16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αστερούσια Όρη: Το νέο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με τη σφραγίδα της UNESCO

Ημερομηνία:

H ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (MAB) της UNESCO συνδυάστηκε από το 2020 με τη λειτουργία του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων για επιλεγμένους φοιτητές από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και όλο τον κόσμο, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των αποθεμάτων βιόσφαιρας και άλλων περιοχών σημαντικών για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΥΠΑ καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, ανέφερε ότι ο θεσμός ξεκίνησε μέσα στην πανδημία της COVID-19 «από την οποία διδαχτήκαμε αλλά και καταφέραμε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της αδυναμίας οργάνωσης μεγάλης συνάντησης με φυσική παρουσία στα Αστερούσια σε πλεονέκτημα, συνδυάζοντας φυσική παρουσία λίγων ατόμων με διαδικτυακή διδασκαλία».

Για να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα των μαθημάτων χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει δια ζώσης διαλέξεις, διαδραστικά εργαστήρια και επιτόπιες επισκέψεις, προσφέροντας εμπλουτισμένες γνώσεις και ιδέες από διαφορετικούς ομιλητές και ειδικούς, με κύριο στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, τη δημιουργία, σωστή διαχείριση και λειτουργία των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves – BRs) βοηθώντας τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς και τις ομάδες-στόχους να κατανοήσουν καλύτερα και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαχείριση αυτών των περιοχών. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται διαδικτυακά, αξιοποιώντας πλάνα και διδασκαλία από την πρώτη φάση, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού μεταπτυχιακών φοιτητών από όλο τον κόσμο και συνδυάζει ασύγχρονες συνεδρίες και σύγχρονες εβδομαδιαίες ζωντανές διαδραστικές συναντήσεις.

Στη φετινή περίοδο, για το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων εκδήλωσαν ενδιαφέρον 120 μεταπτυχιακοί φοιτητές, αλλά κατάφεραν να ολοκληρώσουν παραδίδοντας και τις τελικές τους εργασίες και να λάβουν τα σχετικά πτυχία 50 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, πολλές μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από όλο τον κόσμο, όπως τον Άγιο Μαυρίκιο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λευκορωσία, τις Μαλδίβες, τις Μπαχάμες, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες. Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δεύτερης Συνόδου του Υβριδικού Πανεπιστημίου, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2021.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων (ΤΕΔΑ), Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για τον ρόλο του Υβριδικού Πανεπιστημίου στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδιαίτερα των νέων, αλλά και την ανάδειξη της περιοχής, συμπληρώνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο συμβάλει και στην προώθηση των προτεραιοτήτων της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε., την προστασία της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και προσπαθειών αποκατάστασης κατεστραμμένων οικοσυστημάτων σε θάλασσα και στεριά, σε ζητήματα γαλάζιας οικονομίας, αλιείας, και περιορισμού των θαλάσσιων απορριμμάτων που προέρχονται από τον τουρισμό, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες».

Το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα ΜΑΒ/ UNESCO, υπό την Ακαδημαϊκή Διεύθυνση της Έδρας και του Δικτύου UNESCO για τη Διαχείριση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, του ΕΚΠΑ, και την Γραμματειακή Υποστήριξη του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, του Πολιτισμού και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), με την στενή συνεργασία του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO στην Βενετία, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έχει δηλώσει ότι το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων αποτελεί μόνιμο θεσμό προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ