13.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Εκτός φυλακής οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους

Ημερομηνία:

Αρκετά μικρότερες σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση είναι οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στους 9  κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Δικαστήριο αθώωσε τρεις από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους για την απαγωγή.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν σηματοδοτούν και την σύντομη αποφυλάκιση των περισσότερων εξ αυτών, που έχουν εκτίσει κάποια χρόνια και έχουν κάνει και μεροκάματα στην φυλακή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποιοι θα αποφυλακιστούν εντός των επόμενων ημερών.

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν στος 9, και οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 8 έτη – όταν πρωτόδικα είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης που έφτασαν τα 26 έτη – είναι:

  • Συνολική ποινή κάθειρξης 7 έτη,  στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ιδιοκτήτη της μάντρας με τα σκραπ.
    Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Συνολική ποινή φυλάκισης 5 έτη, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα στον 43χρονο τελευταίο φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον αποκαλούμενο «Σκοπιανό»  Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών.
  • Συνολική ποινή κάθειρξης 7 έτη  επιβλήθηκε και στον 47χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών.
  • Σε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών καταδικάστηκε από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο ο 25χρονος Σφακιανός, ο «Βενιαμίν» των κατηγορουμένων, στον οποίο πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 25 ετών 
  • Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών επιβλήθηκε στον 49χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «παππού».
    Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών.
  • Σε 7 έτη συνολική ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε ο 63χρονος μεσίτης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, 2 μηνών και 20 ημερών.
  • Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών επιβλήθηκε στον 48χρονο ακτιβιστής από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο», που πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 26 ετών
  • Σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών (τη μεγαλύτερη) καταδικάστηκε ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος. Η πρωτόδικη ποινή του ήταν κάθειρξη 26 ετών και 4 μηνών
  • Τέλος το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών, τον 51χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών

Ικανοποίηση εξέφρασαν σε δηλώσεις τους συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων:

Ο κ. Γιώργος Κοκοσάλης:

Ο κ. Χάρης Σφακιανάκης:

Cretalive

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης για Πιερρακάκη: «Θα είναι πειθήνιο όργανο της ευρωπαϊκής ελίτ, πρέπει να αποτύχει»

Δεν επιφύλασσε συγχαρητήρια ο Παύλος Πολάκης στον Κυριάκο Πιερρακάκη για την εκλογή του...

Χανιά: Μήνυμα κλιμάκωσης από τα Μεγάλα Χωράφια – «Δεν κάνουμε πίσω στα τεχνάσματα»

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική παραμένει...

ΠΟΕΣΥ: Όχι στην υποκατάσταση δημοσιογράφων από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Την έντονη αντίθεσή της σε πρακτικές ΜΜΕ που επιχειρούν...