24.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Η καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασικό αγαθό»

Ημερομηνία:

«Είναι ανάγκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει αρμοδιότητα στην υγεία. Εμείς δεν περιμένουμε να μας αποδώσουν αρμοδιότητες. Συνεργούμε και με την 7η ΥΠΕ και με την Περιφέρεια, διεκδικούμε Τοπικές Μονάδες Υγείας» τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου στην έναρξη του 2ου Παγκρήτιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου και του 28ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Οδοντιατρικής Δημόσιας Υγείας

Το μήνυμα ότι η καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη, έστειλε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός από το βήμα του 2ου Παγκρήτιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από τους τέσσερις Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Κρήτης μαζί με το 28ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οδοντιατρικής Δημόσιας Υγείας, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά την έναρξη των εργασιών των δυο Συνεδρίων που έγινε ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο ιστορικό διοργάνωσής τους, συνεχάρη τους δυο Προέδρους των Οργανωτικών Επιτροπών, Αριστομένη Συγγελάκη και Γιάννη Σμπώκο, καλωσόρισε τους συνέδρους στο Ηράκλειο και στο ΠΣΚΗ και αναφέρθηκε στην ανάγκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει αρμοδιότητα στην υγεία. Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου δεν περιμένει να της αποδοθούν αρμοδιότητες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε και ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης να έχει αρμοδιότητα στην υγεία, που δεν έχει, παρ’ όλα αυτά εμείς δεν περιμένουμε να μας αποδώσουν αρμοδιότητες. Δεν θα μπορούσαμε να περιοριστούμε και δεν είμαστε φορμαλιστές σε καμία περίπτωση. Συνεργούμε και με την 7η ΥΠΕ και βεβαίως με την Περιφέρεια για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας , διεκδικούμε ΤΟΜΥ και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Γιάννης Σμπώκος είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας στο Δήμο Ηρακλείου.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός κάλεσε τους οδοντιάτρους που μετέχουν στο συνέδριο να συνεχίσουν με την ίδια μαχητικότητα και νεύρο λέγοντας ότι αυτό είναι ελπιδοφόρο. «Άλλωστε και το θέμα είναι αρκετά τολμηρό. Οι εμπορικοί προσδιοριστές, οι μεγάλες εταιρείες της ζάχαρης, του αλκοόλ, του καπνού, τα βάζετε μαζί τους κι εμείς θα είμαστε μαζί σας σε αυτό το εγχείρημα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια. Αυτό νομίζω είναι ένα μήνυμα που πρέπει να διαδοθεί. Είναι βασική ανάγκη.».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αναφέροντας: «Για όσους από εμάς συναντούμε ανθρώπους σε κατάσταση ακραίας φτώχιας στο πεδίο, και δεν χρειάζεται να είμαστε οδοντίατροι γι’ αυτό, ένα γνώρισμα ένα σημάδι αναγνώρισης των ανθρώπων αυτών είναι η εμφάνιση του στόματος. Και αυτό σας το λέω από πρωτογενή εμπειρία σε ένα κόσμο που πολλές φορές συγχεόμαστε μεταξύ μας κι αυτό είναι το καλό, ότι δεν ξεχωρίζουμε τόσο πια από τα ρούχα μας από την εμφάνιση, αλλά ένα τέτοιο αντάμωμα νομίζω συνήθως είναι αψευδής μάρτυς μιας κατάστασης.  Κι αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο το μήνυμα ότι η στοματική υγεία δεν είναι πολυτέλεια είναι βασικό αγαθό. Στον αγώνα που κάνετε είμαστε μαζί σας!».

Τα Συνέδρια πραγματοποιούνται με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, με την συμμετοχή και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι θα παρουσιαστούν οι πιο σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στην Οδοντιατρική και τη Δημόσια Υγεία και οδοντίατροι και φοιτητές Οδοντιατρικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις 170 και αποτελεί αριθμό ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το...

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής...