20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες

Ημερομηνία:

Για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και τη στρατηγική εν όψει των εκλογών τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στο δελτίο του ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απάντησε για πρώτη φορά  στο ερώτημα περί του ενδεχόμενου η ήττα στις εκλογές να ανοίξει θέμα ηγεσίας, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στη βάση για εκ νέου νομιμοποίηση ή μη. Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα αν χάσει στις επερχόμενες εκλογές, για τέταρτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, τι θα πράξει, θα μείνει στην ηγεσία του κόμματος ή θα φύγει, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «στην πολιτική όλοι κρινόμαστε». Πρόσθεσε πως έχει μια πρόσφατη «εντολή τριετούς θητείας» αλλά «θα είναι τα μέλη του κόμματος και οι συλλογικές μας διαδικασίες που θα αποφασίσουνε».

Δεν αποκλείω συνάντηση με Ανδρουλάκη, αλλά…

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιδιώξει μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Πρόεδρο του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από τις εκλογές ανάφερε – μόνο όμως για τον κ. Ανδρουλάκη «δε θα αποκλείσω οποιαδήποτε δυνατότητα συνάντησης αλλά δεν έχει ουσιαστικό νόημα γιατί και ο κ. Ανδρουλάκης, κι εγώ, κατεβαίνουμε στις εκλογές για να κερδίσουμε όσες δυνατόν περισσότερες ψήφους». Δε θα κουβεντιάσουμε τώρα το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου, είπε, «ο καθένας θα καταθέσει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά του και μετά τη λαϊκή ετυμηγορία και υπό το βάρος της λαϊκής ετυμηγορίας θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια προοδευτική κυβέρνηση».

«Ο Πάτσης συμβολίζει τις ακρίδες και τα τρωκτικά»

Όσον αφορά το θέμα της σημερινής επικαιρότητας για το θέμα της διαγραφής του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, μετά και από τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο εν λόγω βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «είχε συστήσει εισπρακτική με έδρα το εξωτερικό», και «ανήκε στα λεγόμενα κοράκια, που παίρνουνε τα κόκκινα δάνεια μισοτιμής από τις τράπεζες και τα πουλάνε στην πολλαπλάσια αξία για να πλουτίσουνε». Το θέμα ήταν γνωστό εδώ και 1,5 χρόνο, είπε κι εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «έκανε τα στραβά μάτια» όλο αυτό τον καιρό, αλλά τώρα σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των κόκκινων δανείων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

«Γνωστό το θέμα εδώ και 1,5 χρόνο, δεν γνώριζε ο Πιερρακάκης;»

Σημείωσε επιπλέον πως ο κ. Πάτσης «συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες» αν και δεν είναι μόνο αυτός, μαζεύονται πολλά είπε, και παρέπεμψε σε Κ. Μαραβέγια, Π. Κοντολέοντα, Σ. Νικολάου (απευθείας αναθέσεις).

Όσον αφορά στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και την αποπομπή Πιερρακάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ουσιαστικά αμφισβήτησε ότι δεν είχε γνώση.

«Ο κ. Πιερρακάκης δεν ήξερε τι γίνεται στα ΕΛΤΑ;» διερωτήθηκε. «Θυμίζει τη στάση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές ‘’δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανηψιός μου’’. Όλα αυτά τα έκανε ο Πάτσης από μόνος του;».

Ακρίβεια – ενέργεια

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην κριτική προς την κυβέρνηση ότι δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από τη μία και από την άλλη ότι αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους.

Επανέλαβε ότι αν ο πρωθυπουργός είχε κάνει πράξη την δέσμευσή του για 90% φορολόγηση των υπερκερδών τώρα θα είχε εισπράξει περί τα 800 εκ. κατά τους υπολογισμούς της ΡΑΕ ή 1,9 δις κατά τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

"google ad"

Ανέφερε ότι είναι εσκεμμένη η πολιτική μη παρέμβασης στην ακρίβεια γιατί έτσι υπάρχει αύξηση των κρατικών εσόδων τονίζοντας ότι το πρώτο 8μηνα τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 7 δις, τα περισσότερα εκ των οποίων από τους έμμεσους φόρους.

Επέκρινε τη λογική των επιδοτήσεων λέγοντας πως όσα περισσότερα δις δίνονται σε επιδοτήσεις τόσα περισσότερα πηγαίνουν στους παρόχους ενέργειας.

Μεσαία τάξη

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από μείωση στους έμμεσους φόρους, προτείνει και κάτι άλλο και αν τις μειώσεις Μητσοτακη στους φόρους θα τις διατηρήσει απάντησε παραπέμποντας στο πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ.

«Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με αλλαγές στη φορολογίαπέραν αυτών που έχουν δρομολογηθεί στη βάση των δυνατοτήτων που παραδώσαμε εμείς στη χώρα». Αναφέρθηκε περαιτέρω στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και τη γενίκευση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μη κατ΄επάγγελμα αγρότες, κλπ και όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Αυτά μπορούν να δώσουν ανάσα στη μεσαία τάξη» είπε και πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο γραμμή προς γραμμή», φτάνει τα 5,6 δις άρα είναι αντίστοιχου ύψους με αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αλλά με διαφορετική φιλοσοφία: «Δε θα παίζουμε αυτό το παιχνίδι να τα παίρνουμε απ’ τη μία τσέπη να τα βάζουμε στην άλλη».

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα πως βλέπει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως αναμφίβολα υπάρχει μια κλιμάκωση στη ρητορική που είναι ανησυχητική και την απέδωσε

Αφενός στην εσωτερική αστάθεια πολιτική και οικονομική: «δεν επιθυμεί ο κ. Ερντογάν πρώτο θέμα στις ειδήσεις του τουρκικού ΣΚΑΙ να είναι η οικονομία, αλλά η ένταση με την Ελλάδα, ο κίνδυνος πολέμου»

Αφετέρου σε πιο στρατηγικού χαρακτήρα βλέψεις, καθώς όπως είπε «αφήνεται έδαφος [σ.σ. από τη δική μας πλευρά] για διεκδικήσεις και μέσα από την διπλωματία για τη δημιουργία τετελεσμένων».

Ειδικότερα σημείωσε ότι από την πλευρά μας «δεν αξιοποιηθηκαν κάποιες ευκαιρίες» και παρέπεμψε στο 2021, όταν «μετά την εκλογή Μπάιντεν η Τουρκία ήταν αποδυναμωμένη διπλωματικά», καθώς είχε μόλις φύγει ο Τραμπ και είχε σταματήσει ο πρώτος κύκλος έντασης. Σημείωσε πως τότε είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει μια πρωτοβουλία να συνδέσει την προοπτική της τελωνειακής αναθεώρησης με τη Χάγη, κάτι που δεν έπραξε και τόνισε ότι αυτό είναι «λάθος που θα πληρώσουμε».

«Κακώς» είπε ο πρωθυπουργός «εστίασε όλη την πολιτική στην ενίσχυση των εξοπλισμών».

Επίσης σημείωσε πως «εμείς πρέπει να δούμε πως θα πορευτούμε γιατί είτε με Ερντογάν είτε όχι, «η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι υπολογίσιμη δύναμη» στην περιοχή.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της κυβέρνησης για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε έντονα πως «δεν γίνεται κάθε φορά που ασκούμε κριτική να μας λένε ότι είμαστε τουρκόφιλοι»,  ή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για το μεταναστευτικό να λέγεται πως υπερασπίζεται τη ρητορική Ερντογάν, «αυτό το εμπόριο πατριωτισμού πρέπει να σταματήσει».

«Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν» διαβεβαίωσε.

Να υπάρξει αποτροπή αν τουρκικό πλοίο επιχειρήσει έρευνες στα χωρικά μας ύδατα

Ακόμη χαρακτήρισε λάθος την στρατηγική ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 νμ, υπογραμμίζοντας ότι «το είπε ο Γεραπετρίτης» και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο «ανοίγει την όρεξη».

Ερωτηθείς για το αίτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12ν.μ. και περαιτέρω γιατί δεν το έπραξε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως επί των ημερών του δεν υπήρχε Τουρκολιβυκό σύμφωνο κι επιπλέον υπήρχε έντονη κριτική από την τότε αντιπολίτευση (το 2019) που «είχε βγει στα κεραμίδια και έλεγε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο».

Ως προς την πρόταση καθαυτή είπε πως η επέκταση στα 12 ν.μ. είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, επισημαίνοντας πως νότια και ανατολικά της Κρήτης είναι λιβυκό πέλαγος και ανατολική μεσόγειος, όχι Αιγαίο, άρα δεν υπάρχει casus belli.

«Το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα της χώρας μπορεί να ασκηθεί όποτε η χώρα το επιλέξει» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όπως το Ορουτς Ρεις έκανε έρευνες στα 7 νμ χώρο δυνητικής κυριαρχίας, έτσι κ τώρα μπορούμε να δούμε έρευνες στα 7 μ νότια της Κρήτης. Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση είπε ότι θα πρέπει να το αποτρέψει γιατί «είναι αδιανόητο» ένα τουρκικό πλοίο «να κάνει έρευνες στα χωρικά σου ύδατα».

Δημοσκοπήσεις

Στο ερώτημα γιατί εκφράζει τόσο μεγάλη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές απάντησε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι βεβαιότητα αλλά «πίστη» και παρέπεμψε στο εξαιρετικά «ρευστό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον».

«Σε συνθήκες κρίσης, καλό είναι κανείς να κρατά μια ‘’πισινή’’, και όσοι υπολείπονται στην πρόθεση ψήφου και όσοι προπορεύονται».

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις είπε ότι συστηματικά υποεκτιμούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το τι συμβαίνει τελικά στην κάλπη.

Ενώ επικαλέστηκε και τα εξής στοιχεία:

·       Η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι διαρκώς μειωμένη

·       Η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι διαρκώς διογκούμενη

·       Σ αυτή τη δεξαμενή και στο σύνολο του εκλογικού σώματος είναι διογκούμενη η δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και την οικονομική πραγματικότητα», άρα αυτό οδηγεί στην εκτίμηση ότι  «τουλάχιστον η δεξαμενή των αναποφάσιστων δε θα πάει στη ΝΔ»

·       Στα νεανικά κοινά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα

«Αυτό, όμως, που θα κρίνει τις εκλογές» είπε, είναι το «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ορθώσει μια εναλλακτική στα μεγάλα προβλήματα».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...