26.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Αν και το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άδεια για εργασίες στη Belvedere στα κτίρια στο Λόφο Καστέλι, το ΓΠΣ “δεν επιτρέπει χρήσεις για ξενοδοχείο”

Ημερομηνία:

Παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί από το Γενικό Πολεοδομικό Χανίων – «Δεν επιτρέπει χρήσεις για ξενοδοχείο το ΓΠΣ», λέει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας  – Περιορισμοί στις δράσεις, εκτός αυτών κοινωφελούς χαρακτήρα

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την εκκένωση της κατάληψης “Ρόζα Νέρα” στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, που χορηγεί άδεια ανάλυσης υλικών και εργασιών στο κτίριο της πρώην Μεραρχίας, αποκαλύπτει ότι οι ενέργειες από τη μισθώτρια εταιρεία συνεχίζονται με στόχο την τήρηση της σύμβασης που έχει υπογράψει με το Πολυτεχνείο.

Αν και η σύμβαση προβλέπει την αξιοποίηση του χώρου για τουριστικούς σκοπούς του επενδυτή, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων βάζει “φρένο” σε οποιαδήποτε χρήση, πέραν των χρήσεων για κοινωφελείς σκοπούς.

Αναλυτικότερα, τις διαδικασίες για αλλαγή χρήσης των κτιρίων στο λόφο Καστέλι σε παραδοσιακό ξενοδοχείο πρώτης τάξης διευκολύνει, όπως όλα δείχνουν, το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς με απόφαση της Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και έργων αναστήλωσης στις 13 Μαρτίου χορηγείται άδεια δειγματοληψίας και ανάλυσης δομικών υλικών όπως και διερευνητικών εργασιών. Η εκκένωση της κατάληψης έγινε δύο εβδομάδες μετά.

«Να διευκρινίσουμε στον κόσμο, επειδή ρωτήθηκε η δημοτική αρχή και η Πολεοδομία για το τι ισχύει, ότι σε κάθε κτίριο, είτε διατηρητέο ή μνημείο ή οτιδήποτε που ο ιδιώτης θέλει να κάνει εργασίες, απαιτείται μια έγκριση από το αντίστοιχο τμήμα ώστε να πάρει κάποια δείγματα και να κάνει κάποιες μετρήσεις», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δήμου Χανίων Νίκος Χατζινάκης.

Το αίτημα για τη χορήγησης άδειας εργασιών στα κτίρια είχε καταθέσει η εταιρεία Belvedere που έχει μισθώσει τα κτίρια, στις 2 Φεβρουαρίου.

«Από αυτό που αντιληφθήκαμε, δεν σημαίνει και ότι δόθηκε η έγκριση για αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εκπονήσει τη μελέτη και να την καταθέσει ώστε να δει αν μπορεί να προχωρήσει σε δημιουργία ξενοδοχείου στο χώρο αυτό», διευκρινίζει ο κ. Χατζινάκης.

Παρά την έγκριση του υπουργείου όμως, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων δεν επιτρέπει ξενοδοχειακές χρήσεις στα διατηρητέα κτίσματα στο λόφο Καστέλι.

«Εκεί υπάρχουν κάποιες χρήσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές, θεωρούμε, πλέον. Υπήρχε μια διάταξη που τις θεωρούσε μη δεσμευτικές ώστε να μπορεί να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα. Εμείς όπως και να ’χει τροποποιήσαμε το σημείο αυτό στο Γενικό Πολεοδομικό ώστε να μην επιτρέπεται η χρήση ξενοδοχειακής μονάδας εκεί», προσθέτει ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων είναι στο στάδιο της εκπόνησης. Πριν από ένα μήνα βγήκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατατέθηκαν ενστάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενώ έχει περάσει από την αρμόδια Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.  Στόχος της δημοτικής αρχής είναι μέχρι το τέλος του χρόνου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων να έχει επικυρωθεί. Εκτός απροόπτου, η επικύρωσή του αναμένεται να ανατρέψει τον σχεδιασμό της μισθώτριας εταιρίας με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση το Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Θα μπορούσε να έχει άλλες χρήσεις, πολιτιστικές και γενικότερα χρήσεις του Πολυτεχνείου», σημειώνει ο κ. Χατζινάκης.

Υπό φρούρηση ο λόφος Καστέλι στα Χανιά

Αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν από χθες τα κτήρια της 5ης Μεραρχίας Κρητών στον λόφο Καστέλι, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από συλλογικότητες και φορείς που δηλώνουν αλληλέγγυοι στην κατάληψη.

Τα κτήρια, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, έχουν μισθωθεί στην εταιρεία Belvedere, η οποία σχεδιάζει τουριστική επένδυση, ωστόσο είχαν επανακαταληφθεί τα τελευταία χρόνια από τη συλλογικότητα Rosa Nera. Η εκκένωση της κατάληψης το πρωί της Δευτέρας, με μια αιφνιδιαστική επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων των Χανίων, οδήγησε σε συνολικά οκτώ συλλήψεις, από τις οποίες οι μισές ήταν αλλοδαπών. Οι επτά αφέθηκαν χθες ελεύθεροι και μόνο ένας Σύρος εξακολουθεί να κρατείται επειδή δε διαθέτει άδεια παραμονής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης – παράβαση που σχετίζεται με την κατάληψη ξένης περιουσίας – όπως και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ