ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
26/07/2021 - O πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μυλοποτάμου δέχθηκε επίθεση με ξύλο – Τον τραυμάτισαν σοβαρά
26/07/2021 - Και πάλι πάνω από 1 στα 10 κρούσματα στη χώρα καταγράφηκαν στην Κρήτη
26/07/2021 - Σκληρή γλώσσα Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους για αντιεμβολιαστές: Δεν έχουν αυτιά να ακούσουν – Οι “τσαρλατάνοι” γιατροί που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης, πρέπει να τιμωρηθούν
26/07/2021 - Σύντομος Οδηγός για Οικονομία σε Ενέργεια και Φυσικό Αέριο
26/07/2021 - “Να είμαστε σπόροι που αναζητούν άλλους σπόρους”: Εκδήλωση στον Αποκόρωνα με αφορμή την άφιξη των ζαπατίστας στην Κρήτη
26/07/2021 - Μουσικό εργαστήριο LocalSoundscapes, για μουσικούς και λάτρεις της μουσικής – Θέατρο Δ. Βλησίδη: 28, 29, 30 Ιουλίου
26/07/2021 - Στάθης Αγγελόπουλος: Στην εντατική με κορωνοϊό ο τραγουδιστής – Μητέρα τραγουδιστή: «Είμαστε κατά του εμβολίου» | Βίντεο
26/07/2021 - Aπίστευτη καταγγελία Μουσικού Συλλόγου Χανίων για σύλληψη και καταδίκη μουσικού που έπαιζε μουσική σε προγραμματισμένη συναυλία από το Δήμο Χανίων στο Θεατράκι Λενταριανών!
26/07/2021 - Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός στην Κρήτη
26/07/2021 - Στα Χανιά απόψε και αύριο με τον Οθέλλο ο Γιάννης Μπέζος
26/07/2021 - Παροχή στήριξης στην κοινότητα των Ρομά από τον Δήμο Χανίων
26/07/2021 - Tι λέει ο 45χρονος που κολύμπησε 9 ώρες για να σωθεί από τα κύματα στην Κρήτη: “Δεν ξέρω πού τη βρήκα τη δύναμη, νομίζω ότι με βοήθησε ο Θεός”
26/07/2021 - Α. Ντουντουνάκη: “Δεν ήθελα να κλάψω και να με δει τόσος κόσμος” – Στο αεροπλάνο της επιστροφής γράφει πανεπιστημιακή εργασία
26/07/2021 - “Αυτό που έγινε δεν εξηγείται με τη λογική”: Tι δήλωσε ο άνδρας που κολυμπούσε για ώρες στην τρικυμία για να σώσει τη σύντροφό του – Καλά στην υγεία τους και οι δύο
26/07/2021 - KKE: Συγχαρητήρια στους Χανιώτες αθλητές, Α. Ντουντουνάκη, Α. Παπαστάμο και Π. Τζωρτζάκη
26/07/2021 - Γλυκά Νερά: Νέα κατάθεση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του συζυγοκτόνου
26/07/2021 - Γεωργιάδης: “Βόμβες” για υποχρεωτικό εμβολιασμό και στην εστίαση – Τι είπε για το λιανεμπόριο και …Ακενοτούμπο
26/07/2021 - Νέα διαδήλωση ενάντια στα εμβόλια την Τετάρτη και στα Χανιά
26/07/2021 - Κορωνοϊός: Γιατί οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μεταδίδουν – Ετοιμάζονται εμβόλια σε σπρέι
26/07/2021 - 5,5 δισ. για 4 λεπτά στο διάστημα – Τα 4 προβλήματα της ανθρωπότητας που θα έλυνε με τα ίδια χρήματα ο Jeff Bezos
Αγώνας της Κρήτης

Απόφαση – πρόκληση! Fraport και ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” λαμβάνουν αποζημίωση 308 εκατ. ευρώ από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων!

Κανένα σχόλιο

Οικονομική στήριξη προσφέρει η κυβέρνηση στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια της χώρας, με τη Fraport να αποζημιώνεται για τις συνέπειες της πανδημίας με τουλάχιστον 177,8 εκατ., μέσω συμψηφισμών με τις υποχρεώσεις της, και την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να λαμβάνει σε στήριξη ή σε συμψηφισμό με οφειλές περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Fraport οι αποζημιώσεις βασίζονται σε μελέτη της εταιρείας Deloitte για τα κέρδη της εταιρείας  τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Κρίθηκε πως τα κέρδη για την περίοδο της πανδημίας υπολείπονται των προβλεφθέντων κατά 177.864.233 ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο δέχθηκε η εταιρεία να μην καταβάλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Μάλιστα, στη συμφωνία προβλέπεται ότι εάν το έτος 2021 η επιβατική κίνηση στα αεροδρομια υπολείπεται των 30,8 εκατ. επιβατών και τις προβλέψεις της εταιρείας στο οικονομικό της μοντέλο, τότε, όπως αναφέρεται, οι δύο πλευρές «θα εξετάσουν καλόπιστα» την πιθανότητα νέων αποζημιώσεων.

"Sponsored links"

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για τις αποζημιώσεις βασίζονται στη σύμβαση του 2015 με το ΤΑΙΠΕΔ, με τις οικονομικές συνέπειες στην κίνηση στα αεροδρόμια λόγω της πανδημίας να εμπίπτει, όπως υποστηρίζεται στο νομοσχέδιο, στο «γεγονός ευθύνης Δημοσίου». H σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είχε χαρακτηριστεί από φορείς ως αποκιοκρατικής.

Όσον αφορά την εταιρεία που διαχερίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος»,  από τα συνολικά 130 εκατ. ευρώ, τα 51,57 εκατ. ευρώ θα δοθούν με άμεση επιχορήγηση, σε ερίπτωση που εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τα υπόλοιπα κεφάλαια θα ισχύσει ο συμψηφισμός υποχρεώσεων καταβολής αμοιβης για τη χορήγηση δικαιωμάτων για τα έτη 2020, 2021 και 2022.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζεται ότι οι προκλητικές αποζημιώσεις δίνονται καθώς «πρόκειται για καίριες υποδομές της χώρας, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή διαβίωση στις περιοχές που εξυπηρετούν, και επειδή οι συγκεκριμένες υποδομές υπέστησαν ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους συνακόλουθους, αναγκαίους, περιορισμούς στις μετακινήσεις»

Αναλυτικά οι ενισχύσεις, όπως αναφέρονται στην έκθεση του συνοδεύει το νομοσχέδιο:

Ι. Επί του κρατικού προϋπολογισμού

1. Δαπάνη έως του ποσού των 51,6 εκ. ευρώ περίπου για το οικονομικό έτος 2021, λόγω της καταβολής ισόποσης άμεσης επιχορήγησης στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση, άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ζημίας, που υπέστη κατά το έτος 2020. (άρθρο δεύτερο)
Η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

2. Απώλεια εσόδων:

α. Ύψους 177,9 εκ. ευρώ περίπου, από τη μη καταβολή και συμψηφισμό της Ετήσιας Αμοιβής Παραχώρησης ετών 2019, 2020 και 2021 και της Μεταβλητής Αμοιβής Παραχώρησης (που μεταφέρεται για το έτος 2022 και μετά), με την αποζημίωση της εταιρείας «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής Παραχωρησιούχος) για το έτος 2020, λόγω των σε βάρος του οικονομικών επιπτώσεων από τα μέτρα που έλαβε το Ελληνικό Δημόσιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

β. Έως του ποσού των 78,4 εκ. ευρώ περίπου, από τη μη καταβολή και συμψηφισμό υποχρεώσεων (αμοιβή για την χορήγηση δικαιωμάτων) της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η εν λόγω απώλεια ανέρχεται έως του ποσού των 48,4 εκ. ευρώ περίπου για το έτος 2020, έως του ποσού των 15 εκ. ευρώ για το έτος 2021 και έως του ποσού
των 15 εκ. ευρώ το έτος 2022.

"Sponsored links"

γ. Από τη συνομολόγηση της συμφωνίας αποζημίωσης του Παραχωρησιούχου, ως απαλλασσόμενης από την καταβολή τελών χαρτοσήμου αλλά και από οποιοδήποτε τέλος και φόρο.

3. Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από την περίπτωση μη καταβολής και συμψηφισμού της Ετήσιας Αμοιβής Παραχώρησης και για έτος 2022 καθώς και της μεταφοράς καταβολής της Μεταβλητής Αμοιβής Παραχώρησης για το έτος 2023 και μετά.

Οι ανωτέρω απώλειες εσόδων θα αναπληρωθούν από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

4. Ενδεχόμενη δαπάνη ή απώλεια εσόδων από την περίπτωση συνομολόγησης νέας αποζημίωσης υπέρ του Παραχωρησιούχου για την οικονομική χρήση 2021.

Η ανωτέρω δαπάνη ή απώλεια εσόδων θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού ή θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων αυτού, κατά περίπτωση.

Επί του κρατικού προϋπολογισμού και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Απώλεια εσόδων από τη θέσπιση προνομιακού φορολογικού καθεστώτος για το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προς την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.». Η εν λόγω απώλεια δεν δύναται να προσδιοριστεί και εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά (ύψος τυχόν βεβαιωμένων χρεών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο, δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία).
Η ανωτέρω απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

H …”επένδυση” της Fraport
agonaskritis.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live