14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Αναγκαία η ίδρυση Γυμνασιακής τάξης στη Γαύδο, λέει η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κρήτης – Υπέρ της ίδρυσης και η Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ

Ημερομηνία:

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κρήτης καλεί το Υπουργείο Παιδείας να πάρει μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους – Με το αίτημα αυτό συντάσσεται και η Τ.Ε. του νομού Χανίων του ΚΚΕ.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κρήτης, «είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των παιδιών της Γαύδου στη μόρφωση και διεκδικούμε μαζί με τους γονείς τους, αλλά και όλους τους κατοίκους τη δημιουργία Γυμνασίου στο νησί».

«Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά βρίσκονται οι γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με την αδιαφορία του κράτους απέναντι στις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, που γιγαντώνονται ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και στα ακριτικά νησιά», αναφέρει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «η συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, με βάση τη λογική κόστους-οφέλους, έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όσο και για τους όρους διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών».

Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη γυμνασίου στη Γαύδο οδηγεί στην υποχρεωτική μετακίνηση τριών μαθητών (2 μαθητές της Α Γυμνασίου και το μικρότερο αδερφάκι τους που θα φοιτήσει σε νηπιαγωγείο) και την απομάκρυνσή τους από τον πατέρα τους με την ανατροπή συνολικά του οικογενειακού προγραμματισμού.

«Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να πάρουν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους χωρίς δικαιολογίες. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και το κατακτάμε με αγώνες! Διεκδικούμε: Άμεση ίδρυση και ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Γυμνασίου στη Γαύδο – Πλήρης κάλυψη με κρατική ευθύνη για φέτος και με δεδομένο ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτούν στο νησί τους, το σύνολο των αναγκών της μητέρας και των παιδιών που αναγκάζονται να φύγουν σε κατοικία, σίτιση, μετακίνηση τα σαββατοκύριακα για να βρίσκονται με τον πατέρα τους και αποζημίωση στη μητέρα που αναγκάζεται να αφήσει την εργασία της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΤΕ του Νομού Χανίων του ΚΚΕ, μέσω ανακοίνωσής της σχολιάζει την έλλειψη γυμνασίου στη Γαύδο και μιλά ταυτόχρονα για την ανάγκη δημιουργίας του στο ακριτικό νησί.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια η λογική κόστους-οφέλους, που διαχρονικά επιλέγεται από όλες τις κυβερνήσεις, με τραγικές συνέπειες τόσο για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όσο και για τους όρους διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών.

Άλλο ένα γεγονός που προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και αποδεικνύει αυτή τη συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων, είναι η έλλειψη γυμνασίου στη Γαύδο που οδηγεί στην υποχρεωτική μετακίνηση τριών μαθητών (2 μαθητές της Α Γυμνασίου και το μικρότερο αδερφάκι τους που θα φοιτήσει σε νηπιαγωγείο), την απομάκρυνσή τους από τον πατέρα τους και την ανατροπή συνολικά του οικογενειακού προγραμματισμού.

Η απάντηση του Υπουργείου φυσικά δε μας ρίχνει από τα σύννεφα. Επικαλείται πρακτικούς, οικονομικούς και παιδαγωγικούς τάχα λόγους, για να δικαιολογήσει, το ανέφικτο όπως ισχυρίζονται, της δημιουργίας Γυμνασιακού τμήματος στο νησί.

Το ζήτημα όμως της διαβίωσης στις παραμεθόριες περιοχές και στα ακριτικά νησιά δεν είναι καινούριο. Έχει τις ρίζες του στη χρόνια απαξίωσή τους, στην έλλειψη σύγχρονων υποδομών σε Παιδεία και Υγεία, μέσων μεταφοράς, στην δυσκολία νέων ζευγαριών να βρουν δουλειά, να δημιουργήσουν οικογένεια σε αυτές τις περιοχές.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν όρους για την ερήμωση των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών και όχι για το «ζωντάνεμά» τους και την προσέλκυση νέων ζευγαριών που να μπορούν να οργανώσουν της ζωή τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον με καλυμμένο το σύνολο των αναγκών τους σε δουλειά, μόρφωση, υγεία.

Ας σταματήσει λοιπόν το Υπουργείο και η κυβέρνηση να κρύβονται πίσω από δικαιολογίες, που μάλιστα έχουν το θράσος να ντύνουν με παιδαγωγικό μανδύα, και να πάρουν άμεσα δραστικά μέτρα, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Αλήθεια πόσο παιδαγωγικό είναι οι συγκεκριμένοι μαθητές, για την υπόλοιπη σχολική ζωή τους να βρίσκονται μακριά από τον πατέρα τους;

Η Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα της οικογένειας και συνολικά των κατοίκων της Γαύδου για δημιουργία Γυμνασίου στο νησί.

Κι επειδή η κυβέρνηση, εξαιτίας της εγκληματικής λογικής κόστους-οφέλους, δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για να φοιτήσουν τα παιδιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στον τόπο τους, την καλούμε από τώρα, έγκαιρα, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία Γυμνασίου από τον Σεπτέμβρη του 2023.

Με δεδομένη την επιστροφή της οικογένειας στο νησί της από την επόμενη χρονιά, μόνο για φέτος, με κρατική ευθύνη να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών της μητέρας και των παιδιών σε κατοικία, σίτιση, μετακίνηση τα σαββατοκύριακα για να βρίσκονται με τον πατέρα τους και αποζημίωση στη μητέρα που αναγκάζεται να αφήσει την εργασία της».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...