Απίστευτα πράγματα: Έτσι έκρυβαν τους ηλικιωμένους από τους ελέγχους της αστυνομίας στο γηροκομείο – κολαστήριο – Ο ιδιαίτερος ρόλος των επτά συλληφθέντων | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Φωτογραφικό ντοκουμέντο που προέρχονται από βιντεοληπτικό υλικό μέσα από το γηροκομείο – «κολαστήριο» των Χανίων πιστοποιεί τις περιγραφές ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα και έφτασαν μέχρι το σημείο να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την ασιτία, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελικά δεν τα κατάφεραν και βρήκαν το θάνατο από την πείνα και τις κακουχίες.

Από την έρευνα που έγινε, διαπίστωσαν οι Αρχές ότι οι υπεύθυνοι τους Κέντρου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν γυψοσανίδες, ώστε να κρύβουν τα παραπάνω δωμάτια, όταν γινόταν έφοδος και έλεγχος και μάλιστα έβαζαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα, για να μην δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπήρχαν υπεράριθμοι ηλικιωμένοι στο χώρο του γηροκομείου.

"Sponsored links"

Πρώην υπάλληλοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και να περιγράψουν πώς έβαζαν τις γυψοσανίδες μετά από εντολή της διοίκησης και πώς μετέφεραν όπως – όπως με τα αμαξίδια ή και με τα κρεβάτια τους ηλικιωμένους στην ταράτσα.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκκρεμεί η έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φακέλους των φιλοξενούμενων οι Αρχές εντόπισαν ότι σε άνδρα είχαν συνταγογραφήσει φάρμακα για την εμμηνόπαυση και σε γυναίκα για τον προστάτη. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Αύριο, Σάββατο (12/02) ξεκινούν οι απολογίες ενώπιον του ανακριτή των συλληφθέντων, με τη δικογραφία να ξεπερνά σε όγκο τα δύο μεγάλα χαρτόκουτα και τους κατηγορούμενους να υποστηρίζουν ότι έχουν εξηγήσεις για όλα και ότι θα τις δώσουν στο δικαστικό λειτουργό, για να αποδείξουν, όπως ισχυρίζονται, ότι δεν έκαναν τίποτα απ’ όσα κατηγορούνται.

Η ανατριχιαστική λίστα με τους 30 νεκρούς ηλικιωμένους

Εν τω μεταξύ το flashnews.gr, δημοσιεύει τη λίστα με τους ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο γηροκομείο αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε καθένας από τους συλληφθέντες.

Πρόκειται για την 67χρονη ιδιοκτήτρια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, τον 50χρονο γιατρό υγειονομικό υπεύθυνο της μονάδας, τον 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και έναν 42χρονο διοικητικό υπάλληλο που ασκούσε και χρέη νοσηλευτή.

Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο:

1) Συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

"Sponsored links"

2) Ανθρωποκτονία από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενη με πράξεις και παραλείψεις, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης…

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για 30 θανάτους τροφίμων της μονάδας, που χαρακτηρίζονται ως ανθρωποκτονίες από πρόθεση και οι οποίοι αφορούν σε 17 γυναίκες και 13 άντρες, στην πλειοψηφία τους από την Π.Ε. Χανίων.

Όπως φαίνεται και από την λίστα που ακολουθεί οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους αφορούν στο χρονικό διάστημα από το 2018 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2021.

(Ημερομηνία θανάτου – Ηλικία – Τόπος γέννησης)

26/9/2009: 80χρονος (Σφακιά)
25/1/2015: 83χρονη (Χανιά)
30/6/2016: 82χρονη (Χανιά)
7/8/2016: 80χρονος (Μεσσηνία)
13/8/2016: 86χρονη (Αγ. Βασίλειος Ρεθύμνου)
28/3/2017: 84χρονη (Ρέθυμνο)
28/12/2017: 90χρονη (Χανιά)
13/2/2018: 90χρονος (Χανιά)
24/7/2018: 83χρονος (Τοπόλια Χανίων)
31/7/2018: 67χρονος (Χανιά)
1/10/2018: 93χρονος (Κρυονερίδα Χανίων)
14/2/2019: 78χρονη (Χανιά)
15/6/2019: 85χρονη (Κάντανος)
4/7/2019: 88χρονος (Κίσαμος)
9/7/2019: 83χρονη (Χανιά)
24/8/2019: 90χρονη (Χανιά)
8/12/2019: 94χρονος (Χανιά)
31/1/2020: 74χρονος (Χανιά)
14/2/2020: 95χρονη (Αγ. Βασίλειος Ρεθύμνου)
23/5/2020: 85χρονη (Λουσακιές Κισάμου)
8/6/2020: 61χρονη (Καρές Αποκορώνου)
10/8/2020: 93χρονος (Μουρνιές Χανίων)
22/8/2020: 89χρονη (Σκεπαστή Ρεθύμνου)
8/9/2020: 93χρονη (Πλατανιάς Χανίων)
25/9/2020: 90χρονος (Μυρθιό Ρεθύμνου)
12/11/2020: 76χρονη (Θεσσαλονίκη)
10/12/2020: 85χρονη (Φουρνές Χανίων)
18/1/2021: 58χρονος (Περβολάκια Κισάμου)
3/3/2021: 86χρονη (Ιταλία)
27/3/2021: 81χρονος (Χανιά)

Επιπλέον οι επτά συλληφθέντες, σύμφωνα με την δικογραφία, κατηγορούνται και για 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν «από εξωτερικά αίτια και ανεξαρτήτως της θέλησής τους».

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την δικογραφία, προκύπτουν και από τις συνθήκες που επικρατούσαν στον οίκο ευγηρίας με ευθύνη και των επτά, και οι οποίες συνοπτικά και μεταξύ άλλων, αφορούν στα εξής:

  • Δεν παρείχαν κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους
  • Δεν παρείχαν την δέουσα ενυδάτωση με υγρά
  • Δεν παρείχαν την απαραίτητη ποσότητα αναλώσιμων και των αναγκαίων για την υγειινή και καθαριότητα των φιλοξενούμενων
  • Προέβαιναν σε πλήρη ακινητοποίηση ηλικιωμένων καθόλο το 24ωρο στις κλίνες τους ή σε αναπηρικά αμαξίδια με χρήση ιμάντων περίδεσης
  • Προέβαιναν σε «χημική καθήλωση» των ηλικιωμένων με χορήγηση ισχυρών ηρεμιστικών

Ο ιδιαίτερος ρόλος των επτά συλληφθέντων

Σε ότι αφορά στον ιδιαίτερο ρόλο που κατηγορούνται πως διαδραμάτιζαν οι επτά, μεταξύ άλλων:

Η 67χρονη ιδιοκτήτρια «κατείχε διευθυντική και καθοδηγητική σχέση  έχοντας τον πρώτο και τελευταίο λόγο επι παντός επιστητού. Φρόντιζε να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό, η δική της έμπνευσης και αρχιτεκτονικής μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης….»

Η 43χρονη συνδιαχειρίστρια της ΜΦΗ φέρεται πως «φρόντιζε να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης….»

Ο 50χρονος ιατρός – υγειονομικός υπεύθυνος της μονάδας «διαδραμάτιζε στην τέλεση των ανωτέρω πράξεων και παραλείψεων κεντρικό ρόλο….» καθώς όπως αναφέρεται εκτός του ότι δεν ασκούσε τα καθήκοντά του ως υγειονομικός υπεύθυνος, εξέδιδε «εικονικά και δη ψευδή επι της ουσίας Ιατρικά Πιστοποιητικά Θανάτου….»

Ο 70χρονιος ψυχίατρος, πέραν της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του, όπως αναφέρεται, «προέβαινε την συνταγογράφηση πληθώρας ισχυρών ψυχιατρικών φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ΑΜΚΑ των ηλικιωμένων, τα οποία χρησιμοποιούταν στην συνέχεια με υπερδοσολογία για να καταστεί εφική η χημική καθήλωση των φιλοξενουμένων.

Οι δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών όπως και ο 42χρονος διοικητικός υπάλληλος – νοσηλευτής, φέρονται  συνολικά πως «φρόντιζαν να εφαρμόζεται και να τηρείται κατά γράμμα από τα υπόλοιπα μέλη και το λοιπό προσωπικό η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης…» ενώ κατά περίπτωση οι δύο νοσηλεύτριες φέρονται να προέβαιναν σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές πρακτικές σε βάρος των ηλικιωμένων, και ο 42χρονος πως υπο την καθοδήγηση της ιδιοκτήτριας, « έλεγχε τα επισκεπτήρια των φιλοξενουμένων «έτσι ώστε να μη δύνανται οι συγγενείς να έχουν άμεση πρόσβαση και αντίληψη για την υγεία και την κατάσταση των ηλικιωμένων».

Εκτός απο τις εξελίξεις αναφορικά με την απολογία των επτά που έχουν συλληφθεί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τι θα κάνουν οι δικαστικές αρχές με τα άλλα 29 άτομα που έχουν συμπεριληφθεί στην δικογραφία της αστυνομίας.

Αύριο απολογούνται οι επτά

Εν τω μεταξύ, αύριο, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, αναμένεται να απολογηθούν οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά.

Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, τέσσερεις από αυτούς και αύριο οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή αύριο.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής.

Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι επτά συλληφθέντες αφορούν το χρονικό διάστημα από 5 Μαϊου 2009 έως 5 Μαϊου 2021. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε εμπλέκονται, εκτός από τους συλληφθέντες, ακόμη 29 άτομα.

cnn.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live