Ακρίβεια: Είδος πολυτελείας το ψωμί – Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα αρτοποιεία

Κανένα σχόλιο

Το ψωμί αγοράζεται με φειδώ από τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, οδήγησαν 204 αρτοποιεία πανελλαδικά να βάλουν λουκέτο.

Οι καταναλωτές περιορίζουν πλέον την ποσότητα, επιλέγοντας να αγοράσουν ψωμί κάθε 2η ή και 3η ημέρα και όχι καθημερινά, όπως συνήθιζαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της φραντζόλας αυξήθηκε κατά 18,4%.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στα ύψη είναι οι τιμές στις πρώτες ύλες με το ηλιέλαιο από τα 10 ευρώ το δεκάλιτρο να έχει εκτοξευτεί στα 33 ευρώ, το αλεύρι από 12 ευρώ το τσουβάλι των 25 κιλών, πλέον να κοστίζει 24-25 ευρώ, το σουσάμι από 1,60 το κιλό να πλησιάζει τα 3 ευρώ.

Από τις αρχές του έτους ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, οδήγησαν 204 αρτοποιεία πανελλαδικά να βάλουν λουκέτο, ενώ εκτιμάται ότι στα πρόθυρα λουκέτου βρίσκεται το 10% – 15% των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τον τελευταίο χρόνο, το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις έχει υπερδιπλασιαστεί. Για παράδειγμα, αρτοποιείο που πλήρωνε 1.980 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι του 2021, φέτος τον Οκτώβριο πήρε λογαριασμό στα 5.914 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι στην ενδέκατη θέση στην Ευρώπη στις ανατιμήσεις του ψωμιού τον τελευταίο χρόνο.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live