Συνεχίζοντας τις δραστηριότητες για παιδιά οι Δημοτικές Παιδικές Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων προγραμματίζουν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωϊ στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου την αναβίωση του εθίμου «Περισχοινισμός » με ένα καινούριο τρόπο με εμψυχωτή την κα Σκουλάκη Νεκταρία –παιδοψυχίατρο.
Στόχος: Η επαφή με την παράδοση αλλά και η μετεξέλιξη της και η διαφορετική ανάγνωσή της ως εφαρμογή μέσα στη Βιβλιοθήκη.
Περιγραφή: Η δράση θα ξεκινήσει αναφέροντας στα παιδιά το έθιμο που έχουν στο χωριό Παρανυμφοι της Κρήτης δηλ. ότι όποτε θέλανε να προστατέψουν το χωριό από αρρώστιες ή οτιδήποτε κακό ζώνανε όλο το χωριό με μαλλί γύρω από την εκκλησία και από όλα τα σπίτια τους:
«Όποτε το χωριό απειλείται οι γυναίκες ζώνουν το χωριό μετατρέποντας το νήμα σε προστατευτικό τείχος που κρατάει απ’ έξω το κακό.
Το “μαγικό νήμα” έχει αποτρεπτική ισχύ και χρησιμοποιείται εναντίον κάθε εξωτερικού κινδύνου. Κατά των επιδημιών που ξέσπασαν σε γειτονικά χωριά, των εχθρών που πλησιάζουν, του ισχυρού αέρα που δυσχεραίνει τις αγροτικές δουλειές.
Η κυρά Φροσύνη αφηγείται: “Μαζευόμασταν πέντε – έξι γυναίκες. Κάναμε έρανο στο χωριό και μαζεύαμε τα νήματα. Τότε το μαλλί ήτονε πολύτιμο και έπρεπε να συνεισφέρουν όλοι. Μετά το κάναμε εξάκλωνο κορδόνι και το τυλίγαμε σε κουβάρια. Δέναμε τη μια άκρη στην πόρτα του Άγιου Αντρέα, κάναμε έναν κύκλο γύρω από την εκκλησία και μετά ζώναμε όλα τα σπίτια του χωριού.
Μετά από μέρες, δεν θυμάμαι πόσες, μαζεύαμε το κορδόνι σε κουβάρι ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδρομή, από το τέλος προς την αρχή. Τα κουβάρια έμεναν μέσα στην εκκλησία μέχρι να τα κάνομε κεριά”. (Από το περιοδικό Κρητικό Πανόραμα, τεύχος 5).ο ίδιο μπορεί να συζητηθεί μαζί με τα παιδιά .
Να δέσουνε γύρω από το σημείο της Βιβλιοθήκης όπου θα κάθονται ένα κόκκινο κουβάρι , που θα μας προστατεύει από το κακό το μάτι ή από τις κακές τις σκέψεις ή από πράγματα που μας φοβίζουν. Τα παιδιά θα ρωτηθούν ποια πράγματα τα τρομάζουν και θα ήθελαν να μείνουν έξω από το σκοινί. Στη συνέχεια θα ζωγραφίσουν τους φόβους τους και θα τους κρεμάσουν γύρω γύρω από το σχοινί με μανταλάκια για να τους «ξορκίσουνε».
Εξηγούμε τι σημαίνει η λέξη «ξορκίζω» στην προκειμένη περίπτωση:
Πολλές φορές κάποιο φόβο που τον φανερώνουμε παύει να μας φοβίζει τόσο ή άλλες φορές αισθανόμαστε καλύτερα και παίρνουμε κουράγιο, όταν ανακαλύπτουμε ότι και άλλοι έχουν τον ίδιο φόβο με μας. Καθισμένοι μέσα στο σχοινί θα μιλήσει ο καθένας για τον φόβο που ζωγράφισε.