15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια σε παιδιά που αρρωσταίνουν με κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Ερευνητές στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια (CHOP) βρήκαν ανεβασμένα τα επίπεδα ενος βιοδείκτη που σχετίζεται σε ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία σε παιδιά που εχουν μολυνθει με κορωνοϊό, ακόμα και όταν τα παιδιά είχαν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα της αρρώστιας. Επίσης βρήκαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που έχουν μολυνθεί από τον ιό είχαν όλα τα κλινικά και διαγνωστικά κριτήρια για θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια.

Η θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια είναι ένα σύνδρομο που συνδέεται με το μπλοκάρισμα των μικρών αιμοφόρων αγγείων και έχει αναγνωριστεί ως πιθανή αιτία για τις σοβαρές ασθένειες με κορωνοϊό στους ενήλικες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Blood Advances”.

“Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες είναι οι κλινικές επιπτώσεις του ανεβασμένου βιοδείκτη σε παιδιά με κορωνοϊό με ελάχιστα ή με κανένα σύμπτωμα”, ειπε o David T. Teachey, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, και Διευθυντής της Κλινικής Έρευνας στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο στα Παιδιά. “Πρέπει να συνεχίσουμε τα τεστ και την επίβλεψη των παιδιών με κορωνοϊο ώστε να καταλάβουμε καλύτερα πως ο ιός τα επηρέαζει άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου”.

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 έχουν ήπια ή ελάχιστα συμπτώματα, αν και ένα μικρό ποσοστό αναπτύσσουν σοβαρή νόσο ή Πολυσυστημικό Σύνδρομο Φλεγμονώδους στα Παιδιά (MIS-C), μια μετα-ιική φλεγμονώδη απόκριση στο COVID-19. Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει ότι το TMA μεσολαβείται από τον καταρράκτη συμπληρώματος ως πιθανή αιτία για σοβαρές εκδηλώσεις COVID-19 σε ενήλικες. Ο συμπληρωματικός καταρράκτης είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ενισχύει την ανοσοαπόκριση αλλά επίσης προάγει τη φλεγμονή. Ωστόσο, ο ρόλος του TMA μεσολαβούμενου από συμπλήρωμα δεν έχει μελετηθεί σε παιδιά.

Για να αξιολογηθεί ο ρόλος της ενεργοποίησης συμπληρώματος σε παιδιά με SARS-CoV-2, το Πρόγραμμα Σύνοψης Ανοσοποιητικής Ρύθμισης, συμπεριλαμβανομένων των συν-ανώτερων συγγραφέων Edward Behrens, MD και Hamid Bassiri, MD, Ph.D. και οι συν-πρώτοι συγγραφείς Caroline Diorio, MD και Kevin McNerney, MD, ανέλυσαν 50 παιδιατρικούς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο CHOP με οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2 μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2020. Από αυτούς τους 50 ασθενείς, 21 είχαν ελάχιστο COVID-19, 11 είχαν σοβαρή COVID-19 και 18 διαγνώστηκαν με MIS-C. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαλυτό C5b9 (sC5b9) ως βιοδείκτη για ενεργοποίηση συμπληρώματος και TMA. Το sC5b9 έχει εμπλακεί ως δείκτης σοβαρότητας στην ΤΜΑ μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων. ασθενείς με μεταμόσχευση με σημαντικά αυξημένο sC5b9 έχουν αυξημένη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές βρήκαν αύξηση του C5b9 σε ασθενείς με σοβαρά COVID-19 και MIS-C, αλλά προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν επίσης ότι το C5b9 ήταν αυξημένο σε ασθενείς με ελάχιστη ή ασυμπτωματική νόσο. Αν και η μελέτη ήταν προοπτική, που σημαίνει ότι οι ασθενείς εγγράφηκαν και τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τη στιγμή της νοσηλείας, οι ερευνητές έλαβαν ορισμένα από τα εργαστηριακά δεδομένα αναδρομικά όταν ήρθε να αξιολογήσουν εάν πληρούσαν τα κλινικά κριτήρια για την ΤΜΑ. Από τους 22 ασθενείς για τους οποίους ήταν διαθέσιμα πλήρη δεδομένα, 19 (86%) πληρούσαν τα κριτήρια για ΤΜΑ. Επιπλέον, τα επίπεδα sC5b9 ήταν αυξημένα τόσο σε ασθενείς που το έκαναν όσο και δεν πληρούσαν τα κριτήρια για TMA.

“Αν και τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 δεν έχουν σοβαρή ασθένεια, η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες επιδράσεις του SARS-CoV-2 που αξίζουν διερεύνησης”, δήλωσε ο Δρ. “Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να καθοριστεί εάν τα νοσοκομειακά παιδιά με SARS-CoV-2 θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για TMA, εάν η διαχείριση που κατευθύνεται από TMA είναι χρήσιμη και εάν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες κλινικές συνέπειες της ενεργοποίησης συμπληρώματος και της βλάβης του ενδοθηλίου. παιδιά με COVID-19 ή MIS-C. Το πιο σημαντικό από τη μελέτη αυτή είναι ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το SARS-CoV-2. Δεν πρέπει να μαντέψουμε για τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της λοίμωξης.

medicalxpress.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ