15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αλλάζει το κλίμα στο αγροτικό; Για “παρακαταθήκη αγώνα” μίλησε ο Μπούτας που έδωσε τσίπουρο στον Τσίπρα

Ημερομηνία:

Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα, είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.AdTech Ad

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες αφήνει παρακαταθήκη. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε σε συζήτηση. Θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό» δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είπε ότι θα αποφασιστεί στα μπλόκα, διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες θα περιμένουν να δουν το νόμο.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό είναι τα εξής:

  • Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
  • Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση υπήρξε αλληλοκατανόηση, με το Μαξίμου να εξηγεί ότι ο συνδυαμος εισφορων ασφαλιστικών κ φορολογικών ειναι ελαφρυντικό για οσους δηλώνουν 20.000 ευρω που ειναι το 95%.

Επίσης με το αφορολόγητο στα 9.500, επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το ακαθάριστο, πηγαίνει πάνω από 12.000 μεσοσταθμικά.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε κατηγορηματικα αντιθετος στην ποινικοποίηση κινητοποιήσεων και σημείωσε ότι θα υπάρξουν δυο πακέτα ενισχύσεων με το 50% να φορολογούνται και το άλλο 50%, να είναι αφορολόγητες. Τέλος, επισημάνθηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι αγρότες να έχουν εθνική σύνταξη όπως όλοι οι πολίτες και όποιος θέλει να χτίζει πάνω τους με τις εισφορές του.

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Β. Μπούτας έδωσε στον πρωθυπουργό ως δώρο ένα τσίπουρο, σχολιάζοντας ότι «αν περάσουν τα μέτρα θα είναι το τελευταίο γνήσιο».

«Μετά ‘μαϊμού’…» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Οπότε για να έχουμε γνήσιο πράμα (πρέπει) και να υπάρχουν και τα αμπέλια» πρόσθεσε.

Στο ίδιο χαλαρό κλίμα του διαλόγου, ο Α. Τσίπρας είπε: «Μη στεναχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=J3EufxmFq2s”]

news247.grthepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ