30.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

Αποζημιώσεις για ζημιές σε αμπέλια και ελιές ζητούν οι κρητικοί αγρότες

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος για τις ζημιές που έχουν υποστεί αγρότες της Κρήτης.

Στην ερώτηση προς τον Υπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, («ΟΑΕΚ»), τέθηκαν ζητήματα, που αφορούν στον αγροτικό κόσμο του νησιού. Κύριο πρόβλημα είναι το θέμα των δασικών χαρτών και των σχετικών διορθώσεων, που δεν υλοποιείται, παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, μείζον θεωρήθηκε το θέμα των ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα στις ελαιοκαλλιέργειές, κατά το 2019, όπως και στα αμπέλια. Ένα ακόμη αίτημα των ανωτέρω αγροτών είναι η παράταση για τις δηλώσεις του «ΟΣΔΕ», χωρίς ποινή, για να μπορέσουν οι παραγωγοί να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να χαθεί η επιδότησή τους. Φέτος, το «ΟΣΔΕ» καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει, καθώς και η «απόσταξη κρίσης» για να ενεργοποιηθεί ο νόμος, ώστε τα αποθέματα των κρασιών να διατεθούν σε τιμή κόστους για την παραγωγή οινοπνεύματος, υπέρ των αναγκών του πληθυσμού της χώρας, ενώ εκκρεμεί και το να εγκριθεί η συμμετοχή όλων των σχετικών επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε σχετικά, ώστε στην τρέχουσα δύσκολη εποχική συγκυρία να στηριχθεί θεσμικά με κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις ο αγροτικός κόσμος, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, όσον αφορά στο θέμα της τακτοποίησης των διορθώσεων στους δασικούς χάρτες, στο θέμα των αποζημιώσεων εξ’ αιτίας ζημιών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, στο θέμα της χορήγησης παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων «ΟΣΔΕ», στο θέμα της έγκαιρης αναγγελίας περί της «απόσταξης κρίσης» και στο θέμα της έγκρισης της συμμετοχής των επιλαχόντων αγροτών στα σχέδια βελτίωσης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, παρά τις τρέχουσες αντιξοότητες και να διασφαλιστεί η επαρκής τροφοδοσία της χώρας μας με τρόφιμα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Υπερ-στράτα” για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της...

Την Κυριακή το πρωί η ομιλία Ν. Ανδρουλάκη στα Χανιά

Στην Κρήτη θα κλείσει όπως αναμενόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης,...