Από διανομείς…«αφεντικά»: Το delivery μπαίνει παντού και αποκτά τον έλεγχο

Κανένα σχόλιο

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα μας η πανδημία είναι ότι μετέτρεψε το delivery από μία «πολυτέλεια», που την επιλέγαμε όταν απλά δεν είχαμε διάθεση να περπατήσουμε μέχρι το πλησιέστερο σουβλατζίδικο, πιτσαρία, καφέ κλπ., σε μία σχεδόν αναγκαία επιλογή.

Κι αυτό γιατί τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, λόγω του κορωνοϊού αλλά και ο υγειονομικός κίνδυνος που προκύπτει από τη μετάβαση σε ένα κλειστό κατάστημα και το «στήσιμο» σε μία ουρά έκανε την τηλεφωνική ή online παραγγελία μονόδρομο στις περισσότερες αγορές μας.

Όμως το delivery στην προ Covid εποχή αφορούσε μόνο συγκεκριμένους κλάδους κυρίως του γρήγορου φαγητού (σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, burger, καφέ) και δεν κάλυπτε άλλες αγορές που επισκεπτόμαστε καθημερινά όπως το λιανικό εμπόριο σε σούπερ και μίνι μάρκετ, φαρμακεία, κρεοπωλεία, μανάβικα, ανθοπωλεία, και  φούρνους.

"Sponsored links"

Την ευκαιρία αυτή διέκριναν πολύ γρήγορα οι μεγάλοι παίκτες στο delivery  όπως η Wolt και η efood, αλλά και νέοι όπως η BOX και επέκτειναν τις δραστηριότητες τους και σε άλλους κλάδους. Αποτέλεσμα είναι να μπορεί κανείς σήμερα να προμηθευτεί σχεδόν τα πάντα με ένα τηλεφώνημα ή με ένα κλικ από το κινητό του.

Συγκεκριμένα η Wolt ήδη έχει μπει στη διανομή προϊόντων από μίνι μάρκετ στις γειτονιές αλλά πρόσφατα έκανε και ξεχωριστή εταιρία για να υποστηρίξει αυτή τη δραστηριότητα.

Ο κύριος ανταγωνιστής της Wolt η efood, δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια» σε αυτή την εξέλιξη και μέσω της μητρικής της Delivery Hero θα δημιουργήσει και στην Ελλάδα τα «κρυφά» ή αλλιώς « σκοτεινά» καταστήματα. Λέγονται έτσι γιατί δεν θα δέχονται κόσμο αλλά θα μπορούν οι πελάτες να παραγγέλνουν από αυτά τρόφιμα και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, τα οποία θα έρχονται στο σπίτι το πολύ σε μία ώρα.

Επίσης στο παιχνίδι μπήκε δυναμικά και η εταιρεία BOX, ιδιοκτησίας Cosmote, η οποία ήδη διανέμει προϊόντα σούπερ μάρκετ σε συνεργασία με τις αλυσίδες Μασούτης και Κρητικός.

Αλλά και η efood διανέμει ήδη προϊόντα σούπερ μάρκετ σε συνεργασία με την Σκλαβενίτης, ενώ υπάρχουν φήμες ότι σύντομα μπαίνει και στην αγορά των φαρμακείων. Πληροφορίες θέλουν και την Wolt να έχει πραγματοποιήσει πιλοτική συνεργασία με την αλυσίδα ΜyMarket.

Πιο συγκεκριμένα:

Wolt: Μπαίνει στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο τροφίμων

Δυναμικά στην διανομή προϊόντων super market μπαίνει η Wolt. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες ο φινλανδικός όμιλος ίδρυσε μία νέα εταιρεία τη Wolt Market Greece IKE.

Ο σκοπός της εταιρείας είναι κατά κύριο λόγο το Λιανικό Εμπόριο προϊόντων Super Market, με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων (τόσο λιανικό όσο και χονδρικό), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει προβλεφθεί και συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες της εταιρείας και οι κατασκευαστικές εργασίες τόσο για οικιστικά όσο και για μη οικιστικά κτίρια (Νέες εργασίες, προσθήκες, μετατροπές και ανακαινίσεις).

"Sponsored links"

Η Wolt έχει κάνει την είσοδο της στην διανομή προϊόντων σουπερμάρκετ (Groceries) ήδη σε αρκετές χώρες απο εκείνες που δραστηριοποιείται, ενώ και στην Ελλάδα έχει προχωρήσει σε κάποια αρχικά βήματα.

Αναλυτικότερα, από τον Απρίλιο του 2020 έχει προσθέσει σχετική κατηγορία με φρέσκα ελληνικά προϊόντα, με προϊόντα ψυγείου, εδέσματα, ζυμαρικά και πολλά ακόμη από το Yoleni’s Deli Corner, βιολογικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης από το 4 Seasons Organic Food Market, οργανικά  προιόντα από το Brinky’s, μπύρες από το Noctua Microbrewery, φρούτα και λαχανικά από καταστήματα Φρουτεμπορική κ.α.

Delivery Hero (efood): Φέρνει στη Ελλάδα τα «κρυφά» καταστήματα

Όπως όλα δείχνουν ο γερμανικός κολοσσός του food delivery φέρνει στην χώρα μας το concept των Dmarts η dark stores σε μια κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην λιανεμπορική αγορά της Ελλάδας και εδικά στο κομμάτι του last mile, αναπτύσσοντας ιδιαίτερα την πρακτική του Q-commerce (quick commerce)

Με τα νέα dark stores, δηλαδή καταστήματα που δε θα δέχονται κόσμο αλλά θα λειτουργούν ως μικρές αποθήκες με προϊόντα που θα διεκπεραιώνουν τις online παραγγελίες, η Online Delivery, η εταιρεία πίσω από το efood, φιλοδοξεί να μπει στην αγορά της μικρής λιανικής.

Πού ανοίγουν τα dark stores στην Αττική

Το πρώτο πιλοτικό κατάστημα λειτουργεί ήδη στην Αγία Παρασκευή ενώ άμεσα δρομολογούνται τα νέα καταστήματα σε Δάφνη, Κολωνό και Πεύκη, για να καλύψουν μεγάλες περιοχές στο κέντρο αλλά και τα Βόρεια Προάστια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενοι σταθμοί είναι το Παλαιό Φάληρο και το Χαλάνδρι.

Το κωδικολόγιο των καταστημάτων efood market είναι σχετικά περιορισμένο, ωστόσο αποτελείται περίπου από 1.000 κωδικούς που καλύπτουν όλα τα βασικά είδη διατροφής και για το σπίτι, όπως ένα μικρό σουπερμάρκετ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μίνι μάρκετ διαθέτει έως 500 κωδικούς, ένα μεσαίο σουπερμάρκετ έως 2.000 κωδικούς και ένα μεγάλο πάνω από 3.500 κωδικούς.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live