27.8 C
Chania
Friday, July 18, 2025

Αντιδράσεις για το κλείσιμο της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Αρμένους – Όχι στη μετακίνηση κοινωνικής λειτουργού από τις Καλύβες

Ημερομηνία:

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά ακύρωση των αποφάσεων συγχώνευσης κοινωνικών δομών του Δήμου – Κάλεσμα για διατήρηση της αποκέντρωσης και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας

Σε έντονη αντίδραση προχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Μαΐου 2025, καταψηφίζοντας την απόφαση για το κλείσιμο της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Αρμένους καθώς και του γραφείου της κοινωνικής λειτουργού στις Καλύβες, και τη συγχώνευσή τους με την υπάρχουσα δομή στο ίδρυμα «Αγία Σοφία» στους Αγίους Πάντες.

«Πλήγμα στην αποκέντρωση και την εξυπηρέτηση των πολιτών»

Όπως τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, η απόφαση αυτή υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της περιοχής. Οι δύο δομές του Δήμου, σημειώνεται, καλύπτουν διακριτές γεωγραφικές περιοχές και διαφορετικές ανάγκες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα αλλά και σε θέματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Η αποκέντρωση, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών χωρίς κινητικά προβλήματα, περιορίζει τον συνωστισμό, διασφαλίζει την εχεμύθεια και την ιδιωτικότητα, και ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενες στις συγκεκριμένες δομές δεν είχαν καμία ενημέρωση για την απόφαση, ούτε ζητήθηκε η γνώμη τους, ενώ ενημερώθηκαν για την απόφαση μέσω της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όπως επισημαίνεται, η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν περιορίζεται στην παροχή βοήθειας κατ’ οίκον, αλλά περιλαμβάνει και επισκέψεις στις δομές, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της τοπικής παρουσίας τους.

Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση στη φροντίδα ευάλωτων ομάδων

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί την απόφαση οπισθοδρόμηση, καθώς στερεί από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες άμεσες και προσβάσιμες υπηρεσίες πρόνοιας. Τονίζει πως το επιχείρημα της «βελτίωσης μέσω συγχώνευσης» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και υπαγορεύεται από λογιστικά και όχι κοινωνικά κριτήρια.

«Η συγκέντρωση των υπηρεσιών οδηγεί στην αποδυνάμωση του κοινωνικού τους ρόλου. Όσο κι αν ενισχυθεί το μοναδικό γραφείο στους Αγίους Πάντες, παραμένει… ένα και μοναδικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη μετακίνηση της κοινωνικής λειτουργού από τις Καλύβες, η οποία πέρα από τα καθήκοντά της στη δομή, έχει και την ευθύνη του συντονισμού δράσεων προστασίας των παιδιών του Δήμου από κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη και εκμετάλλευση.

Η παρουσία της στα Καλύβες, σημειώνεται, έχει στρατηγική σημασία λόγω της κοντινής απόστασης από τις αρμόδιες κοινωνικές και δικαστικές υπηρεσίες των Χανίων.

Κάλεσμα για κινητοποίηση και ακύρωση των αποφάσεων

Η Λαϊκή Συσπείρωση με έγγραφο από τις 29 Μαΐου 2025 ζητά την παρουσία των εργαζομένων από τους Αρμένους και της κοινωνικής λειτουργού από τις Καλύβες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις προτάσεις τους για την εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να αγωνιστούν για την ακύρωση της συγχώνευσης και τη διατήρηση της λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών στους Αρμένους και στις Καλύβες.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάρης Μαμουλάκης: Η φορολογική πολιτική της ΝΔ είναι αμιγώς ταξική και ευνοεί τους έχοντες

Αναδεικνύοντας αδυναμίες και ερωτηματικά που προκύπτουν από το σχέδιο...

Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα θα έχει δύο επιλογές: Η φυλακή ή επιστροφή

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του...

Αλλαγή Σκυτάλης στην ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Με αίσθημα συγκίνησης και σεβασμού, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων...