22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανταρσία στα Χανιά: Όχι στην “άμισθη εθελοντική σκλαβιά” – με εθελοντική εργασία το κοινωνικό εστιατόριο Δήμου Χανίων;

Ημερομηνία:

Σε ανακοίνωση της “Ανταρσία στα Χανιά” αναφορικά με την πρόταση Λοβέρδου για εθελοντική εργασία αντί μορίων, γίνεται αναφορά στην πρόταση του Δήμου Χανίων για δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το ερώτημα που θέτεται είναι το εξής: θα στελεχωθεί η συγκεκριμένη δομή με εθελοντές; Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Παιδείας Λοβέρδος, μας καλεί : «Γίνε εθελοντής, θα μαζέψεις μόρια». Δεν πρόκειται για μια επιπόλαιη δήλωση του Υπουργού Παιδείας αλλά για μια στοχευμένη ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους εργαζόμενους, να δημιουργήσει άλλη μια κατηγορία εργαζομένων δίπλα στους ωρομίσθιους, τους αναπληρωτές και τους διαθέσιμους, εγκαινιάζοντας ένα πείραμα με ανοιχτή τη γενίκευση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα​, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα στον ιδιωτικό​.

Είναι ταυτόχρονα, και μια ξεκάθαρη παραδοχή του υπουργείου Παιδείας ότι έχει διαλύσει τη δημόσια παιδεία, έχει αφήσει τα σχολεία στο έλεος τους, χωρίς βιβλία, και με 900 (σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς) κενά σε καθηγητές. Παρά τα success stories και τις εξαγγελίες για έξοδο από τα μνημόνια, η εκπαίδευση βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της την τελευταία πενταετία. Ό,τι εξακολουθεί να λειτουργεί στο δημόσιο σχολείο οφείλεται στην – έτσι κι αλλιώς – εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών, γιατί τα επίπεδα των μισθών τους μόνο ως τέτοια μπορούν να τη χαρακτηρίσουν.

Η πρόταση Λοβέρδου στην ουσία αποτελεί συνέχεια των εφαρμοστικών νόμων και των μνημονίων, της αξιολόγησης, των απολύσεων στους δήμους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες. Η νέα εργασιακή σχέση, που προτείνει ο Λοβέρδος, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. αντιλαμβάνονται τους εργαζόμενους. Ο εθελοντισμός τους, στοχεύει στην αποποίηση των ευθυνών τους και φοράει το πέπλο της «ηθικής ανωτερότητας και προσφοράς».

Επιδιώκουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους και άνεργους, στοχεύοντας μόνο σε όσους ελπίζουν ή πιστεύουν ότι η συγκέντρωση προϋπηρεσίας θα θεωρηθεί κάποτε προσόν διορισμού. Έχουν τόσο θράσος και τόση έπαρση που δε διστάζουν, επενδύοντας στην απελπισία για εργασιακή εξασφάλιση των ανέργων εκπαιδευτικών, να βαφτίζουν «εθελοντισμό» το κάλεσμα για τζάμπα δουλειά.

Ως Ανταρσία στα Χανιά καταδικάζουμε αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο όταν αποφασίζονται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά κι όταν με παρεμφερή επιχειρήματα (οικονομικής αδυναμίας κτλ) προσπαθούν να τα εφαρμόσουν και στο δήμο.

Πρέπει άμεσα να διευκρινιστεί από την δημοτική αρχή αν η πρόταση για τη δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου στον Δήμο Χανίων αποτελεί εφαρμογή αυτής της αντίληψης. Αν σκοπεύει να στελεχώσει το συγκεκριμένο εγχείρημα αλλά και παρόμοιες δομές με εθελοντές.

Οι διεκδικήσεις για τροφή, στέγαση, υγεία και εργασία για όλους δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε ανεδαφικές προτάσεις που συντηρούν αντί να επιλύουν το πρόβλημα. Το κράτος έχει υποχρέωση να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες και την πρόνοια, να προχωρήσει σε μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα αντί να πληρώνει τις δόσεις του χρέους και ενισχύσεις για τη διάσωση των τραπεζών, ενώ ο Δήμος έχει καθήκον να διεκδικήσει αυτή τη χρηματοδότηση αντί να κάνει αποποίηση των ευθυνών του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ