23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απάντηση Αλέξανδρου Παπαδερού σε δημοσίευμα για το “Μουσείο Αγιάς”: “Δεν ζητιανεύουμε οι Έλληνες, απαιτούμε από τη Γερμανία”

Ημερομηνία:

Η εφημερίδα μας έλαβε απάντηση σε δημοσίευμα για την χρηματοδότηση από τη Γερμανία του “Μουσείου Αγιάς” για τη Μάχη της Κρήτης από τον κ. Αλέξανδρο Παπαδερό, Πρόεδρο της Εταιρείας Ίδρυσης και Λειτουργίας του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης την οποία και δημοσιεύουμε:

Κύριε Διευθυντά,

με απορία, έκπληξη και πόνο διάβασα στον ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ τα εναντίον μου λιβελογραφήματα, με υπογραφή Β.Κ., δηλαδή ανώνυμου υβριστή. Διερωτώμαι ποιός ή ποιοί τα υπαγορεύουν και σε τι αποβλέπουν. «O κ. Παπαδερός εκπροσωπεί τον εαυτό του και μόνο τον εαυτό του» 08/08/2019. Ναι, σωστά! Εκπροσωπώ τη συνείδησή μου, που υπακούει στην κραυγή και τη διαμαρτυρία των νεκρών και των αγωνιστών κατά του ναζισμού και του νεοναζισμού και δεν ανέχονται «μνημεία» ανευθυνότητας και ευτελισμού. Πώς τολμά ο επικριτής να διασυνδέει το όνομά μου με εκείνο του Ρίχτερ και των συνεργών του, που επιδιώκουν να ξαναγράψουν την Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με δικά τους αμαρτωλά κριτήρια;

Πού και πότε είδε ή άκουσε ο υβριστής να αυτοαποκαλούμαι   «Πρωτοβουλία πολιτών»; Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, που έχει συσταθεί με όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, είναι καρπός συμβουλής του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας, που έχει Διοικ. Συμβούλιο με ευυπόληπτα πρόσωπα, τα οποία προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, καθώς και Εποπτικό Συμβούλιο με θεσμικά πρόσωπα της Κρήτης (Αρχιεπίσκοπος, Περιφερειάρχης και άλλα). Από πού άραγε αντλεί το θράσος του ο επικριτής, ώστε να ψεύδεται ασύστολα και προς τί; Πότε με είδε στην Πρεσβεία της Γερμανίας ζητιάνο χρημάτων;

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία επίσκεψή μου στην Πρεσβεία για θέματα παιδείας των ελληνοπαίδων της Γερμανίας.

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στην εναρκτήρια τελετή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, στο Ηράκλειο, έδωσε αφορμή για κάποιες παρανοήσεις.

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών ευχήθηκε συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Γερμανίας για αναγκαίες πρωτοβουλίες, όπως η δική μας. Και ακολούθησε ομαδική επιδοκιμασία.

Όμως δεν ζητιανεύουμε οι Έλληνες, απαιτούμε από τη Γερμανία. Γι’ αυτό και όταν στις 2 Αυγούστου ξενάγησα στην περιοχή μας τους δύο επίσημους Γερμανούς (προσκεκλημένους του Προέδρου – ενός υπεύθυνου και μεγαλουργού Κρητικού του Μονάχου), δεν τους είπα λέξη για οικονομική συνδρομή. Τους έδειξα τόπους μαρτυρίου και τους μίλησα για ναζιστικές πράξεις έσχατης βαρβαρότητας, που σχεδιάζει η Εταιρεία μας να αναδείξει, αρχίζοντας από το παγκρήτιο κολαστήριο της Αγιάς.

Η αναπτυσσόμενη εκεί δραστηριότητά μας αποτελεί ένα από τα Τμήματα του Μουσείου, που σχεδιάζουμε (και που για συντομία και μόνο αποκαλείται «Μουσείο Αγιάς».

Αντιπαρέρχομαι τις άλλες ύβρεις που δημοσιεύσατε, με μια και μόνο επισήμανση: Αυτό που νομίζω ότι προέχει αυτή την ώρα είναι η υπεύθυνη στάση όλων, η συνεννόηση, η έντιμη συνεργασία και ο δημιουργικός αγώνας, ώστε να γίνουν επιτέλους όσα έπρεπε να είχαν γίνει και να είχαν λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά πριν από πολλές δεκαετίες!

Αλέξ. Κ. Παπαδερός, Πρόεδρος της Εταιρείας

Απάντηση εκ μέρους της σύνταξης της εφημερίδας:

Συμφωνούμε απόλυτα με τον επιστολογράφο μας κ. Αλέξανδρο Παπαδερό ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι “η συνεννόηση, η έντιμη συνεργασία και ο δημιουργικός αγώνας” για την επίτευξη του σκοπού της απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στην μεγάλη προσφορά στον αγώνα κατά του φασισμού των προγόνων. Για το σκοπό αυτό ένας και μόνος είναι ο δρόμος: Το μνημειακό συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης, τμήμα του οποίου θα είναι και η πτέρυγα των Φυλακών Αγιάς, μνημείο θηριωδίας και βασανισμού των αγωνιστών. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση των Κρητών όπου γης, του λαού της Κρήτης και κανενός άλλου. Πού ξανακούστηκε ο θύτης να έχει λόγο στην ιστορική μνήμη του θύματος. Όλα τα υπόλοιπα, ας τα αντιπαρέλθουμε, όπως επισημαίνει και ο κ. Παπαδερός και ας στοχεύσουμε στην ενότητα και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...