15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αν η Ανίτα Πάνια ήταν Ρομά

Ημερομηνία:

Αν η Ανίτα Πάνια ήταν Ρομά σήμερα ίσως να μη ζούσε.

Ήταν Νοέμβρης του 2008 όταν το Range Rover με φιμέ τζάμια που οδηγούσε ο Νίκος Καρβέλας με συνεπιβάτη την Αννίτα Πάνια δεν σταμάτησε σε συνήθη έλεγχο των αστυνομικών. Αντίθετα, ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια κινηματογραφική καταδίωξη στην Βάρη-Κορωπίου που, σύμφωνα με την Αστυνομία, έθεσε σε κίνδυνο τους διερχόμενους οδηγούς. Εκαναν ελιγμούς, παραβίασαν δύο κόκκινα φανάρια, γύρισαν ανάποδα στο δρόμο σχεδόν εμβολιζοντας τους αστυνομικούς και χρειάστηκαν 6 περιπολικά για να τους κόψουν τελικά το δρόμο μπαίνοντας μπροστά και να τους σταματήσουν.

Όταν τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα, ο Νίκος Καρβέλας και η σύζυγός του αρνήθηκαν να υποβληθούν σε αστυνομικό έλεγχο κλειδώνοντας την πόρτα του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την δικογραφία, το ζευγάρι εξύβρισε τους αστυνομικούς («είσαστε τραμπούκοι», «άντε και γαμηθ… κωλόμπατσοι») ενώ υπήρξαν και απειλές («Δεν ξέρετε με ποιους έχετε μπλέξει και θα δείτε τι θα σας κάνουμε»).

Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο, όπου ο Νίκος Καρβέλας και η Αννίτα Πάνια καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 14 και 13 μήνες αντίστοιχα για απείθεια και εξύβριση. Το ζευγάρι έκανε έφεση, η οποία όμως δεν εκδικάστηκε ποτέ καθώς τους πρόλαβε ο νόμος 4043/2012 που ψήφισε η Βουλή με πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Ο νόμος ουσιαστικά παραγράφει πλημμελήματα και πταίσματα με ποινές φυλάκισης έως έξι μηνών. Έτσι ο κ. Καρβέλας και η κυρία Πάνια απαλλάχθηκαν οριστικά από το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

Για ένα παρόμοιο πταίσμα και πλημμέλημα πέθανε ο 16χρονος. Βεβαίως δεν πλήρωσε και 20 ευρώ στο βενζινάδικο… Βεβαίως ο 16χρονος δεν οδηγούσε κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο, ούτε είχε φιμέ τζάμια. Και προπαντώς, ο 16χρονος ήταν Ρομά.

Στην περίπτωση της καταδίωξης Καρβέλα – Βίσση έγιναν αυτά που πρέπει να γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Κλήθηκαν ενισχύσεις, έφτασαν επιπλέον περιπολικά, τους έκοψαν το δρόμο, ακινητοποίησαν το όχημα και συνέλαβαν τους δράστες που τους έβριζαν και δεν έβγαιναν από το αυτοκίνητο. Στην περίπτωση του 16χρονου δεν έφτασαν επιπλέον περιπολικά. Δεν πρόφτασαν γιατί ο αστυνομικός πυροβόλησε οχι προς τα λάστιχα αλλά ψηλά πετυχαίνοντας τον 16χρονο Ρομά στο κεφάλι.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ γνώριζαν ότι πρόκειται για ανήλικο που δεν πλήρωσε τη βενζίνη. Δεν ακολούθησαν τις οδηγίες που υπάρχουν. Δεν περίμεναν να φτάσουν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, δεν κράτησαν αποστάσεις από το όχημα το οποίο καταδίωκαν. Κι έτσι, για ένα πταίσμα κι ένα πλημμέλημα, ένας 16χρονος πέθανε. Αλλά ήταν Ρομά…

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ