19.8 C
Chania
Tuesday, November 28, 2023

Ανταρσία στα Χανιά: «Το Στρατόπεδο θα γίνει πάρκο»

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά” για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου”:

Οι επικοινωνιακές φιέστες στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και οι φανφαρονισμοί του δημάρχου ότι πρόκειται να γίνει το «καλύτερο πάρκο σε όλη την Ελλάδα», δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν, για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Όμως,  αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το αίτημα, για μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πάρκο, δέχεται την πιο ύπουλη επίθεση των τελευταίων ετών. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αλλά ώρα για επαγρύπνηση και ένταση του αγώνα διεκδίκησης.

Η μεθόδευση της αγοράς του στρατοπέδου από τον δήμο, αντί της παραχώρησης, από μόνη της αποτελεί σκάνδαλο. Λειτουργεί στα πλαίσια της πολιτικής «αξιοποίησης» της περιουσίας του Υπ. Εθνικής Άμυνας, όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας,. Οι Χανιώτες καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα κάτι που έτσι κι αλλιώς τους ανήκει. Το αίτημα για μια ανθρώπινη πόλη, με πράσινο και ελεύθερους χώρους, δε συμβαδίζουν με τις μπίζνες κανενός επιτήδειου είτε φοράει χακί είτε γραβάτα.

Η απόπειρα αυθαίρετης ένταξης, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, του στρατοπέδου στα ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) και η προσπάθεια μετατροπής του στρατοπέδου σε παρκινγκ, αν και προσωρινά αποτράπηκε, είναι ενδεικτική των προθέσεών τους. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή. Βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με την ΝΔ  και δεν επιχειρούν να φτιάξουν μια ανθρώπινη πόλη  για τους κατοίκους της. Τα ΣΒΑΚ, στα οποία θέλησαν να εντάξουν το στρατόπεδο, όπως άλλωστε και το πρόσφατα ψηφισμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κλπ δεν αποτελούν, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι,  «αναγκαία» εργαλεία δημοκρατικού ελέγχου της πόλης. Αυτό που επιχειρούν να κάνουν είναι να διαμορφώσουν συνθήκες ανάπτυξης της κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μόνο.

Τίποτα το ανθρώπινο δεν έχει μία πόλη που όλο το παραλιακό της μέτωπο θα παραδοθεί αποκλειστικά στην τουριστική βιομηχανία και το κέντρο της θα μετατραπεί σε μια πανάκριβη εμπορική βιτρίνα. Αυτή είναι μια εφιαλτική πόλη που εκδιώκει τους μόνιμους κατοίκους της καθώς το κόστος ζωής και κατοικίας εκτοξεύονται, η μετακίνηση είναι διαρκής εφιάλτης και ανέφικτη για τους αδυνατούντες. Αν και υιοθετούν το αφήγημα της διαμόρφωσης μιας «πράσινης» πόλης που «σέβεται» το δημόσιο χώρο, η πόλη που θέλουν να φτιάξουν είναι καταστρεπτική για το περιβάλλον. Το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη πόλη τσαλαπατιέται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν  οι μεγάλες εταιρίες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης οι πολυεθνικές του τουρισμού και του εμπορίου, της ναυτιλίας αλλά και κάθε λογής κερδοσκόπος, εργολάβος, μεσίτης κλπ. Το οποιοδήποτε αίτημα για ελεύθερους χώρους έχει να αναμετρηθεί και με τη συνολικότερη στρατηγική της άρχουσας τάξης για τις πόλεις και τη λειτουργία τους.

Η συζήτηση για τα περιφερειακά παρκινγκ είναι αποπροσανατολιστική και δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει το  απίστευτο μπάχαλο που έχει διαμορφωθεί στην πόλη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κρατώντας ικανοποιημένους ταυτόχρονα και το κύκλωμα του αυτοκινήτου και τη φούσκα της τουριστικής βιομηχανίας.

Αυτό που η πόλη έχει ανάγκη είναι η ύπαρξη ενός εκτεταμένου δικτύου δημόσιων, δωρεάν υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε ελεύθερους χώρους πρασίνου, ανοιχτούς σε όλους. Χρειαζόμαστε δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες για όλους και όχι πανάκριβα ΚΤΕΛ και φαιδρότητες για μετακινήσεις με πατίνια, όπως ακούστηκαν πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο. Χρειαζόμαστε ελεύθερους χώρους περιπάτου, άθλησης και παιχνιδιού μακριά από εμπορευματικές και ανταποδοτικές λογικές. Χρειαζόμαστε δημόσια υγεία και πρόνοια, δομές πρωτοβάθμιας υγείας και δημόσιους βρεφικούς σταθμούς. Χρειαζόμαστε περισσότερα και ασφαλέστερα σχολεία για τα παιδιά μας.

Διεκδικούμε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να παραχωρηθεί δωρεάν στον δήμο Χανίων όπως ακριβώς έχει παραχωρηθεί και τώρα ως προσωρινό καθεστώς. ΔΩΡΕΑΝ. Ζητάμε να καταργηθεί ο συντελεστής δόμησης σε αυτό. Δεν μπορεί να υπόσχονται «το καλύτερο πάρκο στην Ελλάδα και να διατηρούν συντελεστές δόμησης που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οικοδόμησης τμημάτων του στρατοπέδου. Να πάψει οποιαδήποτε συζήτηση, ψίθυρος ή υπαινιγμός για τη μετατροπή του σε παρκινγκ. Οι νίκες που έχουμε πετύχει στο λόφο Καστέλι αλλά και παλιότερα στην παραλία των Αγ. Αποστόλων δείχνουν ότι τα κινήματα έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν λύσεις απέναντι στην αρπακτικότητα των αγορών.

Χανιά 14/6/2023

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο για το υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές...

Συνέντευξη Όλγας Μαλανδράκη: Η Χανιώτισσα Επιστήμονας που “Αγγίζει” τα μυστήρια του ήλιου

Η Δρ.  Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός...

Σκέψεις για νέα σημεία Nef Nef στην Κρήτη

Το άνοιγμα νέων σημείων στην Κρήτη εξετάζει η Nef Nef.  Η...