Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Χανίων

Κανένα σχόλιο

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, εξαγγέλλοντας τις διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα, την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και τις συνθήκες κράτησης υποδίκων και καταδίκων. «Διαθέτουμε», είπε ο κ. Ρουπακιώτης, «την προοδευτικότερη και καλύτερη νομοθεσία στην Ευρώπη και το χειρότερο σωφρονιστικό σύστημα» . Με τη φράση «ντράπηκα, ντράπηκα, ντράπηκα»  περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία σε πρόσφατη επίσκεψή του στις φυλακές της πόλης μας , τις οποίες χαρακτήρισε ως «ποντικότρυπα» και ανέφερε, ότι ιδίοις όμμασι είδε κελί με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται στις τουαλέτες!

Είναι βέβαια διαπιστωμένο εδώ και δεκαετίες ότι το σωφρονιστικό σύστημα και οι συνθήκες σωφρονισμού στην πόλη μας νοσούν βαριά. Ήρθαν και οι δηλώσεις του  υπουργού για να βαρύνουν το ήδη άσχημο κλίμα. Τι να προσθέσει μία κοινή θνητή στις διαπιστώσεις ολόκληρου υπουργού; Απλά ότι για άλλη μία φορά η πόλη μας αποκτά αρνητική δημοσιότητα σε ό,τι αφορά τις «υπηρεσίες» της. Σε μια πόλη και ένα νομό με ένα κατεστραμμένο βόρειο άξονα εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης τσιμέντου, στον οποίο οι μελλοντικές γενιές πρέπει να γκρεμίζουν αντί να χτίζουν.

Αλήθεια χάθηκε ένα κτίριο που να πληροί τους στοιχειώδεις όρους για να στεγαστούν έστω προσωρινά κάποιοι κρατούμενοι, μέχρι να αποπερατωθούν οι εργασίες στις πολυσυζητημένες φυλακές της Αγιάς;

Να προσθέσουμε ότι ο υπουργός στο πλαίσιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, εξήγγειλε νέες διατάξεις για την δυνατότητα ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα. Επίσης την ίδρυση για πρώτη φορά στην χώρα μας , πράγμα που στην Ευρώπη ισχύει από χρόνια, ειδικού χώρου μέσα στις φυλακές, για να μπορούν οι κρατούμενοι να συναντώνται με τις οικογένειές τους.

Ιδωμεν

Αγγελική Ελ.Ροσμαράκη

MED στην Εκπαίδευση

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

* Μed στην εκπαίδευση "Το ψέμα τρέχει, αλλά η αλήθεια είναι κουτσή. (κάποτε όμως φτάνει και αυτή)" | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live