27.8 C
Chania
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2026

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης: «Μονογραφία VIIΙ», στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου

Ημερομηνία:

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων διοργανώνουν και παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ – ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ  VIII».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, παρουσία του καλλιτέχνη, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026, στις 20:30, στον Βενετσιάνικο Ναό του Αγίου Ρόκκου, Δασκαλογιάννη 48 & Πλατεία 1821, Σπλάντζια.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026.

Την έκθεση επιμελούνται ο Βρετανός εικαστικός καλλιτέχνης και επιμελητής Nicholas Moore και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στην έκθεση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ – ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ  VIIΙ» παρουσιάζονται έργα σχεδίου, ζωγραφικής και μικτής τεχνικής που ανήκουν στη Μόνιμη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και στη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Μέσα από την εικαστική αφήγηση της έκθεσης γίνεται αντιληπτή όλη η εξέλιξη της θεματογραφίας και της τεχνικής που ο καλλιτέχνης διέτρεξε τα τελευταία συνεχόμενα εικοσιπέντε χρόνια εικαστικής δημιουργίας.

Η επιμελητής Nicholas Moore σημειώνει: «Ο Μαγκανιώτης αξιοποιεί το κολάζ ως θεμελιώδη βάση της πρακτικής του· πάνω σε αυτό, επεμβαίνει με διαφάνειες που ήδη έχει χρωματίσει με μαρκαδόρους. Με τον τρόπο αυτό, συγκερνά ετερόκλητες πηγές, συνθέτοντας εικαστικές εικόνες με πολλαπλά επίπεδα αναγνώσεων και νοημάτων.»

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) κατάλογο στον οποίο παρουσιάζονται κείμενα τεκμηρίωσης, αναλύσεις και σχόλια των επιμελητών καθώς και εικόνες από όλα τα έργα της παρουσίασης.

Η έκθεση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ – ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ  VIIΙ» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Αίθουσα Τέχνης Match More, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον και συμμετέχει στο Εικαστικό Πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2026.

Με την παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 19.09.2026 μέχρι 30.09.2026, κάθε μέρα 20:00-23:00, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και ολοκλήρωσε το Master in Architectural Design στην “The Bartlett” του Πανεπιστημίου U.C.L. στο Λονδίνο. Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε δέκα ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία και συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εκθέσεις. Έχει παρουσιάσει το έργο του στην Κύπρο, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, την  Κίνα, το Βέλγιο, και τις Η.Π.Α.  Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – ΜΟΜUS, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, του Μουσείου Λευκάδιου Χερν στην Ιαπωνία, του Μουσείου των Ονείρων του Freud στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού, της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου, του Copelouzos Family Art Museum, της FKP Collection,  και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασιδιάρης: ένας νεοναζί που υποκρίνεται το θύμα

Στις 15 Σεπτεμβρίου αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Δομοκού ο...

Ένταξη πράξης για προμήθεια δύο ηλεκτρικών mini bus στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Δήμου Ηρακλείου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη πράξης για προμήθεια δύο ηλεκτρικών mini bus για το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Δήμου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 241.600 ευρώ.

Πιλοτικές πτήσεις Ιωάννινα–Ηράκλειο τον Νοέμβριο

Τις προϋποθέσεις για την καθιέρωση τακτικής αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ...