περνούν από εκπαίδευση στη γερμανική επικράτεια στον χειρισμό των οπλικών συστημάτων που θα παραλάβουν.

Νωρίτερα χθες, οι υπηρεσίες του κ. Σολτς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν –ή να διαψεύσουν– την πληροφορία ότι ο καγκελάριος θα ταξιδέψει στο Κίεβο μεθαύριο Πέμπτη μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Η μάχη του Σεβεροντονιέτσκ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες Δευτέρα 13/6, ρωσικά στρατεύματα εξεδίωξαν τον ουκρανικό στρατό από το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία για τον έλεγχο της οποίας οι δύο στρατοί μάχονται εδώ και εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το «ανθρώπινο κόστος» της μάχης για τη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι «τρομακτικό», δήλωσε χθες Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους τις τελευταίες ημέρες, χωρίς πάντως σύμφωνα με το Κίεβο να την έχουν καταλάβει πλήρως.

«Το ανθρώπινο κόστος αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό για εμάς. Είναι απλά τρομακτικό», είπε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μια από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

"google ad"

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...