15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» σε 500 βασικά προϊόντα από την 1η Ιανουαρίου!

Ημερομηνία:

Σε ξέφρενους ρυθμούς θα τρέχουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα από την 1η Ιανουαρίου του 2023!

Ήδη οι εταιρείες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει τις λίστες με τις νέες τιμές ανεβασμένες μεσοσταθμικά σε συνολικά 500 βασικά αγαθά, πάνω από 10%.

Ανάμεσα στα προϊόντα που θα ανατιμηθούνε βρίσκονται τα τυροκομικά, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, γιαούρτι και ζυμαρικά.

Αυξήσεις αναμένονται και σε καθαριστικά για το σπίτι, απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν. Επίσης σε συσκευασμένα προϊόντα όπως κονσέρβες αλλά και φρυγανιές, μπισκότα και ρύζι.

Οι αυξήσεις αναμένεται να «χτυπήσουν» κόκκινο στις παιδικές τροφές και στα απορρυπαντικά, οι τιμές των οποίων θα «σκαρφαλώσουν» κατά 30%, τα ζυμαρικά και οι σάλτσες, θα ανέβουν έως 29%, οι μπάρες δημητριακών έως 19%, τα τυριά και οι φρυγανιές έως 16%, το ελαιόλαδο έως 14%, ενώ θα εκτιναχθούν τα γιαούρτια σε ενα επιπλέον 7,5% και τα φασόλια έως 7%.

Θυμίζουμε ότι με βάση τις έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι αύξησαν τις τιμές τους διαρκώς από 6,6% που ήταν το 2ο εξάμηνο του 2020, στο 23,6% το 1ο εξάμηνο του 2021, στο 34,8% το 2ο εξάμηνο του 2021 και στο 59,2% το 1ο εξάμηνο του 2022.

Παρά όμως την ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια που σαρώνει την χώρα μας μια και πλέον διετία η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας όπου αποφασίστηκε η κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «απώλεια κρατικών εσόδων 3,5 δισ. ευρώ».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει επιλέξει να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τρεισήμισι δις ευρώ το έτος που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να το αποφύγουμε».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ