14.8 C
Chania
Monday, December 4, 2023

Ανοιχτή επιστολή με πρόταση λύσης για το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης Παλαιόχωρας-Γαύδου

Ημερομηνία:

Με ανοιχτή επιστολή του ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος” προς το δημοτικό συμβούλιο Γαύδου προτείνει για το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης μεταξύ Παλαιόχωρας-Γαύδου που προέκυψε κατά το τελευταίο διάστημα.

Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κα Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι- μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαύδου,

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την φημολογούμενη μηδενική στο εξής ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Γαύδου με το λιμάνι της Παλαιόχωρας έχουν δημιουργήσει ήδη τεράστιο πρόβλημα στο νησί μας, τόσο στις επιχειρήσεις και τα καταλύματα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο που βλέπει την έναρξη της τουριστικής σεζόν να ξεκινά μετ’ ανυπέρβλητων εμποδίων, ενώ ταυτόχρονα η αμφιβολία για το εγγύς μέλλον ολοένα και περισσότερο αυξάνεται.

Ήδη αρκετές κρατήσεις στα καταλύματα έχουν ακυρωθεί, ενώ η επικοινωνία μεταξύ πελατών-επισκεπτών του νησιού μας με τους επιχειρηματίες της Γαύδου αφορά κατ’ αποκλειστικότητα το τι μέλλει γενέσθαι με τα δρομολόγια από και προς Παλαιόχωρα.

Ταυτόχρονα, το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί το νησί μας είναι για το τι πρόκειται να γίνει αν και εφόσον η ακτοπλοϊκή εταιρία «ΑΝΕΝΔΥΚ Seaways» δεν επανέλθει στα καθιερωμένα και επιδοτούμενα δρομολόγια επί τρεις ημέρες τη βδομάδα «Παλαιόχωρα-Γαύδος». Επικρατεί φόβος, άγνοια, σύγχυση και εν τέλει απαισιοδοξία για τη σεζόν, κάτι που είναι καταστροφικό για τους κατοίκους της Γαύδου, αφού ο τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη πηγή εισοδήματος για τη νήσο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Παλαιόχωρας αποτελεί το κομβικό σημείο φορτοεκφόρτωσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γαύδο, ενώ εξυπηρετεί και χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους.

Όπως είναι κατανοητό, η αποτροπή μιας τέτοιας κατάστασης πρέπει να γίνει «χτες», προκειμένου να μη διαταραχθεί ακόμα περισσότερο η κανονικότητα και οι προσδοκίες όλων για το φετινό Καλοκαίρι.

Ως εκ τούτου και ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος», προτείνω ο Δήμος Γαύδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ενδεχομένως το Υπουργείο Αμύνης, να μισθώσει -ακόμα και με ιδίους πόρους- πλοίο, που θα εκτελεί το δρομολόγιο Παλαιόχωρα- Γαύδος και τούμπαλιν, απευθείας, επί τρεις ημέρες τη βδομάδα, έως ότου βρεθεί οριστική λύση και η ανάδοχος εταιρία της άγονης γραμμής επαναφέρει τα δρομολόγια στο «καλεντάρι» της και στην πράξη.

Κατά την έναρξη του έτους, στον απολογισμό του Δήμου Γαύδου, η Δήμαρχος ανέφερε πως το ταμείο του Δήμου Γαύδου έχει χρηματικό υπόλοιπο περί τις 947.000,00 ευρώ, ένα ποσό που σίγουρα επιτρέπει στο Δήμο να προβεί στην εν λόγω προτεινόμενη κίνηση προκειμένου να μη χαθεί η τουριστική σεζόν, να αποτραπεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διασύνδεση με το λιμάνι της Παλαιόχωρας, αλλά και να υπάρξει ΛΥΣΗ αντί προβληματισμού ή «άγνοιας» όπως δηλώθηκε από τη Δήμαρχο σε πρόσφατο ρεπορτάζ τοπικού ειδησεογραφικού σάιτ.

Επιπλέον, επειδή η θέση της Γαύδου είναι γεωστρατηγικής σημασίας, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τόσο τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Αμύνης και εν γένει η Κυβέρνηση, όσο και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα,  θα σταθούν στο πλευρό μας ως αρωγοί στην προτεινόμενη λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νησιού.

Τέλος, οφείλω να ξεκαθαρίσω πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πρότερη συνεννόηση με τη διοίκηση της «ΑΝΕΝΔΥΚ Seaways», μια εταιρία που επί χρόνια στήριξε το ακριτικό νησί μας και ταύτισε το όνομα της και την πορεία της με τη Γαύδο. Με αγαστή συνεργασία, καλή προαίρεση και σαφείς δεσμεύσεις, τόσο η εταιρία, όσο και ο Δήμος, οφείλουν να ξεπεράσουν το υποφαινόμενο εμπόδιο θέτοντας ως πρωταρχικό τους μέλημα την εξυπηρέτηση των Ανθρώπων, τη βιωσιμότητα του νησιού και φυσικά τη διασφάλιση με κάθε τρόπο της ζωής στο νοτιότερο ακριτικό νησί της Ελλάδας, τόσο για τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες που επιθυμούν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους για ακόμη μια φορά!

 

"google ad"

 

Ηλίας Ν. Κυριακόπουλος

Επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού «Γαύδος: Πρώτα ο Άνθρωπος» 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ