19.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Ανακαινίζεται η Βίλα Κούνδουρου

Ημερομηνία:

Στην ανακαίνιση και εσωτερική αναδιαρρύθμιση της βίλας του Νίκου Κούνδουρου, σκοπεύει να προχωρήσει η εταιρεία «Mirum» μετατρέποντάς την, όπως αναφέρει το anatolh.com, σε ένα «one key hotel», διατηρώντας την αρχιτεκτονική ταυτότητα του εμβληματικού αυτού οικοδομήματος, που φέρει την υπογραφή του αείμνηστου Αγιονικολιώτη σκηνοθέτη και δημιουργού του.

Η βίλα αποτελείται από τρεις οικοδομές, σε τρία επίπεδα, με τα δύο να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από το χάσμα των βράχων που έχει λαξεύσει η θάλασσα δημιουργώντας ένα μυχό, η θέα του οποίου προκαλεί δέος. Αρχιτεκτονικά, χαρακτηρίζεται από μια στιβαρότητα με «φρουριακά» χαρακτηριστικά, που ελαφρύνουν τα νησιώτικα κατασκευαστικά και διακοσμητικά στοιχεία μαζί με σπαράγματα μαρμάρινων, κεραμικών και πέτρινων ανάγλυφων που ενσωμάτωσε στις προσόψεις ο οραματιστής Νίκος Κούνδουρος, ως «παραπομπές» στην ιστορία και λαϊκή παράδοση του τόπου.

Διαρκής διάλογος

Δημιουργώντας το συγκρότημα αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σε μια απομονωμένη και παντελώς αδόμητη ζώνη εκείνη την εποχή, ο Νίκος Κούνδουρος έφτιαξε τον προσωπικό «πύργο» του, όπου διέμενε οικογενειακώς κατά τις αραιές επισκέψεις του στον Άγιο Νικόλαο.

Στους χώρους αυτούς όμως είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί διάσημους και άσημους φίλους του, συστήνοντας τον Άγιο Νικόλαο την εποχή που δειλά -δειλά ξεκινούσε η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Εξάλλου, ο Νίκος, είχε βάλει την υπογραφή του και στα σχέδια της μετατροπής του συγκροτήματος της παλιάς Σχολής Χωροφυλακής στο πρωτοποριακό «λουξ» ξενοδοχείο «Minos Beach», ορισμένα στοιχεία του οποίου συναντούμε και στον «ρυθμό» που υιοθέτησε για τη βίλα του, η οποία απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ξενοδοχείο. Βίλα και ξενοδοχείο ήταν σε διαρκή θεατό «διάλογο», με τον όρμο του Καθολικού ανάμεσά τους.

Τα τελευταία χρόνια

Το συγκεκριμένο οικοδόμημα έγινε διάσημο, αφού υπήρξε βασικό σκηνικό στα γυρίσματα της περίφημης ταινίας «Η νεράιδα και το παλικάρι» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και πλειάδα άλλων γνωστών ηθοποιών.

Θυμούμαι την έκπληξη που νιώσαμε στην είδηση ότι ο Νίκος Κούνδουρος «πούλησε τη βίλα στους Ρώσους…». Γιατί θεωρούσαμε τη βίλα αυτή κοινή «κληρονομιά» του Αγίου Νικολάου και ακόμη, γιατί γνωρίζαμε το συναισθηματικό δεσμό του Νίκου με το δημιούργημά του. Προφανώς, το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος της αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος και της διαρκούς συντήρησης που επιβάλει η διαρκή επαφή με την αλμύρα και κυρίως η σκέψη ότι το μοναδικό αυτό οικοδόμημα πρέπει να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου και να συνεχίσει να ζει, πρυτάνευσε στη σκέψη του δημιουργού του.

Ο δεσμός του Νίκου και της οικογένειάς του με το συγκεκριμένο χώρο επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι από την πώληση εξαίρεσε ένα τμήμα της έκτασης, όπου δημιούργησε μια μικρή εγκατάσταση, όπου τα τελευταία χρόνια της ζωής του περνούσε αρκετό χρόνο τα καλοκαίρια πάντα με παρέα αγαπημένα πρόσωπα και φίλους.

Διαβάστε περισσότερα στο anatolh.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέμπη, ένας χρόνος μετά: Ρίγη συγκίνησης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Λάρισα για τα 57 θύματα

Μια πορεία την οποία οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν κατάλληλα...