13.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Αποκαλύψεις στην Επιτροπή Αλήθειας: Φοροδιαφεύγει μέσω Ολλανδίας του Ντάισελμπλουμ και Λουξεμβούργου του Γιούνκερ η Eldorado Gold | Βίντεο

Ημερομηνία:

Την τιμητική της είχε πάλι χθες η Eldorado Gold, με την Πρόεδρο της Βουλής να αναφέρεται ονομαστικά στις πρακτικές φοροαποφυγής της γνωστής εταιρείας που καταστρέφει τη Χαλκιδική. Η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε επίσης για τις σχέσεις των πολυεθνικών που χρησιμοποιούν παρόμοιες πρακτικές για να στερήσουν έσοδα από το Δημόσιο με τα  Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, κάνοντας σαφέστατη νύξη για εξαγορά της σιωπής τους…

Όπως η ίδια προανήγγειλε, αυτό το θέμα της «καταδολίευσης του Ελληνικού κράτους» από τις συγκεκριμένες εταιρείες και το πώς συνέβαλαν σε αυτήν την καταδολίευση χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απασχολήσει την Επιτροπή και στο μέλλον.

Το απόσπασμα είναι στο από τη χθεσινή (18.6.2015) συνένεντευξη τύπου της «Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0IHaQh0xPEU”]

Η πλήρης συνέντευξη τύπου της Επιτροπής βρίσκεται εδώ

Τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου προέρχονται από την αναφορά της ευρωβουλευτού της Γαλλίας Eva  Jolly στα πλαίσια της Επιτροπής Αλήθειας. Σύμφωνα με την κ. Jolly, πολλές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας φοροαποφεύγουν μέσω Λουξεμβούργου και Ολλανδίας. Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κουνούν το δάκτυλο στην Ελλάδα, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να διευκολύνουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή που έχει και το μεγαλύτερο κόστος για τα οικονομικά της χώρας. Εις όφελος, βεβαίως, των δικών τους οικονομιών.

Η κ. Joly, που είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής ΤΑΧΕ του Ευρωκοινοβουλίου για τα tax rulings, έχει ειδική γνώση των τακτικών φοροαποφυγής της συγκεκριμένης Καναδικής πολυεθνικής.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=sWA6XzeOSrI”]

Το πλήρες βίντεο εδώ

Διαβάστε και το άρθρο του Left.gr που περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της ομιλίας της κας Joly:

Eva Joly (ευρωβουλευτής Γαλλικού Κόμματος Πρασίνων): Το ελληνικό κράτος στερείται δισεκατομμυρίων από φόρους εταιριών

eva

Εταιρείες που ευνοούνται από ευμενείς φορολογικούς όρους κατονόμασε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου η πρώην δικαστής-ανακρίτρια της Γαλλίας και νυν Ευρωβουλευτής του Γαλλικού Κόμματος των Πρασίνων, Eva Joly. Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική τόσο στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και στον Επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι την ώρα που ζητούν περισσότερες θυσίες από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό, οι χώρες τους αποτελούν φορολογικούς παραδείσους για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η Eva Joly υποστήριξε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα είναι να πληρώσουν οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα και αποτελούν αντικείμενο του σκανδάλου Lux Leaks,

Η σχέση του Lux Leaks με την Ελλάδα

Την ευρωβουλευτή υποδέχθηκε χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Η Eva Joly ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας  και για τα προκαταρτικά συμπεράσματα που θα τεθούν στη δημοσιότητα το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2015.

"google ad"

Η Eva Joly έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο Lux Leaks και στις 330 πολυεθνικές επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από ευμενείς φορολογικούς όρους, καταβάλλοντας ελάχιστους φόρους. Αναφέρθηκε σε μια σειρά παραγόντων στους οποίους οφείλεται, μεταξύ άλλων, η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως οι φορολογικοί διακανονισμοί που επέφεραν τα οικονομικά μέτρα τα οποία επωμίσθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς στέρησαν από το ελληνικό Κράτος δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

«Πρόκειται για φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καταβάλλουν 0,01% σε φόρους. Πρόκειται δηλαδή για δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπεξαιρούνται, θα λέγαμε, στη χώρα όπου η εταιρεία αυτή διεξάγει τις δραστηριότητές της», είπε η κ. Joly, προσθέτοντας ότι:  «οι επιχειρήσεις αυτές, που συχνά έχουν ως συμβούλους τους, τους τέσσερις μεγάλους Οίκους Αξιολόγησης, ισχυρίζονται ότι όλοι αυτοί οι διακανονισμοί είναι νόμιμοι και ότι απλώς επωφελούνται από τις διαφορές που υφίστανται στα διάφορα φορολογικά καθεστώτα».

«Διατείνομαι μαζί με άλλους ότι αυτό δεν είναι αληθές. Ορισμένοι από αυτούς τους διακανονισμούς είναι παράνομοι και ορισμένες χώρες έχουν διατάξεις, οι οποίες αναφέρουν ότι απαγορεύονται τέτοιες φορολογικές ρυθμίσεις με μοναδικό στόχο να μην καταβληθούν φόροι. Στην περίπτωση του Lux Leaks βλέπουμε ότι τα μεγαλύτερα κέρδη ενός Ομίλου πραγματοποιούνται σε μία μικρή εταιρεία που του ανήκει. Στον πρώτο όροφο μιας εταιρείας όπου απασχολείται ένας μόνο άνθρωπος και τα κέρδη είναι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτού του είδους οι διακανονισμοί θα πρέπει να παραπέμπονται στο δικαστήριο», υπογράμμισε η Eva Joly.

Κατονόμασε εταιρίες

Παρέθεσε επίσης, σειρά Ελληνικών εταιρειών που επωφελήθηκαν. «Θα σας αναφέρω τον κατάλογο των ελληνικών εταιρειών που είχαν εκπτώσεις στους φόρους και ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι νόμιμα. Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί αυτό. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι με αυτά τα μέτρα το ελληνικό κράτος στερήθηκε δισεκατομμύρια έσοδα σε φόρους. Χρειάζεται, ωστόσο, μία μελέτη για να μάθουμε τις ακριβείς απώλειες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η VIM POWER PARTS, VENUS, MARK ARTHOUR GLEN, COCA-COLA HELLENIC BOTTLING, EUROBANK, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ MALL, VARNISH INVESTMENTS και WIND HELLAS, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτική σε Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ

Δριμεία κριτική άσκησε τόσο στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον Επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι την ώρα που ζητούν περισσότερες θυσίες από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό, οι χώρες τους αποτελούν φορολογικούς παραδείσους για τις πολυεθνικές εταιρείες.

«Πρόκειται, λοιπόν, για εταιρείες που έχουν συνάψει αυτή τη συμφωνία με το Λουξεμβούργο και όπως γνωρίζετε μεταξύ αυτών που ζητούν από τον κ. Τσίπρα θυσίες με επίμονο τρόπο είναι ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, ο άνθρωπος που φρόντισε στην ίδια του τη χώρα να θεσπιστούν αυτοί οι μηχανισμοί και αυτές οι δομές. Υπάρχουν και πολλές άλλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται εδώ και που έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία. Εκεί, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος ζητά επίσης καθημερινά θυσίες από τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι θα πρέπει να μεταφερθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και ότι η σύνταξη πρέπει να γίνει 250 ευρώ», επεσήμανε.

«Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εταιρειών. Θα τις αναφέρω σύντομα. Είναι γερμανικές εταιρείες, όπως η BAYER, η BMW και η ROBERT BOSCH. Είναι γερμανικές εταιρείες, οι οποίες καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό των οφειλόμενων φόρων στην Ελλάδα προς όφελος της Ολλανδίας», κατέληξε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής.

Με πληροφορίες από antigoldgr.org

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα της ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην απεργία

Στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου συμμετέχει και η ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ,...

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Έρχεται το “φινλανδικό μοντέλο” στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος...

Ηράκλειο: «Σπάνε» οι δικηγόροι την αποχή αλλά με εξαιρέσεις

Με οριακή πλειοψηφία 81-77 οι δικηγόροι του Ηρακλείου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή...