14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινή μέχρι 5 έτη

Ημερομηνία:

Όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινή άνω των 5 ετών (κάθειρξη) δεν αποφυλακίζονται, ενώ αντίθετα αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινή μικρότερη των 5 ετών, αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ειδικότερα, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του προϊσταμένου των Φυλακών Χαλκίδας, ο κ. Κανελλόπουλος στην υπ’ αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα σε εφαρμογή του Ν. 4043/2012, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:

1) Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής, 2) εάν η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών». Και προσθέτει: «Πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταγγελία για μπαλωθιές οδήγησε στη σύλληψη 55χρονου στα Χανιά

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της παράνομης...

Ηράκλειο: Αποχώρησαν από το αεροδρόμιο και κατέλαβαν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι αγρότες

Υπό κατάληψη τελεί το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης...