25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ανυπόταχτη Κρήτη: «Τα σκληρά lockdown δεν αντιμετωπίζουν την πανδημία- Ενίσχυση της δημόσιας υγείας»

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση περιφερειακής παράταξης «Ανυπόταχτης Κρήτης»:

Μετά τον δήμο Αγίου Νικολάου, δήμους του Ρεθύμνου και ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ήρθε και η σειρά του δήμου Χανίων να μπει σε «βαθύ κόκκινο»,ή αλλιώς σε σκληρό lockdown. Η καθημερινότητα των συντοπιτών μας στα Χανιά γίνεται πλέον πιο δύσκολη με την εφαρμογή μέτρων όπως το κλείσιμο των σχολείων, της αγοράς, τους περιορισμούς σε μετακινήσεις για εξυπηρέτηση αναγκών και άθληση και αποκορύφωμα την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μμ. Ένα μέτρο που εξαφανίζει τον ελεύθερο χρόνο εκτός σπιτιού για τους εργαζόμενους, ενώ αποδεδειγμένα οδηγεί σε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους όπως τα supermarket.

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα η μοναδική απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί, με τη χώρα να βρίσκεται σε ένα διαρκές lockdown από τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή οι εμβολιασμοί προχωράνε πολύ αργά με μόλις το 3.6% των κατοίκων της Κρήτης να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και 7.2% με την πρώτη δόση. Το συμπέρασμα είναι πλέον προφανές, τα lockdown δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτελούν ένα «κρυφτό» με τον ιό, ο οποίος επανέρχεται ξανά και ξανά με κίνδυνο μάλιστα να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο.Ήδη στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται πάνω από 100 ασθενείς με κορωνοϊό.

Ταυτόχρονα, ηκυβέρνηση με τις επιλογές τηςεν μέσω πανδημίαςπροσπαθεί να εδραιώσει ένα άκρως καταπιεστικό καθεστώς, είτε αυτό αφορά τη μαζική παρακολούθηση και επιτήρηση, είτε την άγρια καταστολή και κατάργηση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης. Αξιοποιεί την κατάσταση για να περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια για την εργασία, το ασφαλιστικό, την παιδεία και το περιβάλλον χωρίς αντιδράσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις (πχ Aegean) και τα ΜΜΕ ώστε να της φτιάχνουν τη δημόσια εικόνα. Στην ίδια λογική βέβαια κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία οδηγήθηκε σε φιάσκο με τα εμβόλια, υποκύπτοντας για ακόμα μία φορά -μέσα στην πανδημία- στα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκου. Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες του τοπικού κράτους (Περιφέρεια, Δήμοι) που συμπληρώνουν τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτείται ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μαζικά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό και έγκαιρο εμβολιασμό. Απαιτούνται προσλήψεις στην Παιδεία ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Απαιτείται η παροχή μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα από κράτος και εργοδοσία.Διεκδικούμε:

  • Άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Προσλήψεις, χρηματοδότηση, εξοπλισμός και όχι χαριστικές συμβάσεις στο κεφάλαιο, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάγνωση και την ανάρρωση των κρουσμάτων, βοήθεια στη θεραπεία των νοσούντων και όχι μόνο οδηγίες για να μένουν σπίτι.Προμήθεια τεστ και εξοπλισμού, ορισμός ξενοδοχείων καραντίνας για τους νοσούντες.
  • Προγράμματα μαζικού δωρεάν εμβολιασμού. Εμβολιασμοί υγειονομικά κριτήρια κι όχι με ρουσφέτια και κομματικές ταυτότητες.Άμεση διάθεση εμβολίων στον πληθυσμό ειδικά των επιβαρυμένων περιοχών. Καμία ανοχή στα επιχειρηματική παιχνίδια κυβέρνησης και ΕΕ στις πλάτες της υγείας μας.
  • Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, σαπούνια, αντισηπτικά κλπ) από κράτος περιφέρεια και δήμους στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών ώστε να μειωθούν οι μαθητές σε κάτω των 15 ανά τμήμα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας από Δήμους και Περιφέρεια Κρήτηςγια κάλυψη όλων των πάγιων αναγκών και παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας.
  • Απολύμανση και καθαρισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των εν λειτουργία δημόσιον κτηρίων καθώς και των κοινόχρηστων χώρων.
  • Οι Περιφέρεια και οι Δήμοι να προβούν σε ελέγχους για παραβιάσεις κανόνων και συνθηκών εργασίας επιχειρήσεων στις περιοχές τους. Να ανοίξουν κατάλληλους χώρους για τη στέγαση σε υγιεινές συνθήκες των άστεγων και όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στις περιοχές τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ