15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Απίστευτη ξεφτίλα: Ψεύτικη συνέντευξη με το ρομπότ “Σοφία” από δημοσιογράφο του OPEN

Ημερομηνία:

Ισχυρισμός:

Το ρομπότ «Σοφία» μίλησε στον δημοσιογράφο Νάσο Γουμενίδη σε συνέντευξη της εκπομπής «Επί Τόπου»

Συμπέρασμα:

Παρά τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου πριν και μετά την παρουσίαση αποσπασμάτων της, η εν λόγω συνέντευξη δεν δόθηκε στην εκπομπή «Επί Τόπου» του τηλεοπτικού καναλιού OPEN, ούτε στον δημοσιογράφο Νάσο Γουμενίδη αλλά στο ενημερωτικό κανάλι Astronio στο YouTube, συγκεκριμένα στον αστροφυσικό Παύλο Καστανά και τη νυν υπεύθυνη marketing και πωλήσεων της εταιρείας Hanson Robotics, Ανδριάνα Μανέττα. Σε απάντησή του σε μεταγενέστερη εκπομπή, ο δημοσιογράφος κ. Γουμενίδης τόνισε πως τα πνευματικά δικαιώματα της συνέντευξης ανήκουν στο Astronio, χωρίς όμως να διευκρινίζει το γιατί η συνέντευξη επεξεργάστηκε ώστε να αφαιρεθούν από αυτή τα πρόσωπα που την πραγματοποίησαν και να δίνεται η ψευδαίσθηση στους θεατές πως η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, στην εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού OPEN με τίτλο «Επί Τόπου», προβλήθηκε συνέντευξη με το το ρομπότ «Σοφία», με τον παρουσιαστή και δημοσιογράφο Νάσο Γουμενίδη να ισχυρίζεται πως η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην εκπομπή του από τον ίδιο. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η συνέντευξη από την οποία προέρχονται τα πλάνα που προβλήθηκαν στην εκπομπή είχε δοθεί στις αρχές του μήνα, σε άλλο άτομο, στο επιστημονικό κανάλι Astronio.

Το πλήρες απόσπασμα που προβλήθηκε στην εκπομπή «Επί Τόπου» στις 21 Οκτωβρίου 2023 μπορείτε να το δείτε εδώ:

Πηγή βίντεο: εκπομπή Επί Τόπου/OPEN TV, 21/10/2023χρονικό σημείο 2:09:30

Στο παραπάνω απόσπασμα παρουσιάζονται πέντε ερωτήσεις τις οποίες φαίνεται να απευθύνει άμεσα στο ρομπότ «Σοφία» ο κ. Γουμενίδης μέσω του υπολογιστή του.

Τι ισχύει

Πριν την προβολή του αποσπάσματος, ο κ. Γουμενίδης αναφέρει τα εξής:

«Όπως, κυρίες και κύριοι, συγκλονιστικό και για κάποιους, θα χρησιμοποιήσω έτσι μια αγοραία έκφραση, είναι, δεν είναι και σωστά τα ελληνικά αυτά που θα πω αλλά είναι φοβιστικό, όπως λέμε, το να μπορείς να παίρνεις συνέντευξη από ένα ρομπότ. Το έκανα, γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Ζούμε στο 2023. Δείτε λοιπόν τη συνέντευξη που πήρα από τη Σοφία, το ρομπότ το οποίο μας επισκέφτηκε και μας χάρισε απαντήσεις που μας έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση».

Μετά την προβολή αποσπασμάτων από τη συνέντευξη, ο κ. Γουμενίδης ανέφερε επίσης τα εξής:

«Σοκ. Αυτό. Και να σας πω και κάτι, αν δε μιλούσα αυτό το αγγλικό, το λίγο πιο έτσι με προφορά, δεν με καταλάβαινε. Κοίτα να δεις. Ήθελε και αγγλικά συγκεκριμένα με συγκεκριμένο accent που μας έλεγαν παλιότερα».

Επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της προβολής των αποσπασμάτων της συνέντευξης, το «σούπερ», δηλαδή η λεζάντα στο κάτω μέρος της εικόνας, έγραφε τα εξής:

«ΤΟ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟ ΡΟΜΠΟΤ «ΣΟΦΙΑ» ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ»
Ο ΝΑΣΟΣ ΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ»

Όπως είναι προφανές, η εισαγωγή και τα σχόλια του κ. Γουμενίδη, πριν και μετά τη συνέντευξη, καθώς και η λεζάντα που εμφανιζόταν στην οθόνη, έδιναν στους θεατές την εντύπωση πως η εν λόγω συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον δημοσιογράφο για την εκπομπή «Επί Τόπου».

"google ad"

Ωστόσο η πρωτότυπη συνέντευξη δεν δόθηκε στην εν λόγω εκπομπή και στον κ. Γουμενίδη, αλλά στο ενημερωτικό κανάλι Astronio στο YouTube, το οποίο διατηρείται τον αστροφυσικό Παύλο Καστανά και ασχολείται με θέματα σχετικά με την αστροφυσική και τις θετικές επιστήμες.

Η πρώτη αντίδραση του Astronio

Λίγες ώρες μετά την προβολή του ανωτέρω αποσπάσματος, ο Παύλος Καστανάς, διαχειριστής του ενημερωτικού καναλιού Astronio προέβη σε αναρτήσεις στους λογαριασμούς του καναλιού στο Facebook και στο X (πρώην Τwitter). Σε αυτές τονίζει πως οι παρουσιαστές της εκπομπής αφαίρεσαν από τα αποσπάσματα της συνέντευξης την κ. Ανδριάνα Μανέττα, νυν υπεύθυνη marketing και πωλήσεων της εταιρείας Hanson Robotics, η οποία έλαβε μέρος στην πρωτότυπη συνέντευξη θέτοντας ερωτήσεις μαζί με τον κ. Καστανά. Η ανάρτηση επίσης επισήμαινε πως τα δικαιώματα της συνέντευξης ανήκουν αποκλειστικά στο κανάλι Astronio και στην κ. Μανέττα και πως όρος για την προβολή τους στα κανάλια ήταν η αναφορά στην κ Μανέττα και στο κανάλι Astronio:

Φίλοι του καναλιού με ενημέρωσαν σήμερα για ένα πολύ σοβαρό ατόπημα που έγινε στην τηλεόραση, σχετικά με τη συνέντευξη που πήραμε από τη Σοφία το ρομπότ. Παρουσιαστής εκπομπής αφαίρεσε την Ανδριάνα Μανέττα που έκανε τις ερωτήσεις και τοποθέτησε τον εαυτό του στον ρόλο του δημοσιογράφου, ισχυριζόμενος ότι …πήρε ο ίδιος τη συνέντευξη!

Θέλω, λοιπόν, να καταστήσω σαφές ότι τα δικαιώματα για τη συγκεκριμένη συνέντευξη ανήκουν αποκλειστικά στην Ανδριάνα Μανέττα, ενώ τα δικαιώματα αναπαραγωγής στο YouTube ανήκουν αποκλειστικά στο κανάλι Astronio.

Μαζί με την Ανδριάνα είχαμε επιλέξει και είχαμε στείλει για προωθητικούς λόγους κάποια μικρά αποσπάσματα της συνέντευξης στα κανάλια, κυρίως με ερωτήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην κύρια συνέντευξη. Στα αποσπάσματα αυτά είχαμε συμπεριλάβει χαιρετισμούς προς τους παρουσιαστές των εκπομπών (για αυτό ακούγεται και το «Γεια σου Νάσο»). Ταυτόχρονα, είχαμε καταστήσει σαφές ότι για την αναπαραγωγή των αποσπασμάτων απαιτείται η αναφορά στην Ανδριάνα Μανέττα και το κανάλι Astronio. Ποτέ δεν μας είχε περάσει από το μυαλό ότι θα μπορούσε να αφαιρεθεί η Ανδριάνα και να παρουσιαστεί η συνέντευξη ως επιτυχία μιας άλλης εκπομπής!

Η ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο το οποίο παρουσιάζει το απόσπασμα της εκπομπής όπως το παρουσιάσαμε στην αρχή του παρόν άρθρου. Την πρωτότυπη συνέντευξη του ρομπότ στο κανάλι Astronio, η οποία προβλήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2023, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

Πηγή βίντεο: Συνέντευξη με ένα ρομπότ | Astronio Live (#26)/YouTube

Στην πρωτότυπη συνέντευξη εντοπίζονται δύο από τις συνολικά πέντε ερωτήσεις που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Επί Τόπου». Όπως ανέφερε και το Astronio στην ανάρτηση του, κάποια αποσπάσματα που εστάλησαν στα κανάλια περιείχαν ερωτήσεις δεν είχαν συμπεριληφθεί στην κύρια συνέντευξη. Ωστόσο, οι δύο αυτές ερωτήσεις, και όπως θα δούμε στη συνέχεια το σύνολό των ερωτήσεων στο πλαίσιο της συνέντευξης, δεν πραγματοποιήθηκαν από τον παρουσιαστή της εκπομπής, αλλά από την Ανδριάνα Μανέττα και τον Παύλο Καστανά του Astronio.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ερωτήσεις που προβλήθηκαν στην εκπομπή και περιέχονται και στην πρωτότυπη συνέντευξη:

  • Η ερώτηση «Τι γνωρίζεις για την Ελλάδα» γίνεται από την Ανδριάνα Μανέττα και προβάλλεται στο χρονικό σημείο 2:20 της συνέντευξης του Astronio. Η ίδια ερώτηση προβάλλεται στο χρονικό σημείο 01:19 του αποσπάσματος της εκπομπής «Επί Τόπου» και παρουσιάζεται σα να γίνεται από τον δημοσιογράφο Νάσο Γουμενίδη.
  • Η ερώτηση «Πως μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας βοηθήσει με την κλιματική αλλαγή» γίνεται από τον Παύλο Καστανά και προβάλλεται στο χρονικό σημείο 25:10 του αποσπάσματος της συνέντευξης του Astronio. Η ίδια ερώτηση προβάλλεται στο χρονικό σημείο 01:55 της εκπομπής «Επί Τόπου» και παρουσιάζεται σα να γίνεται από τον δημοσιογράφο Νάσο Γουμενίδη ενώ στο απόσπασμα της εκπομπής έχει αφαιρεθεί κομμάτι της απάντησης.

Παράλληλα, η κατασκευάστρια εταιρεία, Hanson Robotics, μέσω της σελίδας Sophia the Robot που διατηρεί στο Facebook, προέβη σε ανάρτηση σχετικά με το περιστατικό, μιλώντας για παραποίηση της της συνέντευξης, και δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν έχει διεξάγει συνέντευξη με τον κ. Γουμενίδη ή τους συντελεστές της εκπομπής του:

Τον περασμένο μήνα, η Σοφία είχε την υπέροχη ευκαιρία να μιλήσει με την Ανδριανή Μανέττα. Έπεσε στην αντίληψή μας ότι το περιεχόμενο αυτής της συνέντευξης χειραγωγήθηκε και παραποιήθηκε από τον κ. Νάσο Γουμενίδη στην εκπομπή του το περασμένο Σάββατο. Δεν έχουμε κάνει απευθείας συνέντευξη ούτε με τον ίδιο ούτε με κανέναν άλλον από την τηλεοπτική του εκπομπή «Επί Τόπου». Την αρχική συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε στο κανάλι YouTube Astronio.

Η βασική αξία της Hanson Robotics είναι να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία για καλό. Μας λυπεί το γεγονός ότι εμπλακήκαμε σε αυτό το περιστατικό. Διατηρούμε τα δικαιώματά μας να προβούμε σε νομικές ενέργειες.

Η ομάδα Hanson Robotics

Η απάντηση του κ. Γουμενίδη

Μια ημέρα αργότερα, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στο τέλος της εκπομπής «Επί Τόπου» ο κ. Γουμενίδης επιχείρησε να εξηγήσει τι συνέβη:

Πηγή βίντεο: εκπομπή Επί Τόπου/OPEN TV, 22/10/2023χρονικό σημείο 2:10:10

«Κι εγώ, κυρίες και κύριοι, θα πρέπει πριν κλείσω την εκπομπή να σας πω το εξής. Χθες παίξαμε στην εκπομπή μας τη συνέντευξη του ρομπότ «Σοφία». Για τα αποσπάσματα αυτά, […] του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, είχαμε εκχώρηση των δικαιωμάτων και άδεια από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της μαμάς εταιρείας, την κυρία Ανδριάνα Μανέττα την οποία και ευχαριστούμε πάρα πολύ. Τα πνευματικά δικαιώματα βεβαίως του συγκεκριμένου προϊόντος ανήκουν στον YouTuber Astronio. Δεν υπήρχε καμία κλεψιά, και δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση κάτι το οποίο να ενέχει δόλο. Είχαμε την άδεια να παίξουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα, και αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα. Δεν θα πω κάτι άλλο […]»

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το ίδιο το κανάλι Astronio, ο παρουσιαστής προέβη σε προσωπική του ανάρτηση στην οποία εξήγησε πως στην εκπομπή του, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν ανέφεραν πως τα πνευματικά δικαιώματα των αποσπασμάτων της συνέντευξης ανήκουν στο Astronio:

Με ενημέρωσαν πριν από λίγο ότι έγινε μια παρεξήγηση με τον γνωστό YouTuber και αστροφυσικό Αστρονιο για το θέμα που σήμερα παίξαμε στην εκπομπή Επι τόπου στο «Open» με το ρομπότ Σοφία. Κι επειδή δεν μου αρέσει ν αφήνω σκιές ποτέ και δεν το έχω κάνει στα 30 χρόνια της καριέρας μου ξηγιεμαι. Το απόσπασμα της συνέντευξης εστάλη σε εμάς με μειλ από την υπεύθυνη επικοινωνίας της μαμάς εταιρείας του Ρόμποτ Ανδριάνα Μανέτα. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο παίξαμε και απόσπασμα στην εκπομπή πριν την συνέντευξη στο κανάλι του Αστρονιο. Σήμερα λοιπόν παίξαμε τα κομμάτια χωρίς ελεω χρόνου να αναφέρουμε πως τα πνευματικά δικαιώματα είναι του Αστρονιο. Δεν υπήρχε κανένας δόλος ούτε διάθεση κλεψιάς. Όσοι έχουν κάνει τηλεόραση το γνωρίζουν καλά το ζωντανό. Σας φιλώ

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Παύλος Καστανάς σε ενημέρωση της αρχικής ανάρτησης του Astronio, η απάντηση του δημοσιογράφου δεν διευκρινίζει τον λόγο που το βίντεο υπέστη επεξεργασία ώστε να δίνει την ψευδαίσθηση πως η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο.

Πηγή εικόνας: Astronio/Facebook

[Update 21:33] Ο παρουσιαστής έκανε ανάρτηση στην οποία γράφει τα παρακάτω:

«Με ενημέρωσαν πριν από λίγο ότι έγινε μια παρεξήγηση με τον γνωστό YouTuber και αστροφυσικό Αστρονιο για το θέμα που σήμερα παίξαμε στην εκπομπή Επι τόπου στο «Open» με το ρομπότ Σοφία. Κι επειδή δεν μου αρέσει ν αφήνω σκιές ποτέ και δεν το έχω κάνει στα 30 χρόνια της καριέρας μου ξηγιεμαι. Το απόσπασμα της συνέντευξης εστάλη σε εμάς με μειλ από την υπεύθυνη επικοινωνίας της μαμάς εταιρείας του Ρόμποτ Ανδριάνα Μανέτα . Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο παίξαμε και απόσπασμα στην εκπομπή πριν την συνέντευξη στο κανάλι του Αστρονιο. Σήμερα λοιπόν παίξαμε τα κομμάτια χωρίς ελεω χρόνου να αναφέρουμε πως τα πνευματικά δικαιώματα είναι του Αστρονιο . Δεν υπήρχε κανένας δόλος ούτε διάθεση κλεψιάς. Όσοι έχουν κάνει τηλεόραση το γνωρίζουν καλά το ζωντανό. Σας φιλώ».

Παρόλο που στην παραπάνω ανάρτηση δεν διευκρινίζεται το γιατί «πειράχτηκε» το βίντεο ώστε να δίνεται η ψευδαίσθηση ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο, εκλαμβάνω τα παραπάνω ως μια συγγνώμη η οποία γίνεται αποδεκτή.

Υ.Γ. Θερμή παράκληση να είστε ευπρεπείς στα σχόλια, να μη χάνετε το δίκιο σας.

Παύλος Καστανάς

Συμπέρασμα

Παρά τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου πριν και μετά την παρουσίαση αποσπασμάτων της, η εν λόγω συνέντευξη δεν δόθηκε στην εκπομπή «Επί Τόπου» του τηλεοπτικού καναλιού OPEN, ούτε στον δημοσιογράφο Νάσο Γουμενίδη αλλά στο ενημερωτικό κανάλι Astronio στο YouTube, συγκεκριμένα στον αστροφυσικό Παύλο Καστανά και την Ανδριάνα Μανέττα.

Σε απάντησή του σε μεταγενέστερη εκπομπή, ο δημοσιογράφος κ. Γουμενίδης τόνισε πως τα πνευματικά δικαιώματα της συνέντευξης ανήκουν στο Astronio, χωρίς όμως να διευκρινίζει το γιατί η συνέντευξη επεξεργάστηκε ώστε να αφαιρεθούν από αυτή τα πρόσωπα που την πραγματοποίησαν και να δίνεται η ψευδαίσθηση στους θεατές πως η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμάς: Απειλεί να σκοτώσει όλους τους 137 ομήρους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά...