14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ανακλήθηκε η απόσπαση του προϊστάμενου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης – Ανταλλαγή των “ρώσικων” με τα “εβραϊκα” αρχεία

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης ενημερώνει ότι δε θα μείνει «ακέφαλο» το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Σύμφωνα με σημερινή προφορική ενημέρωση του Υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου προς το Μ.Βολουδάκη, υπεγράφη η ανάκληση της απόσπασης του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, οπότε λύνεται το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Να υπενθυμίσουμε ότι σχετική κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας είχαν αποστείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την ψηφιοποίηση των ρωσικών αρχείων

Untitled

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ε.Βενιζέλος απάντησε στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μ.Βολουδάκης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το ζήτημα της μεταφοράς στη Ρωσία των ρωσικών αρχείων του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι τα αρχεία αυτά ανταλλάσσονται με τα εβραϊκά, διαβεβαιώνει δε ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου.

 

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Υπουργός σημειώνει τα εξής: “Η επιστροφή στη ρωσική πλευρά του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Προξενικού Αρχείο Χανίων” έχει συνδεθεί από πενταετίας με τον επαναπατρισμό των Εβραϊκών Αρχείων στην Ελλάδα.

Τα Εβραϊκά Αρχεία, φυλασσόμενα στο Ρωσικό Στρατιωτικό Αρχείο, αφορούν ως επί το πλείστον εκείνα των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, ενά τα αρχεία του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Προξενείου Χανίων, είχαν δοθεί προς φύλαξη στις ελληνικές Αρχές λόγω ιστορικών συγκυριών. Τα Εβραϊκά Αρχεία είχαν ιδιοποιηθεί οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Ο κ. Βολουδάκης επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεν κατέθεσε το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλλει σχετική αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Ο Μ.Βολουδάκης θα επανέλθει στο ζήτημα, καθώς δεν έχει ακόμη απαντήσει ο συνερωτώμενος και συναρμόδιος Υπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...