Μετά από το θόρυβο που προκάλεσε η διάταξη που είχε ψηφιστεί με το Μεσοπρόθεσμο ως μέρος του Κώδικα Απεικόνισης Φορολογικών Συναλλαγών, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Έτσι, ενώ αρχικά είχαν απαλλαγεί ρητώς από τη τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων οι τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί) εφόσον έχουν έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος υπέγραψε στις 4 του μήνα και τη διευκρινιστική εγκύκλιο, έφερε τροποποίηση στην επίμαχη διάταξη, με προσθήκη στο Φορολογικό που βρίσκεται στη Βουλή.
Έτσι, πλέον εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων, οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση, καθώς και εκείνοι που παρέχουν υπηρεσίες επισκευής.
Ιδού πώς διαμορφώνεται η επίμαχη διάταξη (με έντονους χαρακτήρες οι αλλαγές):
«Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών φυσικό πρόσωπο, που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ (σ.σ. η αρχική διάταξη προέβλεπε όριο 10.000 ευρώ) από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, αθροιστικά ή διαζευκτικά.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζονται επί ελευθέρων επαγγελματιών, επί υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις κατά ποσοστό τουλάχιστον εξήντα τοις εκατό (60%) σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. ή εξαγωγές ανεξάρτητα από ποσοστό, επί των υπόχρεων στην τήρηση πληροφοριών του άρθρου 4, καθώς και επί προσώπων που επιλέγουν την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ως και επί επιτηδευματιών που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση ή παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων επιτηδευματιών ή μη».
Η παρ’ ολίγον γκάφα
Πέρα από τη διάταξη που προκάλεσε αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών πρόλαβε να σβήσει μια ακόμα «φωτιά» πριν λάβει τη μορφή “πυρκαγιάς”. Πρόκειται για τη διάταξη για τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών- συνταξιούχων, η αρχική διατύπωση της οποίας έδινε τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο! Ας δούμε κατ’ αρχήν πώς ήταν η αρχική διατύπωση, όπου με έντονους χαρακτήρες είναι το μέρος που τελικά διαγράφηκε:
1. α) Το δηλωθέν εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και μισθούς με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης για παροχή υπηρεσιών ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
Οι ανυποψίαστοι θα έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το επίμαχο εδάφιο, ωστόσο μια προσεκτική ματιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εάν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες έπρεπε να φορολογηθούν τελικά με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, δεν θα φορολογούνταν με τη κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών (26% έως τις 50.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον) αλλά με τη πολύ ευνοϊκότερη κλίμακα των μισθωτών! Αφού έπεσε, λοιπόν, «σύρμα» στο υπουργείο Οικονομικών, διαγράφηκε στο παρά 1′ της ψήφισης του Φορολογικού, το επίμαχο εδάφιο…