Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος».
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν υπάρξει εθελοντική συνεισφορά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε, γιατί όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσίαση δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι επομένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να περιθάλψει όσους πολίτες έχουν ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε «είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο ¼ αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ενσωματωθούν όσοι έχουν δείξει διάθεση. «Τα τελεσίγραφα και οι διορίες δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Δεν την ευνοούν και δεν την προάγουν», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν δεξαμενές γιατρών που μπορούν να εργαστούν. Ενδεικτικά, είναι οι άνθρωποι που περιμένουν ειδικότητα, είναι αυτοί που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και μπορούν να επιστρέψουν, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κρίση και η κρίση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα. «Να ενσωματωθούν όλοι αυτοί και στη συνέχεια η πολιτεία να πράξει όσα νομίζει», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι που ζητούνται αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σε διακοπές. Είναι στην κοινότητα, προσφέρουν υπηρεσίες, κρατούν ασθενείς στο σπίτι και επιτελούν ένα έργο που δεν ξέρουμε ποιος θα το επιτελέσει».
Σημείωσε δε ότι μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι καθυστερούν οι πληρωμές των εφημεριών και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην Ε.Ε.
Με τη σειρά του ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος».
Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργών Εσωτερικών σημείωσε ότι η βαλβίδα αποσυμπίεσης που θα ανοίξει από Δευτέρα έχει μια σημασία, αλλά αυτό που θα βοηθήσει είναι η πίστη ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του δράματος. «Μέχρι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα μας οδηγήσει στην έξοδο», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στα rapid test που θα κάνουν μόνοι τους οι πολίτες, δήλωσε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που θα προβλέπεται και να κάνουν τη σχετική επιβεβαίωση ώστε να υπάρξει η ιχνηλάτηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος Μαρτίου όλα αυτά θα εξειδικευθούν.