Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη: Γιατί το νησί έχει τόσα πολλά παιδιά που θέλουν να πεθάνουν;

Κανένα σχόλιο

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Τι συμβαίνει με την ψυχική υγεία των μικρών παιδιών και των εφήβων, στην Κρήτη; Στο νησί έχουμε τις περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας ανήλικων στην Ελλάδα, ενώ μεγάλος αριθμός παιδιών αντιμετωπίζει σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές και χρειάζεται ψυχολογική και σε αρκετές περιπτώσεις, φαρμακευτική υποστήριξη.

Ο παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ κ.Γιώργος Σαμιωτάκης ένας από τους δύο ειδικευμένους γιατρούς που έχουν απομείνει στην κλινική γιατί πρόσφατα ο τρίτος παιδοψυχίατρος παραιτήθηκε, δεν προλαβαίνει μαζί με τον συνάδελφό του, να αντιμετωπίζει περιστατικά.

"Sponsored links"

Την τελευταία διετία μέχρι και σήμερα προσφέρθηκε βοήθεια σε περισσότερους από 1500 ανήλικους και από αυτούς οι 170 χρειάστηκαν νοσηλεία στην Παιδοψυχιατρική Κλινική.

Να σημειωθεί ότι το 60% των παιδιών που νοσηλεύονται έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες τα τελευταία χρόνια, έχουν διπλασιαστεί.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ.Σαμιωτάκη η Κρήτη έχει την θλιβερή πρωτιά πανελλαδικά, όχι μόνο στην αυτοκτονικότητα των ενηλίκων, αλλά και των νέων παιδιών.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ», είπε ο παιδοψυχίατρος επισημαίνοντας ότι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών η κακοποίηση, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, που δέχονται πολλά παιδιά μέσα στην οικογένεια.

Γεγονός είναι επίσης ότι πολλοί γονείς, τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα κρύβουν τις ψυχικές διαταραχές των παιδιών τους, ντρέπονται για αυτές και δεν ζητούν βοήθεια .

Η κ.Κατερίνα Μπιτζαράκη ψυχίατρος παιδιών και εφήβων είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Βενιζελειου στο οποίο είχε την διεύθυνση, είναι υπό παρακολούθηση σχεδόν 5000 παιδιά και έφηβοι από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Η κ.Μπιτζαράκη παραιτήθηκε πριν 2 μήνες λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας στον οποίο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου το τμήμα το οποίο καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, βρίσκεται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας του.

Η δεύτερη μόνιμη γιατρός είναι σε αναστολή εργασίας εδώ και ένα χρόνο με αποτέλεσμα να εργάζεται πλέον στο κέντρο μόνο μια ιδιώτης γιατρός με σύμβαση ΕΣΠΑ, που πραγματοποιεί τακτικά ιατρεία, μόνο κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας είναι αποδεκατισμένες καθώς υπάρχουν συνεχώς παραιτήσεις γιατρών, αλλά δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις στα νοσοκομεία την ώρα που η ζήτηση φροντίδας ψυχικής υγείας στους ανήλικους έχει τετραπλασιαστεί.

"Sponsored links"

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί γονείς να αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live