11.8 C
Chania
Sunday, December 10, 2023

Ανακάμπτουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης,Ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής;

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Ουρανού 

Διαχρονικά , οι σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελληνικής κοινωνίας με την πολιτική και τους πολιτικούς , έχουν περάσει τόσο περιόδους ενθουσιασμού όσο όμως και έντονης απαξίωσης!

Όταν ο Ελληνικός λαός εμπιστεύτηκεγια πρωτη φορά !

Θεωρούμε ότι στη χώρα μας,υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στο να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον λαό μας, και στα πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, εκτιμούμε  πως ο Ελληνικός λαός και ίσως και για πρώτη φορά έδειξε να εμπιστεύεται την πολιτική και τους πολιτικούς, μόλις το 1910,όταν στις εκλογές του Νοεμβρίου με την ψήφο του, έδωσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ήταν όσο ο ενθουσιασμός του, απέναντι στον Βενιζέλο και το νεοσύστατο κόμμα ‘’των Φιλελευθέρων’’, που του έδωσε την απίστευτη πλειοψηφία των 307 εδρών, στο σύνολο των 362 που διέθετε η τότε Ελληνική βουλή !

Όμως η σχέση αυτή της  επιστοσύνης , δεν παγιώθηκε ποτέ ως μια μόνιμη κατάσταση. Από τότε, τόσο κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις όσο και κατά τις κρίσιμες εθνικές ή πολιτικές αποφάσεις, λαός και πολιτικά πρόσωπα βρισκόταν μεταξύ τους σε σχέσεις αμφισημίας. Πότε ήταν αλληλοεκτίμησης και πότε απαξίωσης.Έκτοτε οι πολιτικοστρατιωτικές φάσεις που πέρασε το Ελληνικό  Έθνος ήταν πολλές και κρίσιμες . Η Μικρασιατική καταστροφή, η αποκήρρυξη της βασιλείας, η δικτατορία του Μεταξά, η επάνοδος της βασιλείας, η Γερμανική κατοχή, η τραγωδία του Εμφύλιου πολεμου, η Αποστασία , η 7χρονη δικτατορία, και τέλος η επάνοδος της Δημοκρατίας το ’74 , ήταν οι σημαντικότερες από αυτές. Σε όλες αυτές τις κρίσιμες περιόδους οι σχέσεις εμπιστοσύνης του λαού με την  πολιτική και τους  πολιτικούς ,θα περνούσαν μεγάλες δοκιμασίες.

Ο μεγαλύτερος σταθμός, και οι διακυμάνσεις

Εκλογές 1956 . Γυναίκες πολίτες, ετοιμάζονται να ψηφίσουν για πρώτη τους φορά !

Ως ο μεγαλύτερος σταθμός βέβαια, στην σχέση αυτή, θεωρούμε πως ήταν οι εκλογές του 1956 όταν δόθηκε το δικαίωμα ψήφου και στις γυναίκες. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης από τότε, απόκτησαν πλέον και ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.

Καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων 10ετιών οι σχέσεις αυτές, πέρασαν και περνούν διάφορες διακυμάνσεις , άλλοτε  καλοπιστίας  και άλλοτε απαξίωσης. Αμέσως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, ο λαός έβλεπε με πολύ συμπάθεια τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους , γιατί ευελπιστούσε ότι θα βοηθούσαν στο να υπάρξει ηρεμία και άμβλυνση των παθών που είχε επιφέρει ο Εμφύλιος. Όμως δυστυχώς οι πόθοι του,διαψεύστηκαν λίγο αργότερα,  είτε λόγω των  εκλογών ‘’της βίας και της νοθείας’’ του 1961, είτε λόγω των γεγονότων της Αποστασίας του 1965.Ήδη λοιπόν από τότε είχε αρχίσει να δημιουργείται μία κατάσταση απέχθειας και απαξίωσης προς την πολιτική και τους πολιτικούς.Μάλιστα θεωρούμε πως αυτό το χαρακτηριστικό, ήταν και το επικρατέστερο που συνετέλεσε στην εκκόλαψη του ‘’αυγού του φιδιού’’, και το οποίο οδήγησε,  αφ΄ενός στην κήρρυξη της δικτατορίας του ΄67, όσο και στην αδυναμία καθολικής αντίστασης του Ελληνικού λαούστην χούντα.

‘’Ο μήνας του μέλιτος’’                        

Με την επάνοδο της Δημοκρατίας το ΄74, οι σχέσεις εμπιστοσύνης λαού και πολιτικών αναζοπυρώθηκαν αρκετά, για να περάσουν για τουλάχιστον επι μία 15ετία,τον ‘’μήνα του μέλιτος’’. Νέα σύννεφα όμως εμφανίστηκαν στα τέλη της 10ετίας του 1980, με την αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά ! Βέβαια οι σχέσεις επανέκαμψαν  μερικά χρόνια αργότερα .Όμως η μεγαλύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης, ήρθε το 2009, με την επέλαση της οικονομικής κρίσης. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης διαταράχθηκαν σε τέτοιο σημείο, ώστε απειλήθηκε να διασαλευθεί  ακόμη και η πολιτική ηρεμία, με την εμφάνιση ακροδεξιών πολιτικών σχημάτων.

Η επανάκαμψη

Σήμερα πια, έχοντας διανυθεί 13 τόσα χρόνια από τότε, παρατηρείται μια επανάκαμψη των σχέσεων αυτών εμπιστοσύνης. Αυτό τεκμηριώνεται από:

  1. Τα δημοσκοπικά δεδομένα των τελευταίων περιόδων.
  2. Την προθυμία συμμετοχής των νέων στα ψηφοδέλτια των κομμάτων
  • Την εκλογή πολλών νέων προσώπων ως βουλευτών.
  1. Την εκλογή πολλών γυναικών, σχεδόν το 1/3 του κοινοβουλίου ,ως βουλευτριών (80 στο σύνολό τους ).
  2. Την ψήφιση και των μικρών κομμάτων, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της πολυφωνίας στη βουλή.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, το ότι οι Έλληνες πολίτες ξανάρχισαν να συζητούν πολιτικά, και να δείχνουν ξανά ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις. Μακάρι το θετικό αυτό κλίμα να εδραιωθεί και να ενδυναμωθεί περισσότερο. Σίγουρααυτό, κατά το μεγαλύτερ ποσοστό, είναι ευθύνη των κομμάτων, των αρχηγών τους, και εν τέλει, όλων των  ενασχολούμενων με την πολιτική!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ