20.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

Αυγενάκης: Ενίσχυση της γαστρονομικής ταυτότητας της Κρήτης

Ημερομηνία:

Για την ενίσχυση της γαστρονομικής ταυτότητας της Κρήτης ως στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και ως αειφόρο διατροφικό πρότυπο, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια του 2ο διεθνούς συνέδριου του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για Υγεία κι Ευεξία.

Στόχος όλων, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες να ενισχυθεί και να διαδοθεί η τόσο ισχυρή διατροφική κληρονομιά που διαθέτουμε την ίδια ώρα που τα προϊόντα της ελληνικής γης αναγνωρίζονται ακόμη και από τους επιστήμονες ως υπερτροφές. Τόνισε μάλιστα, πως «ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί ο σεβασμός και η εκτίμηση απέναντι στον αγρότη, αλλά και η δημιουργία ευοίωνων προοπτικών, που θα γοητεύσουν την νέα γενιά, ώστε τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής και κρητικής φιλοξενίας να μην γνωρίζουν στο εξής σύνορα».

Στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Κρητικός τρόπος ζωής: Παρελθόν και μέλλον” το οποίο στηρίζει η Grecotel ως μία, μεταξύ άλλων προσπάθειά της για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συμμετέχουν περισσότεροι από 150 ομιλητές και σύνεδροι από 4 ηπείρους και 15 χώρες, ανάμεσά τους από Αμερική, Καναδά, Ιταλία Ισπανία, Κύπρο, Κίνα, Ταιβάν, Νεπάλ, Λίβανο Ρουμανία, Γερμανία και Ελλάδα. Οι σύνεδροι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε καθαρά βιωματικό επίπεδο με συμμετοχή και δραστηριότητες, σε αρχαιολογικούς χώρους, αγροτικές καλλιέργειες, χώρους παραγωγής τοπικών προίόντων σε όλη την Κρήτη. Ομιλητές στις θεματικές του συνεδρίου, έκαναν μάλιστα λόγο για τα προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής τα οποία ακόμη και επιστημονικά αποδεικνύεται ότι προσφέρουν ποιότητα, βοηθούν στην μακροζωία και η ίδια η Μεσογειακή Διατροφή είναι μία λύση για βιωσιμότητα και αειφορία.

466904090956

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ο υπουργός, κινείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο «οφείλει και είναι έτοιμο να προστατεύσει, να ενισχύσει και να φανεί αντάξιο αυτής της ταυτότητας». Η κρητική διατροφή ως τμήμα της Μεσογειακής Διατροφής, θεωρείται σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, ως ένα αειφόρο διατροφικό πρότυπο, πολιτιστικά αποδεκτό, και μεταξύ άλλων ασφαλές, το οποίο καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες κάθε ανθρώπου και το οποίο μάλιστα «βασίζεται στη βέλτιστη, δυνατή αξιοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, ενώ προστατεύει και σέβεται τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα». Στο πλαίσιο και τις παραδοχές αυτές, ο υπουργός μίλησε για τις πράξεις και τους σχεδιασμούς ενίσχυσης και αναβάθμισης του αγροδιατροφικού τομέα της Κρήτης, μέσω της αναβάθμισης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, της επαναλειτουργίας του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων Ρεθύμνου, της ίδρυσης Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος στο νομό Ηρακλείου καθώς και στην ίδρυση του «Ευρωπαϊκού κέντρου αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων».

Τα κρητικά προϊόντα στα οποία αναφέρθηκε ένα προς ένα ο κ. Αυγενάκης, αποτελούν όπως είπε, μια ζωντανή και ανεκτίμητη κληρονομιά «η οποία εξελίσσεται διαρκώς και αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τα αρώματα και οι γεύσεις ταξιδεύουν και παραμένουν ενεργά εκφράζοντας αναμφίβολα σε κάθε γωνιά του κόσμου, τη δυναμική αυτού του τόπου. Σκοπός μας είναι αυτή η έντονη γαστρονομική ταυτότητα να παραμείνει αναλλοίωτη και συνεχώς ακόμα πιο ανταγωνιστική, ενισχύοντας τον τουρισμό και το εμπόριο… Για να επιτευχθεί ο στόχος ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Κρήτης, θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως η ΚΑΠ και τα Τομεακά Προγράμματα του ΠΑΑ» τόνισε.

304405665065

Οι σύνεδροι από το Ρέθυμνο, βρέθηκαν σήμερα στα Χανιά σε Ελαιώνες όπου συμμετείχαν στην ελαιοκομιδή και στη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου σε ελαιουργείο. Ήδη έχουν επισκεφθεί τυροκομικές μικρές μονάδες, βιώσαν το ζύμωμα παραδοσιακά του ψωμιού, ενώ συμμετείχαν σε οινογευσία και επισκέφθηκαν τη Μονή Αρκαδίου, δοκιμάζοντας την νηστίσιμη κουζίνα του μοναστηριού.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Grecotel Hotels & Resorts, το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο όμιλος Ελληνικών Αγαθών AgrecoFarms, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της αιγίδας του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...