Αποσπασματική η απόφαση για απαγόρευση των πανηγυριών που εξυπηρετεί το αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”

Κανένα σχόλιο

Του Θεοδωρή Καραγιαννίδη

Η κυβέρνηση μετά από έκτακτη σύσκεψη και κινητοποίηση που προκαλεί η διαφαινόμενη έξαρση της πανδημίας, και μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων, προχώρησε στην απαγόρευση των πανηγυριών, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα και στους εποχικούς εργαζόμενους που έρχονται στη χώρα.

Όμως τα μέτρα αυτά που θα συμπεριληφθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, δείχνουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η σχετική επιτροπή – που ως γνωστόν ταλαιπωρείται από μεγάλες διαφωνίες- κινούνται πίσω από τις εξελίξεις και δεν έχουν πρόθεση ή αδυνατούν να εντοπίσουν την καρδιά του προβλήματος.

"Sponsored links"

Η απαγόρευση των πανηγυριών, αν υποτεθεί ότι είναι ενδεδειγμένο μέτρο, είναι μια πολύ αποσπασματική απόφαση που εξυπηρετεί το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» αλλά αφήνει ανεξέλεγκτες πολύ πιο επικίνδυνες εστίες μετάδοσης όπως τα κλαμπ, τα beach bar και άλλες συναθροίσεις, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο ακόμη και με συνθήματα πως «δεν υπάρχει κοροναϊός». Όμως και σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, πλέον, επικρατεί συνωστισμός και προκλητικά ελλιπή μέτρα προφύλαξης, δίνοντας σε επίπεδο κορυφής το χειρότερο δυνατό παράδειγμα, προφανώς γιατί η επικοινωνία προηγείται της δημόσιας υγείας.

Εντατικοποίηση ελέγχων τώρα… Γιατί όχι εξαρχής;

Αλλά και η «εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα» που εξαγγέλλεται για πολλοστή φορά, υπενθυμίζει και πάλι ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη και μέχρι σήμερα, οι αρχικές εξαγγελίες για εντατικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανοίγει τις αεροπορικές πτήσεις από χώρες με έξαρση του κοροναϊού, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει πως ο κίνδυνος βρίσκεται στο «εσωτερικό». Το δε περιβόητο υποχρεωτικό τέστ για τους εισερχόμενους τουρίστες επιβλήθηκε μόνο μετά την έξαρση κρουσμάτων και μόνο στα χερσαία σύνορα.

Εξάλλου, ακόμη και μήνες μετά την πανδημία, παραμένει το ερώτημα που βρίσκονται τα πολυδιαφημισμένα 500 συνεργεία του ΕΟΔΥ, η Επιτροπή υπό το Μανώλη Δερμιτζάκη, οι έλεγχοι στην κοινότητα και διάφορες άλλες εξαγγελίες που είχαν γίνει σε πολύ επίσημο και πανηγυρικό τόνο από την κυβέρνηση και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.  Καθώς, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πλησιάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενδεχομένως και πιο γρήγορα από το αναμένομενο εξαιτίας καθυστερημένων αντιδράσεων κα μέτρων, αρκετοί επιστήμονες ρωτούν πόσα είναι τα μαζικά τεστ που πραγματοποιούνται, σε ποιες περιοχές και σε ποια εργαστήρια εξετάζονται.

Η εξέλιξη της πανδημίας, απέδειξε ότι ήταν απολύτως δικαιολογημένοι οι φόβοι που εξέφρασαν ειδικοί για τη δημόσια υγεία, σε ανύποπτο χρόνο για τις ανεπάρκειες του σχεδιασμού που θα μπορούσαν αποβούν μοιραίες μετά το lockdown.

tvxs.gr

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live