12.8 C
Chania
Wednesday, December 31, 2025

Από το Stanford και την κβαντινή φυσική στην Μητρόπολη της Καμπέρας: Η «κινηματογραφική» διαδρομή του νέου Κρητικού Επισκόπου Αθηναγόρα

Ημερομηνία:

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ορθοδοξία στην Αυστραλία ανοίγει το προσεχές Σάββατο, καθώς η ομογένεια της Καμπέρας ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον νέο της Επίσκοπο. Ο Θεοφιλέστατος κ. Αθηναγόρας, ένας ιεράρχης με καταγωγή από την Κρήτη και ένα βιογραφικό που συνδυάζει την υψηλή επιστημονική κατάρτιση με την πνευματική αναζήτηση, αναλαμβάνει τα ηνία μιας δυναμικής κοινότητας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας ποιμαντικής περιόδου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η τελετή εγκατάστασης έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025. Τόπος της τελετής θα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Kingston της Καμπέρας, ο οποίος την ημέρα εκείνη εορτάζει. Της εγκατάστασης θα προηγηθεί Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα ξεκινήσει στις 7:30 π.μ., προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Η εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για πλήθος πιστών, κληρικούς και εκπροσώπους της ομογένειας, καθώς η τοποθέτηση νέου Επισκόπου αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας για την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή της αυστραλιανής πρωτεύουσας.

Από την Κβαντική Φυσική στο Θυσιαστήριο

Ωστόσο, πέρα από την τυπική εκκλησιαστική διαδικασία, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσωπική διαδρομή του νέου Επισκόπου, η οποία χαρακτηρίζεται από σπάνιες εναλλαγές και εντυπωσιακά επιτεύγματα. Η πορεία του Κρητικού ιεράρχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κινηματογραφική», αναδεικνύοντας μια προσωπικότητα με ευρύτητα πνεύματος.

Ο κ. Αθηναγόρας ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Η επιστημονική του ανησυχία τον οδήγησε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο έγκριτο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια. Το αντικείμενο της έρευνάς του ήταν εξαιρετικά εξειδικευμένο, καλύπτοντας τους τομείς της Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης, της Υπεραγωγιμότητας και της Κβαντικής Θεωρίας Μαγνητισμού.

Η στροφή στον Μοναχισμό και η συνάντηση με τον Μακάριο

Παρά τις περγαμηνές στον χώρο των θετικών επιστημών, η εσωτερική κλίση του προς τον μοναχισμό υπήρχε από νεαρή ηλικία. Όπως είχε εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», η απόφαση αυτή ωρίμασε και καταστάλαξε μέσα του όταν συνάντησε τον πνευματικό του πατέρα, τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο. Η καθοριστική αυτή γνωριμία έλαβε χώρα το 2007, στην ιστορική Μονή Επανωσήφη της Κρήτης.

Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, οι δρόμοι τους συναντώνται ξανά, αυτή τη φορά στο νότιο ημισφαίριο, με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να προεξάρχει της εγκατάστασης του πνευματικού του τέκνου στην Καμπέρα.

«Η πνευματική ζωή δεν συγκρίνεται με τίποτε»

Ο ίδιος ο Επίσκοπος Καμπέρας έχει αναφερθεί δημόσια στη φαινομενική αντίφαση μεταξύ της ιδιότητας του θετικού επιστήμονα και εκείνης του μοναχού. «Ο συνδυασμός είναι κάπως ασυνήθιστος και σπάνιος, αλλά υπάρχουν πολλοί δρόμοι οι οποίοι μας οδηγούν σε κάποιο προορισμό εξίσου καλά», είχε δηλώσει, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα μοναχών στο Άγιον Όρος που ακολούθησαν παρόμοια πορεία.

«Δεν απορρίπτω την επιστήμη, αλλά όσο περνά ο καιρός, συνειδητοποιώ ότι η πνευματική ζωή δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε», είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Περιγράφοντας τη μετάβαση αυτή, ο κ. Αθηναγόρας είχε μιλήσει για την ανάγκη ενός «φλογερού έρωτα για τον Χριστό», προκειμένου κάποιος να αποφασίσει να αφιερώσει την ύπαρξή του σε Αυτόν, παραμερίζοντας προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές δυσκολίες.

Η εγκατάσταση του Σαββάτου δεν αποτελεί μόνο μια διοικητική πράξη της Εκκλησίας, αλλά την επιβεβαίωση μιας πορείας που ξεκίνησε από τα εργαστήρια της Κρήτης και της Καλιφόρνια για να καταλήξει στη διακονία του ποιμνίου της Αυστραλίας.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καθυστερήσεις από Αλέξη για το κόμμα λόγω Καρυστιανού και το άγχος των συνεργατών του

Επανέρχομαι στο θέμα που έχει ενσκήψει τελευταία στο μέτωπο «Αλέξης...

Κτηνοτρόφοι: Ακόμα περιμένουν για τις πληρωμές – Πιθανή μία συνολική εξόφληση

Εν αναμονή τελούν οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, όπου μέχρι...

Έμμα Καρυωτάκη: Αναβιώνει στα δικαστήρια η φονική παράσυρση της φοιτήτριας

Στις 7 Ιανουαρίου θα εκδικαστεί η υπόθεση της συνοδηγού...