14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Δεν έχουμε ανεξάρτητη επιβεβαίωση για τις φρικαλεότητες στη Μπούτσα – Σκηνοθετημένες οι σκηνές με τους νεκρούς αμάχους ισχυρίζεται η Μόσχα

Ημερομηνία:

Ο αμερικανικός στρατός δεν είναι σε θέση να έχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση για τις Ουκρανικές αναφορές για τις φρικαλεότητες από τις Ρωσικές δυνάμεις εναντίον αμάχων στην πόλη Μπούχα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου την Δευτέρα (4/4).

«Βλέπουμε τις ίδιες εικόνες με εσάς. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για αυτές τις φρικαλεότητες, είναι σαφώς, βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Το Πεντάγωνο δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτόνομα και μόνο του, αλλά δεν είμαστε επίσης σε θέση να αντικρούσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη δολοφονία αμάχων στην πόλη και έχει κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Για προβοκάτσια μιλά η Μόσχα

Σκηνοθετημένο σκηνικό στην ουκρανική πόλη Μπούκα, καταγγέλλει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας μάλιστα λόγο για προβοκάτσια που συνιστά ευθεία απειλή στη διεθνή ασφάλεια.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που έχουν σοκάρει τον πλανήτη, σκηνοθετήθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη.

Όπως μεταδίδει το Sputnik, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχώρησαν από την περιοχή στης 30 Μαρτίου και πως στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πανηγυρικά πως όλα είναι καλά. Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, δύο ημέρες μετά έγινε σκηνοθεσία.

Το πρακτορείο Ruptly δημοσίευσε μάλιστα βίντεο που φέρεται να ανέβασε ο δήμαρχος της Μπούκα, Ανατόλι Φεντορούκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 31 Μαρτίου. Λέει ότι ο ρωσικός στρατός εκδιώχθηκε από την πόλη και πως πρόκειται για μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα του.

«Η 31η Μαρτίου θα περάσει στην ιστορία του οικισμού μας αλλά και ολόκληρης της χώρας ως η ημέρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν τις περιοχές μας από τα ρωσικά ‘’Ορκ’’, από τους Ρώσους κατακτητές», φέρεται να λέει ο δήμαρχος.

Κρεμλίνο: Ψευδείς ισχυρισμοί και επεξεργασμένα βίντεο

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"google ad"

Επανέλαβε ότι η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με μαζική δολοφονία αμάχων στην Μπούκα και υποστήριξε πως το ουκρανικό «αφήγημα» δεν επαληθεύεται από την αλληλουχία των γεγονότων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως τα γεγονότα και η χρονολόγηση των συμβάντων στην Μπούκα δεν στηρίζουν την εκδοχή της Ουκρανίας και κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να μην σπεύδουν να εκφέρουν κρίσεις.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως οι διπλωμάτες της Ρωσίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συζητήσει αυτό που η Μόσχα έχει αποκαλέσει «ουκρανικές προκλήσεις» στην Μπούκα, παρά το γεγονός ότι η πρώτη προσπάθειά τους για τη σύγκληση μιας τέτοιας συνεδρίασης εμποδίστηκε.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η οργή για την Μπούκα μπορεί να επηρεάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, οι οποίες πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Έρευνα ζητά το Κρεμλίνο, εκταφή των πτωμάτων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Alexander Bastrykin, ανέθεσε στην υπηρεσία του τη Δευτέρα να αναλύσει αναφορές για δολοφονίες αμάχων στη Μπούκα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για να δυσφημήσει το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διένειμε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης βίντεο που γυρίστηκαν στην πόλη Bucha, στην περιοχή του Κιέβου, ως απόδειξη της σφαγής αμάχων», είναι το σκεπτικό της ερευνητικής επιτροπής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε την εκταφή όλων των πτωμάτων για την ταυτοποίησή τους ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου, αναφέρει το AFP.

Σε δήλωσή της, η επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας Μισέλ Μπασελέ είπε ότι «τρόμαξε» με τις εικόνες αμάχων που κείτονταν νεκροί στους δρόμους στην ουκρανική πόλη:

«Οι αναφορές που προκύπτουν από αυτόν και άλλους τομείς εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα δήλωσε χθες ότι το επιτόπιό του επιτελείο δεν ήταν ακόμη σε θέση να επαληθεύσει τους αριθμούς ή τις λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Όπως είπε η Μπασελέ, είναι ζωτικής σημασίας να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για το τι συνέβη στην Μπούκα για να διασφαλιστεί η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η λογοδοσία, καθώς και αποζημιώσεις και επανόρθωση για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

ieidiseis.gr, topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ