16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ανακοίνωση ΚΕΕΡΦΑ Χανίων: Ο θρίαμβος του Γιάννη Αντετοκούνμπο και ο ρατσισμός της κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Με αφορμή τον θρίαμβο του Γιάννη Αντετοκούνμπο η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή αναφέρει τα εξής:

Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την μεγάλη διάκριση της νίκης της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ, κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του Πλανήτη.

Είναι πρόκληση όμως να ακούμε είτε από κυβερνητικά στελέχη είτε από την ίδια την ΕΛΑΣ να δίνουν συγχαρητήρια και να καμαρώνουν δήθεν για τη τεράστια παγκόσμια επιτυχία του Γιάννη. Όσους υποκριτικούς επαίνους και να δώσουν δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους για τα τεράστια εμπόδια που έβαλαν στον Αντετοκούνμπο και σε κάθε νέο μετανάστη ή πρόσφυγα, προκειμένου να τον αποκλείσουν όχι μόνο από τον αθλητισμό και τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά να τον πετάξουν στο περιθώριο της κοινωνίας επιφυλάσσοντας ένα μέλλον γεμάτο ρατσιστικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι οι ίδιοι που ψήφισαν ρατσιστικούς νόμους και ρυθμίσεις που αυστηροποίησαν την διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας, επιβάλλοντας εξετάσεις σε ανθρώπους που έχυσαν ιδρώτα και αίμα σε εργασιακά κάτεργα, νόμους που δολοφονούν πρόσφυγες στα σύνορα και στα στρατόπεδα του θανάτου. Μια κυβέρνηση που κάνει pushbacks προσφύγων στον Έβρο και το Αιγαίο, που είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες πνιγμούς παιδιών, εξαφανίσεις ασυνόδευτων προσφύγων, εγκλεισμό και απάνθρωπη μεταχείριση μέσα στα στρατόπεδα του θανάτου.

Ναι είναι ο απλός κόσμος που έχει πολλούς λόγους να χαίρεται για τον φτωχό μετανάστη από τα Σεπόλια, που πούλαγε ρούχα, γυαλιά και CD στους δρόμους για να ζήσει. Είναι γνωστή η τύχη όσων τολμούσαν τότε να το κάνουν αυτό: στιγματίζονταν ως “νιγηριανή μαφία”. Όπως γνωστή είναι η τύχη των πάνω από 100.000 μεταναστών που υπέστησαν τις επιχειρήσεις σκούπα με 6000 να καταλήγουν στις Αμυγδαλέζες. Δεν ξεχνάμε ότι ο Γιάννης πήρε ιθαγένεια ΜΟΝΟ όταν επιλέχθηκε ως draft για το ΝΒΑ…Την ίδια περίοδο καταργούσαν το νόμο που έδινε ιθαγένεια στα παιδιά που είχαν πάει σε ελληνικό σχολείο ή είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Αυτό το καιρό η κυβερνητική προπαγάνδα στοχοποιεί τις γυναίκες για την “υπογεννητικότητα” στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς τα χιλιάδες προσφυγόπουλα, οι μικροί Αντετοκούνμπο, που φτάνουν στην χώρα με χίλια βάσανα στην αγκαλιά των γονιών τους, τρομαγμένα από τους πολέμους και το πέρασμα των συνόρων, γεμάτα από οπλισμένους λιμενικούς, στρατιώτες, είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας.

Η επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του αντιρατσιστικού κινήματος, για να παλέψουμε για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και τους γονείς τους με κατάργηση των εξετάσεων, όλα τα προσφυγόπουλα να μπουν στα σχολεία από την επόμενη χρονιά, να έχουν δημόσια και δωρεάν υγεία, ΑΜΚΑ, εμβόλια, να ζήσουν στις πόλεις με άσυλο, στέγη χαρτιά και όχι στα στρατόπεδα φυλακές. Και όλοι μαζί να μπορούμε να παλεύουμε για μία καλύτερη ζωή ενάντια σε αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση που σκοτώνει τόσο με τη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας όσο με το ρατσισμό και το σεξισμό.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...